«Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» το μήνυμα των φετινών συλλαλητηρίων
Στην ειρηνική κινητοποίηση δυναμικό «παρών» έδωσαν καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ ξεχωριστά στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 15.000 άτομα συμμετείχαν στις φετινές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο Κέντρο και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.
Κεντρικό σύνθημα της φετινής συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά».
Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης οι οργανωτές ανέφεραν ότι η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί μήνυμα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στελέχη της ΓΣΕΕ χαρακτήρισαν τις συγκεντρώσεις της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, μαζικές και δυναμικές και πρόσθεσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όσο συνεχίζονται οι πολιτικές που πλήττουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος έγινε η δεύτερη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με επικεφαλής τον Νότη Μαριά.
Η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, που έδωσε το «παρών» στην πλατεία Κλαυθμώνος, δήλωσε ότι στις επερχόμενες εκλογές θα έρθει το τέλος των πολιτικών που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τη σειρά του, τόνισε: «Στέλνουμε μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στις κάλπες που έρχονται».
Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
O γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας που βρέθηκε εκεί δήλωσε: «Απευθύνουμε κάλεσμα ενίσχυσης των εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ για να είναι ισχυρός ο λαός, για να δημιουργηθεί αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για την Λαϊκή Συμμαχία, για να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων, για να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο με Λαϊκή Συμμαχία και τον λαό πραγματικά στην εξουσία».
Στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας και διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι σήμερα ανάγκη επιτακτική. «Πρέπει να αποκρουσθούν όσα αρνητικά έχουν προαναγγελθεί για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως η εισαγωγή του λοκ-άουτ ή η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων» τόνισε.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων συγκεντρώθηκαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία κατέληξαν στο Σύνταγμα.
Διαδηλώσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εορτάστηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά.
Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν το εργατικό κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.
Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Γεωργίου, την οποία οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα.
Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Κατά την έναρξη της πορείας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης δημιουργήθηκε ένταση, όταν νεαροί επιχείρησαν να πάρουν το πανό της διοίκησης του εργατικού κέντρου, που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας.
Με συγκεντρώσεις, πορείες και με καταθέσεις στεφανιών συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.
Στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της ΕΘΟΘ. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών της Εργατικής Πρωτομαγιάς και του Μάη του 1936.
Άλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στη θέση όπου βρισκόταν μνημείο παλαιότερα, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου.
Τέλος, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έκαναν ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία, η οποία πέρασε μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook