ΤΣΙΜΠΙΜΑΤΑ: Η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic)

Tην Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 και ώρα 12 στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου».  Το  θέμα ημερήσιας διάταξης είναι οι Διμερείς Σχέσεις Ελλάδος – Αυστραλίας, Θέματα της Ομογένειας στην Αυστραλία, Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία (Endeavour Language Teacher Fellowships 2014).

Μέχρις εδώ όλα (ή σχεδόν όλα) καλά και ωραία!

Υπάρχουν αναμφίβολα θέματα (και μάλιστα πολλά) που απασχολούν τις Διμερείς Σχέσεις των δύο χωρών, φυσικά, λόγω αντικειμένου της Επιτροπής, που σχετίζονται άμεσα με τον Απόδημο Ελληνισμό.  Δηλαδή τους ομογενείς μας που είναι εγκατεστημένοι στην μακρινή Αυστραλία.

Λογικό και χρήσιμο να ασχολείται με τα θέματα αυτά η Επιτροπή της Βουλής προσπαθώντας να ιχνηλατίσει τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα “θέλω” της ομογένειας.  Θέματα όπως η Διακρατική Σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολόγησης των ομογενών, η Διμερής Σύμβαση για την παροχή ετήσιας τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, η ψήφος των Αποδήμων, το συνταξιοδοτικό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το Κτηματολόγιο και τα προβλήματα που δημιουργεί στους Αποδήμους, τα Πιστοποιητικά Μόνιμης Φορολογικής Κατοικίας και ασφαλώς τα προβλήματα της εληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην μακρινή αυτή Ήπειρο, και πολλά άλλα, ενήμερος των οποίων είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την εκεί ομογένεια.

Το εντελώς περίεργο είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής καλούνται να ενημερώσουν η Πρέσβης της Αυστραλίας, κυρία Τζένη – Πολυξένη Μπλούμφιλντ, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής.

Ως προς τον κ. καθηγητή, είναι σαφές ότι θα ενημερώσει την Επιτροπή για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα γίνουν στην συμπρωτεύουσα. Θα αναπτύξει, δηλαδή, το θέμα από ελληνικής πλευράς. Διότι από πλευράς αναγκών της ελληνόγλωσσης εκπαιδευτικής κοινότητας της Αυστραλίας,  εάν και ποιοί εκπαιδευτικοί χρειάζονται επιμόρφωση και ποιά θα πρέπει αυτή να είναι σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής ομογενειακής μαθητικής κοινότητας, μάλλον δεν θα έχει πολλά πράγματα να πει.

Το ζήτημα έγκειται στο τι ακριβώς θα ενημερώσει την Επιτροπή η Πρέσβης της Αυστραλίας. Η συμπαθής κυρία  Τζένη – Πολυξένη Μπλούμφιλντ θα μπορούσε θαυμάσια να μιλήσει στην Επιτροπή για τα θέματα των σχέσεων Αυστραλίας-Ελλάδος, εάν επρόκειτο για Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Αλλά εδώ μιλάμε για Ειδική Επιτροπή Ελλήνων Αποδήμων. Το γεγονός ότι και η ίδια συνέπεσε να είναι Ελληνίδα ομογενής, μάλλον δεν βοηθάει καθώς φυσικό είναι να θέλει να εμφανίζεται επισήμως ως Αυστραλιανή πολίτης εκπροσωπούσα την πατρίδα της την Αυστραλία και όχι μιλώντας για λογαριασμό της …ομογένειας!

Ας αφήσουμε το γεγονός πως απλώς η ομογενειακή της ταυτότητα δεν την καθιστά αναγκαστικά και γνώστη των θεμάτων και των προβλημάτων της ομογένειας στην Αυστραλία…

Επομένως τι ακριβώς έχει συμβεί; Με ποιά κριτήρια την επέλεξαν να ενημερώσει την Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό;

Θα μπορούσε η ανακοίνωση να είναι περισσότερο κατατοπιστική. Και η Γραμματεία του Προέδρου περισσότερο συνεπής, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα!

Χρ.Μ.