Πατριάρχης Θεόδωρος προς Γεροντόπουλο: “…ήρθες κοντά μου για να με εμψυχώσεις και να μου δώσεις κουράγιο”
Με κάθε λαμπρότητα και παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Υφυπουργού Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλου ετελέσθη Δοξολογία για την Εορτή της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης.
Ο Πατριάρχης επιδαψίλευσε με θερμούς λόγους τον Υφυπουργό Εξωτερικών ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Γεροντόπουλος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην συνεχή πατριαρχική φροντίδα για το ποίμνιο σε κάθε σημείο της Αφρικής, στο έργο Του για την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλες τις χώρες της ηπείρου, ατη μέριμνα Του για τον πάσχοντα άνθρωπο, ιδιότητες οι οποίες, όπως είπε, “σας έχουν κάνει γνωστό ως τον Πατριάρχη της αγάπης”.
Αναλυτικότερα, ο YΦΥΠΕΞ Κυριάκος Γεροντόπουλος προσφώνησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ στην δοξολογία για την Εορτή της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Μακαριότατος στον ακριτικό Έβρο. Εκεί όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό δεκτός από χιλιάδες πιστούς.
Κατά την προσφώνηση του ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Έβρου κ.Γεροντόπουλος, είπε: «Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρε, Χριστός Ανέστη. Είναι πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση όλων των Εβριτών, να σας έχουμε κοντά μας σήμερα, στην γιορτή της Απελευθέρωσης μας και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να σας καλωσορίζω εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας στην Αλεξανδρούπολη.
Ευχαριστώ τον Μητροπολίτη μας κ.Άνθιμο που σας κάλεσε στην πόλη μας, δίνοντας μας την χαρά να λάβουμε την πατριαρχική σας ευλογία. Οι δεσμοί που συνδέουν την μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας με την Θράκη ξεκινούν από τον αρχαιότητα. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, φέρνει με συγκίνηση στην μνήμη μας, την αγάπη με την οποία στήριξε τον αγώνα της πατρίδας μας ένας άλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Μακαριστός Θεόφιλος ο 2ος, όταν το 1821 αψηφώντας τις διαταγές του Σουλτάνου και των συμμάχων του, ευλόγησε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτμο, τα όπλα της Ελληνικής Επανάστασης και για την τόλμη του αυτή εξορίστηκε. Και σε κείνον, όπως και σε πολλούς άλλους ιεράρχες, απλούς παπάδες, ιεροδιδασκάλους, οφείλουμε την ύπαρξη μας ως έθνος.
Μακαριότατε. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι εκκλησία μαρτυρίας και ιεραποστολής. Είναι εκκλησία αυταπάρνησης και θυσιαστικής προσφοράς. Γνωρίζω καλά, λόγω των αρμοδιοτήτων μου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και τα προβλήματα της Αφρικής που απαιτούν την διαρκή μέριμνα και φροντίδα σας. Με την δράση σας μας αποδείξατε, ότι τα Πατριαρχεία αποτελούν τα προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού και του ελληνισμού. Οι εκκλησίες μας, είναι το κέντρο και ο βασικός πυλώνας λειτουργίας και ύπαρξης ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό.
Η συνεχής φροντίδα σας για το ποίμνιο σας σε κάθε σημείο της Αφρικής, το έργο σας για την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλες τις χώρες της ηπείρου, η μέριμνα σας για τον πάσχοντα άνθρωπο, σας έχουν κάνει γνωστό ως τον Πατριάρχη της αγάπης. Ήδη, από την εποχή που αναλάβατε την Μητρόπολη Καμερούν και με μεγαλύτερη ένταση εδώ και 10 χρόνια ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας, έχετε αφιερώσει την προσπάθεια σας στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών στην Αφρική, όπως νοσοκομείων, παιδιατρικών κλινικών, υδραγωγείων, σχολείων. Κι όλα αυτά, για την αποτελεσματική ανακούφιση των ανθρώπων της Αφρικής.
Διαπίστωσα την αυταπάρνηση σας το τελευταίο καλοκαίρι, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια στην Αίγυπτο και επισπεύσατε την επιστροφή σας στο Κάιρο, για να προφυλάξετε με την παρουσία σας τους Ελληνορθόδοξους και όπως εσείς είπατε, το σύνολο των Χριστιανών. Το μουσείο που δημιουργήσατε στην Αλεξάνδρεια, αναδεικνύει με τρόπο σύγχρονο, τον αρχαιοελληνικό και βυζαντινό πολιτισμό. Σας συνάντησα στην Μοζαμβίκη, όπου το έργο σας το τίμησε ο Πρόεδρος της χώρας και στα εγκαίνια της εκκλησίας ήρθε μια δεκάδα υπουργών.
Η προσπάθεια σας παράγει καρπούς στην δύσκολη Τυνησία. Προσπαθείτε να αναστηλώσετε ναούς, έχοντας άξιο συμπαραστάτη τον άγιο Καρθαγένης, τον κ.Αλέξιο, με τον οποίο τελέσαμε τρισάγιο στο μνημείο του Ιερού Λόχου. Διότι κόκκαλα Ελλήνων ηρώων στρατιωτών που αγωνίστηκαν για την δημοκρατία και την ελευθερία των λαών, είναι σπαρμένα σε όλη την υφήλιο. Δεν μιλάω για τη Νότιο Αφρική, όπου στην Πρετόρια είδα την πιο εντυπωσιακή εκκλησία, αλλά σας περιμένουν και στο Πράσινο Ακρωτήριο. Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μου είπε να σας μεταφέρω, ότι η παρουσία σας θα του δώσει μεγαλύτερο κύρος απέναντι στις τοπικές αρχές.
Εμείς εδώ στον Έβρο γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει θυσιαστική προσφορά. Μας το δίδαξε η Δόμνα Βιζβίζη, η μεγάλη ηρωίδα του γένους μας, που πρόσφερε τα πάντα στον αγώνα. Η προσφορά για την πατρίδα, δεν πάει όμως ποτέ χαμένη. Η Θράκη σήμερα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και παρά τα προβλήματα και τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, οι Θρακιώτες γνωρίζουμε να επιμένουμε και να αγωνιζόμαστε με πίστη στο δίκαιο και τις δυνάμεις μας.
Η Αλεξανδρούπολη Μακαριότατε, είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης και ο Έβρος είναι η πύλη της ηπείρου μας, όπως η Αλεξάνδρεια είναι η πύλη της Αφρικής. Σας καλωσορίζουμε Μακαριότατε στην πατρίδα μας, που γιορτάζει την 94η επέτειο της απελευθέρωσης της. Ευχαριστούμε τον άξιο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ.Δαμασκηνό και τον άξιο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.Παντελεήμονα, που λαμπρύνουν με την παρουσία τους την μεγάλη γιορτή. Σας καλώ να μοιραστείτε την χαρά μας και να ευλογήσετε όλους τους συμπολίτες μας».
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ τ https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tn3B_UPkanE
Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ
«Θέλω να αφήσω την καρδιά μου και την σκέψη μου κοντά σας. Άφησα την Αλεξάνδρεια με τα δυο της λιμάνια. Προχθές που θα ξεκινούσα κοίταξα τον ουρανό. Το φεγγάρι ήταν αχνό. Λες και σε κάποια γωνιά παρατηρούσα τους μεγάλους φιλόσοφους, να περπατάνε δίπλα από το Πατριαρχείο μας. Ήμουν κουρασμένος εκείνο το βράδυ και πήγα να προσκυνήσω τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο. Πριν προσκυνήσω για να πάρω δύναμη για να κάνω αυτή την επίσκεψη εδώ, σαν να ‘βλεπα στην γωνίτσα τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα να ελεεί τους φτωχούς Αιγυπτίους. Ένας άνθρωπος που δεν ξέρω το όνομα του έτρωγε. Έκοψε από την πίτα που είχε στο χέρι του και μου είπε: Έλα πατέρα να φας μαζί μου. Τότε σκέφθηκε το μεγαλείο της Αιγύπτου. Της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας.
Από την στιγμή που ανέβηκα τον θρόνο του Αγίου Μάρκου, δύο δρόμοι είναι στους ώμους μου. Ο ένας δρόμος είναι η ένδοξη ιστορία του παρελθόντος. Είναι οι μεγάλοι πατέρες. Οι μεγάλοι φιλόσοφοι να περιπατούν. Ο άλλος δρόμος είναι το ελπιδοφόρο μέλλον. Είναι η Αφρική. Είναι το σταυροδρόμι που κρίνεται κάθε ημέρα ο κόσμος. Είναι οι 55 χώρες που της έβαλε ο Χριστός στην ορθόδοξη πλάτη μου στον σταυρό, γιατί πρέπει να τον σηκώσω.
Σ΄ αυτό τον δεύτερο δρόμο μου ήρθε να με συναντήσει στην Μοζαμβίκη, ο συμπατριώτης σας υπουργός, ο Γεροντόπουλος. Άκη μου δεν με συνάντησες μόνο στην Αλεξάνδρεια, στον θρόνο μου. Αλλά είδες τους κόπους μου, είδες τα δάκρυα μου, είδες το βράδυ εκείνο στα ορφανοτροφεία που έπρεπε να στεγάσω τα παιδιά που δεν γνώρισαν ποτέ ούτε πατέρα, ούτε μητέρα. Θυμάσαι πόσο δύσκολη ήταν αυτή η βραδιά και σε ευχαριστώ γιατί ένας άνθρωπος του Έβρου ήρθες κοντά μου για να με εμψυχώσεις και να μου δώσεις κουράγιο. Όταν πήρα Σεβασμιότατε το γράμμα σας, πέταξε η καρδιά μου από χαρά και είναι η μοναδική πρόσκληση που με όλη μου την καρδιά είπε ναι. Είπα, θα πορευθώ στην Αλεξανδρούπολη. Θα αφήσω την Αλεξάνδρεια να πάω στην Αλεξανδρούπολη, για να σας δώσω, τι μπορώ να δώσω; Τίποτα. Μια ευλογία, μια χαρά. Ένα κουράγιο σε αυτούς όλους τους ανθρώπους που ήρθαν και γίναμε παιδιά μου όλοι μια οικογένεια.
ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZCc1DbPMVIE
Σχόλια Facebook