Είναι απαραίτητο ένα νέο ΣΑΕ; /En
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στον απόηχο της συνέντευξης στην ΡΗΡ του Ύπατου Προέδρου της ΑΗΕΡΑ κ. Αντ. Κουζούνη και, κυρίως, στην αποστροφή του λόγου του πως δεν επιθυμεί η αρχαιότερη οργάνωση των ομογενών των ΗΠΑ να μετεξελιχθεί σε οργάνωση-«ομπρέλα» αντικαθιστώντας στο ρόλο αυτό το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο αναγνώστης και καλός φίλος, ομογενής Γιώργος Ντούσιας (George Dussias) διατυπώνει, σε e-mail που μας απέστειλε, μερικά κρίσιμα ερωτήματα:
Ποιος ακριβώς, λέει, είναι ο ρόλος του ΣΑΕ; Ποιος είναι ο σκοπός της ίδρυσης του; Τι θα θεωρείται ως επίτευγμα για το ΣΑΕ; Επιπλέον, ποια θα είναι η αποστολή του ΣΑΕ, σαν κυβερνητικός «βραχίωνας», να καταφέρει τι; Και, τέλος, με ποιο προϋπολογισμό κόστους;
Με λίγα λόγια –εάν ερμηνεύουμε σωστά το κρυφό μήνυμα των ερωτημάτων- ερωτά: Χρειαζόμαστε πράγματι ένα νέο ΣΑΕ; Δηλαδή, είναι απαραίτητη μια οργάνωση η οποία θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει την παγκόσμια ομογένεια;
Το ερώτημα “ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του ΣΑΕ”, απαντάται από το νόμο 3480/2006 ο οποίος, αφού ακόμη δεν έχει τροποποιηθεί, εξακολουθεί να ισχύει.
Τι ακριβώς αναφέρεται εκεί;
-«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), το οποίο προβλέπεται στο Άρθρο 108 παρ. 2 του Συντάγματος είναι γνωμοδοτικό, εισηγητικό, διεκδικητικό και υποστηρικτικό προς την Ελληνική Πολιτεία όργανο και έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού».
Διαπίστωση: Στην πράξη, κανένας από τους τέσσερις αυτούς ρόλους που αναθέτει στο ΣΑΕ ο Νόμος, δεν τηρείται, τουλάχιστον κατά τρόπο ικανοποιητικό.
Ρόλος 1. Γνωμοδοτικό. Το ΣΑΕ από ιδρύσεώς του, δεν ρωτήθηκε από την Κυβέρνηση των Αθηνών για να εκφράσει τη γνώμη του πάνω σε ομογενειακά ζητήματα! Όταν το ΣΑΕ κατέθετε αυτοβούλως τη γνώμη του στα κείμενα των ετήσιων Εκθέσεων, αυτές πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων !
Ρόλος 2. Εισηγητικό. Όποια εισήγηση κι αν έκανε το ΣΑΕ, έπεσε στο απόλυτο κενό. Όλα τα χρόνια. Ακόμη και η κορυφαία εισήγησή του (έστω στο παρά 1’) να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Καραμανλή που έδινε το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας των αποδήμων, δεν εισακούστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης!
Ρόλος 3. Διεκδικητικό. Απολύτως τίποτε δεν διεκδίκησε και, κατ΄ ακολουθία, δεν κέρδισε για λογαριασμό της ομογένειας το ΣΑΕ.
Ρόλος 4. Υποστηρικτικό. Μόνη προσπάθεια να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, ήταν η καταχώρηση σε ξένες εφημερίδες των κυβερνητικών θέσεων περί σύνθετης ονομασίας στο ζήτημα των Σκοπίων… Αυτό, παρά και την έντονη αντίθεση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων τις οποίες, υποτίθεται, ότι επίσης αντιπροσώπευε!
