Mπαρόζο για Κάννες: Προτεραιότητά μου να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις

Αναφερόμενη στις αναφορές του δημοσιεύματος περί πιέσεων για συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος του Μπαρόζο υποστήριξε πως «η συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαιτητικά, αλλά απαραίτητα μέτρα…»

Τη σιωπή του για το παρασκήνιο των Καννών έσπασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αρνούμενος ωστόσο κάθε ευθύνη για τα όσα του καταλογίζονται στο δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στο περίφημο δημοψήφισμα, η εκπρόσωπός του Πία Αρενκίλντε υποστήριξε πως «η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν».

Πρόσθεσε όμως ότι «προτεραιότητα του προέδρου, όταν κατέθεσε την προσωπική του άποψη στους ηγέτες της ΕΕ, ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις οι οποίες θα ακολουθούσαν αν δεν είχαμε αναλάβει δράση».

Αναφερόμενη εξάλλου στις αναφορές του δημοσιεύματος περί πιέσεων του Μπαρόζο για συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Αρενκίλντε υποστήριξε πως «η συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαιτητικά, αλλά απαραίτητα μέτρα τα οποία θα αποφέρουν βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα στη χώρα.»

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή στο ευρώ», ήταν τα επίμαχα λόγια του πορτογάλου αξιωματούχου κατά τη διάρκεια της συνόδου των Καννών.

Το δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» δεν το ήθελε κανείς, δεν το άντεχε η χώρα, δήλωσε νωρίτερα στη συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επανερχόμενος στο δημοσίευμα των FT.

«(Το δημοψήφισμα) δεν το ήθελε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεν το άντεχε η χώρα. Γιατί καθ’ οδόν προς ένα δημοψήφισμα ‘μέσα ή έξω από το ευρώ’, θα είχαν διαλυθεί οι Τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις, θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία. Άρα δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που τελικά εφαρμόστηκε» επισήμανε.

Πηγή:skai.gr