Εμμένουν στην αδιαλλαξία τους οι Σκοπιανοί – Επίσκεψη Νίμιτς

NIMITS_522_355Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια στις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιολέβσκι, αντίστοιχα, την Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ο στόχος είναι να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση» υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση έγινε «επανεξέταση» των θέσεων της κάθε πλευράς και δεν παρουσιάστηκαν εκ μέρους του «νέες ιδέες».

«Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης και ο πρέσβης κ. Γιολέβσκι παρουσίασαν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους. Συζητήσαμε αρκετά για την εκλογική διαδικασία και στις δύο χώρες -στη μία ολοκληρώθηκε, στην άλλη είναι σε εξέλιξη-, καθώς και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει σε αυτές τις συνομιλίες. Πρότεινα να επισκεφθώ την περιοχή, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ευελπιστώ στις αρχές Ιουλίου, εάν αυτό μπορεί να κανονιστεί.

»Επομένως, θα είμαι σε επαφή με τους δύο πρέσβεις για ένα ταξίδι στην περιοχή. Νομίζω ότι, με τις εκλογές πίσω μας, οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν αυξημένη προσοχή σε αυτό το ζήτημα. Προφανώς, το ζήτημα υπάρχει για πολύ καιρό, οι θέσεις των δύο κυβερνήσεων είναι γνωστές. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ισχυροί λόγοι να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόοδο και νομίζω θα δουλέψουμε σε αυτό το καλοκαίρι. Συζητήσαμε τις θέσεις των χωρών, κάποιες πτυχές των συνομιλιών για την ονομασία, ιστορικές και τωρινές. Επομένως, είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση και διαδικασία» δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν σημειώθηκε κάποια «συγκεκριμένη πρόοδος» στη σημερινή συνάντηση, αλλά και για το κατά πόσο αναμένεται νέο μομέντουμ στη διαδικασία από εξωτερικό παράγοντα, όπως π.χ. από τις συνομιλίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «η σημερινή συνάντηση δεν ήταν προορισμένη ως εντατική συνεδρία διαπραγματεύσεων στην οποία θα ετίθεντο νέες ιδέες ουσίας», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές επί των προτάσεων που έχει καταθέσει κατά τα περασμένα χρόνια.

«Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να κάνουμε νέες προτάσεις αρκετά συχνά, εκτός κι αν διαφαίνεται κάποια ανταπόκριση» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «θα δούμε παλαιές προτάσεις, ποια στοιχεία φαίνονται θετικά, ποια αρνητικά και θα αναζητήσουμε τρόπους να αναπτύξουμε κάποιες ιδέες, που, ίσως να λύσουν κάποια προβλήματα που έχουν τεθεί στο παρελθόν» ανέφερε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «ο στόχος είναι να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση σε αυτή τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και μέχρι στιγμής, προφανώς, δεν έχουμε φτάσει εκεί. Για το αν αναζητούμε μομέντουμ από τις δύο πλευρές, νομίζω ότι σε κάθε διαπραγμάτευση, οι απόψεις των πλευρών, είναι οι πιο σημαντικές. Ένας μεσολαβητής μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, υπάρχουν τρίτες χώρες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό, αλλά τελικά, θα χρειαστεί ηγεσία από την Αθήνα και τα Σκόπια ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση των θέσεων της ΠΓΔΜ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει λύση, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στη θέση που ήταν το 1995».
Εκτός από την κοινή συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους κ.κ. Βασιλάκη και Γιολέβσκι την Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα είχε τη Δευτέρα χωριστές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.