Επομένως, ο ρόλος του ΣΑΕ είναι ακόμη ζητούμενο. Και είναι στο χέρι της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να τον καθορίζει, τουλάχιστον για όσο διάστημα το ΣΑΕ δεν θα έχει ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία…
Ο σκοπός της ίδρυσής του ήταν και παραμένει αδιευκρίνιστος. Μία τέτοιας εμβέλειας οργάνωση θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να έχει διάφανο και συγκεκριμένο σκοπό. Στην περίπτωση ήταν μάλλον ένας σκοπός-παραγάδι: Ό,τι πιάσουμε…
Τι θεωρείται ως επίτευγμα για το ΣΑΕ; Αν εξαιρέσουμε τα Κέντρα Υγείας που έφτιαξε στη Μαύρη Θάλασσα και κάποια δίκτυα νεολαίας που απλά ξεκίνησαν, επιτεύγματα σπουδαία δεν έχει να παρουσιάσει όλα τα 18 χρόνια λειτουργίας του. Ωστόσο, επίτευγμα και μάλιστα σημαντικό θα μπορούσε να είναι ο συντονισμός της πολυκερματισμένης βοήθειας των Αποδήμων προς τους Έλληνες. Επίτευγμα θα μπορούσε να είναι η ενεργητική καμπάνια ώστε να αποτραπεί η απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας από τους Ιεράρχες της Ομογένειας. Άλλο επίτευγμα, θα ήταν μια καθοριστική παρέμβαση στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό. Ημερίδες σε διεθνή κλίμακα για την ελληνική Γλώσσα, τον ελληνικό Πολιτισμό με ταυτόχρονη εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και πολλές άλλες εθνοφελείς πρωτοβουλίες. Επίσης, επίτευγμα θα ήταν μία αποφασιστική υπέρ των ομογενών παρέμβαση προς το ελληνικό Κράτος σε ζητήματα όπως το Φορολογικό, το θέμα της Ιθαγένειας και το συνταξιοδοτικό.
Κι όμως, επιτυχής χειρισμός σε καθένα από αυτά τα ζητήματα θα συνιστούσε βασικό στοιχείο πλήρους αιτιολόγησης της ύπαρξης του ΣΑΕ.
Δυστυχώς, το ΣΑΕ, αντί να ενώσει και να προβάλλει διεθνώς τον Ελληνισμό, ώστε να καταστεί μια σημαντική δύναμη επιρροής, συνέτεινε στην αποδιοργάνωση, συνέβαλε στον αποσυντονισμό και δίχασε την οργανωμένη ομογένεια. Αντί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Αποδήμων Ελλήνων για την κάλυψη των αναγκών τους και τη βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής τους θέσης, επέδειξε απραξία και απάθεια. Όχι μόνον δεν ενέπνευσε τους ομογενείς, αλλά δεν προσέλκυσε ούτε τους Φιλέλληνες. Αντίθετα, τους αποθάρρυνε και τους απομάκρυνε.
Αποτέλεσμα, αντί να οδηγήσει σε σύσφιξη των σχέσεων των απόδημων και Ελλήνων ομογενών με την πατρίδα, μέσω τις δικής του αποτυχίας συνέτεινε σε χαλάρωση των δεσμών.
Επομένως, η προσέγγιση των Ελλήνων της Διασποράς και η δημιουργία μιας παγκόσμιας Δικτύωσης, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προς το συμφέρον της Ομογένειας, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
Επίσης η αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία των δικών της λαθών στις σχέσεις της με τους Απόδημους, την Ομογένεια και το ΣΑΕ, είναι επιβεβλημένη ώστε να τεθούν αυτές σε νέα βάση. Διότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην υπόθεση ΣΑΕ. Το χρηματοδότησαν, αλλά δεν το στήριξαν. Το ποδηγέτησαν. Το διαφήμισαν, αλλά δεν το παρακολούθησαν. Το κανάκεψαν, αλλά, όταν δεν ήταν του γούστου τους, δεν το άκουσαν…
Μπορεί η ομογένεια να πορευτεί δίχως ΣΑΕ; Το πέτυχε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν και μετά τον Πόλεμο. Τότε, όμως, ήταν όλα διαφορετικά. Τότε αρκούσε η ισχυρή προσωπικότητα και ενός, έστω, ομογενή σε διακεκριμένη θέση (π,χ. Ιάκωβος, στις ΗΠΑ), για να κατευθύνει το άρμα των μη επαρκώς καταρτισμένων μεταναστών, που αγωνίζονταν για μια καλύτερη μοίρα.
Σήμερα, όμως, η ομογένεια έχει αλλάξει. Έχει κατακτήσει και τα ψηλότερα ακόμη σκαλοπάτια της κοινωνικής, επιστημονικής, πολιτικής και οικονομικής παγκόσμιας πυραμίδας, τοποθετημένης μέσα σε ένα καλά οργανωμένο διεθνές περιβάλλον. Μαζί έχουν αλλάξει και οι γεωστρατηγικές δομές του πλανήτη και, οπωσδήποτε, της ευρύτερης γειτονιάς μας. Στον σύγχρονο κόσμο, οι ελεύθεροι σκοπευτές μπορεί να κερδίζουν ακόμη θαυμασμό, όχι, όμως, και τον πόλεμο.
Απαιτείται επιτελικό σχέδιο. Μακροχρόνια στρατηγική. Συντονισμένες και συνδυασμένες κινήσεις. Και αυτά όλα μπορούν να τα προσφέρουν μόνον οργανωμένες, δυναμικές και αποφασιστικές ομάδες δράσης, κάτω από μία κεντρική και στιβαρή καθοδήγηση, όχι κυβερνητική. Μία τέτοια ομάδα πρέπει να είναι το νέο ΣΑΕ, μιας και υπάρχει συνταγματικός περιορισμός και ως προς την αλλαγή του ονόματος.
Ένα τέτοιο ΣΑΕ είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λειτουργήσει με μικρό κόστος και, μάλιστα, εξ αρχής αυτοχρηματοδοτούμενο. Απαιτείται μια περίοδος μερικής, έστω, επιχορήγησης σε συγκεκριμένα προγράμματα.
Μετά, από την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, θα προκύψει και η άντληση επαρκών οικονομικών πόρων από την ομογένεια.
Εξάλλου, δεν ρωτάει κανείς ποιο είναι το κόστος του Εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ ή από που αυτό χρηματοδοτείται. Σημασία έχει εάν το έργο που παράγει είναι ή δεν είναι χρήσιμο και πολύτιμο για το Κράτος του Ισραήλ και τους απανταχού Εβραίους…
—————————————————————————————————————————————————————————————-
ANALYSIS BY CHRISTOS MALASPINAS
In the aftermath of the interview that Grand President of AHEPA, Mr. Kouzounis gave to PHP he made clear that he doesn’t desire the oldest organisation of Greeks abroad in the U.S to be made into an umbrella organisation that works as a substitute for SAE (World Council of Hellenes Abroad). A reader and good friend of mine, George Doussias, who is an American citizen with Greek origins, makes some crucial questions on the topic.
“Who is exactly the role of SAE”? ” “What is the purpose of it’s foundation”? “What could SAE consider as an achievement”? “What is gonna be SAE’s mission as a government extension and what is it planning to achieve and most importantly within what budget”?
In other words -and if we understand the hidden meaning behind our readers’ question- the real question is: Do we really need a new SAE? Is an organization that represents all Greeks abroad truly necessary?”
The answer of the question “what is the role of SAE can be found in the law 3480/2006, which is not yet edited, thus it is valid.
What exactly is this section of the law referring to?
-“The Council of Hellenes Abroad (SAE), as provided for in Article 108 paragraph 2 of the Constitution is consultative, advisory, assertive and supportive to the Greek state institution and has the task of expression of all the forces of worldwide Hellenism”
Ascertainment: In practice, none of these four roles that the law assigns to SAE, is not observed, at least satisfactorily.
Role 1. Advisory. The ACE from its foundation,wasn’t asked by the government of Athens to express an opinion on Diaspora issues! When SAE testified voluntarily opinion on the texts of the Annual report, no one used it!
Role 2. Rapporteur. Any suggestion that SAE did, found no response.Every year.Even though it’s top suggestion to vote the bill of the Karamanlis government which was giving voting rights of residency for expatriates,was not heeded by the opposition parties!
Role 3. Assertive.Absolutely nothing was claimed and , in sequence, not won on behalf of the Diaspora by SAE
Role 4. Supporting.The Only attempt of support on the Greek positions, was the place in foreign newspapers of governmental positions on the complex issue of name in Skopje.This happened despite the strong opposition and the Pammakedonikon Organisations which were supposed to be represented!
Therefore, the role of SAE is still something to look for. And it’s up to each Greek government to define it at least as long as the SAE doesn’t have a strong and decisive leadership …
The purpose of the foundation was and remains unclear. An organization of this magnitude would normally had clear and specific purpose. In this case it was rather an object-long line Whatever we catch …
What is considered as an achievement for SAE ? Apart from the health center built in the Black Sea and some youth networks that just started , great achievements are not presented in all of it’s 18 years of operation.However , achievement and indeed an important one could be the coordination of the assistance of the divided Diaspora to the Greeks.Achievement could be the active campaign to prevent the acquisition of Turkish citizenship by the Hierarchs of the Diaspora.Another achievement, would be a decisive intervention in Cyprus and in Skopje. International conferences about the Greek culture, greek language while campaigning for the return of the Parthenon Marbles and many other useful for the country initiatives. Also, achievement would be a decisive intervention in favor of expatriates to the Greek Government on issues such as taxation, the issue of citizenship and a pension.
Yet, successful handling in each of these issues would be a key element of complete justification of the existence of SAE.
Unfortunately, SAE, rather than unite and to further promote Hellenism, making it an influential power, contributed to disorganization contributed to the detuning and divided the organized Diaspora. Rather than support the efforts of Greeks Abroad to meet their needs and improve the economic, social and political status, showed inaction and apathy.
Not only did not inspired the Greeks, but did not, also attracted the philhellenes. In contrast, SAE discouraged and kept them away.
As a result, instead of leading to the strengthening of the relations between expatriates the Greeks abroad with their homeland through their own failure led to a weakening of ties.
So, the approach of the Hellenic Diaspora the creation of a global networking, with target the design and the implementation of programs in the interest of the Diaspora, remains the major issue.
Also, the recognition of the Greek State of its own mistakes in its relations with expatriates, the Greeks abroad and the SAE is imperative in order to put them on a new basis. Because Greek governments also have a major share of responsibility in case named SAE it. They funded it, but not supported it. They advertised it, but not attended it.
Can the Diaspora make it through without SAE? Succeeded in it all the previous decades, before and after the War. But then, it was all different. Then all that was enough was a strong personality of even one, homogenous in business class (e.g., James, in the U.S.), to guide the chariot of poorly trained immigrants struggling for a better life.
Today, however, homogeneity has changed. Has won even the higher rungs of the social, scientific, political and global economic pyramid, placed in a well-organized international environment. Together they have changed their geopolitical structures of the planet and certainly our wider neighborhoods’ structures. In the modern world, snipers can still win admiration, but not, the war.
Α strategic plan is required. Long-term strategy. Coordinated and combined movements. And All this can be offered only by organized, dynamic and decisive action groups under a central and robust leadership, non governmental. Such a group should be the new SAE, and there is a constitutional limitation as to change the name.
Such SAE is unrealistic to believe that it can work with a low cost and, indeed, on a self-financing principle. It is required a partial period, say, a specific grant programs.
Then, by its ability to fulfill this role, adequate financial resources will be raised from Diaspora
Moreover, no one asks what is the cost of the Jewish lobby in the U.S. or from where it is financed. What matters is whether the work produced is or is not usefull and valuable to the State of Israel and Jews everywhere …
Σχόλια Facebook