Μόνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα λείπουν πια από την Αθήνα – Το Bloomberg σε ένα κείμενο ωδή για την «επιστροφή» της πόλης
Oι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην πλατεία Συντάγματος, η επιστροφή των τουριστών, το Rethink Athens, είναι οι βασικές αφετηρίες για ένα εκτενές άρθρο του Bloomberg που μιλά για την έξοδο της Αθήνας από την κρίση, για τις νέες προοπτικές της. Από υπουργούς μέχρι σερβιτόρους στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, το ρεπορτάζ κάνει ένα γοητευτικό -και με επιχειρήματα- οδοιπορικό στην Αθήνα που επιστρέφει. Και όπως αναφέρει ο τίτλος «Μόνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα λείπουν».
Οι αλλαγές στην κεντρική πλατεία σηματοδοτούν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, που έκανε την Αθήνα το φυτίλι στη βόμβα χρέους της Ευρώπης, αναφέρει το δημοσίευμα. “Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στη μοιρολατρία”, δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. “Πρέπει να προωθήσουμε την Αθήνα”.
Το πρακτορείο κάνει εκτενή αναφορά στις συνέπειες της κρίσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ανεργία στην Αττική εκτοξεύτηκε στο 28% στα τέλη του περασμένου έτους από 6,8% στα τέλη του 2008. Για την Αθήνα, η ανάκαμψη εξαρτάται από την προσέλκυση επισκεπτών στα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης, αναφέρει το δημοσίευμα.
“Οι επενδυτικές ευκαιρίες στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να είναι στον τουρισμό και ίσως σε μερικούς τομείς του κλάδου των υπηρεσιών”, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Αν και το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα, με 18 εκατ. επισκέπτες και αύξηση 16%, η αύξηση στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν μόλις 2,5%, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο στοιχεία του ΣΕΤΕ.Οι επισκέπτες στην Ακρόπολη αυξήθηκαν μόλις 1,1% σε σύγκριση με 22% για τις αρχαιολογικές τοποθεσίες σε εθνικό επίπεδο. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο άνοιξε το 2008, οι επισκέψεις επίσης αυξήθηκαν λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο.
Εκτενή αναφορά κάνει το πρακτορείο και στο έργο Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά: « Ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, εν μέσω αναταραχών και αμφιβολιών για τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κήρυξε διαγωνισμό στις αρχές του 2012 από το ΥΠΕΚΑ με την οργάνωση και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση για την ανασυγκρότηση του αθηναϊκού τοπίου. Η ολλανδική εταιρεία ΟΚΡΑ κέρδισε το βραβείο που χρηματοδείται με κοινοτικούς πόρους ύψους 92 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει φύτευση δέντρων και περιορισμό της κυκλοφορίας από το Σύνταγμα ως την Ομόνοια. Το προζεκτ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 περιλαμβάνει επίσης επέκταση του τραμ και δημιουργεί έναν απευθείας σύνδεσμο μεταξύ Ακρόπολης, Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο. “Όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν ένα μεγάλο μέρος που είναι πεζόδρομος”, αναφέρει ο κ. Μίχαλος του ΕΒΕΑ. “Η Αθήνα δεν το έχει αυτό και είναι καιρός να το αποκτήσει”.
Το Bloomberg αναφέρεται και στους ξένους επενδυτές που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της Lamda Development SA για την ανάπτυξη του Ελληνικού, ενώ η Jermyn Street Real Estate προχωρά στην αγορά του 90% της Αστήρ Παλλάς. Φυσικά δεν λείπει η αναφορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Τροχόπουλο να λέει «Δεν περιμένουμε θαύματα, αλλά κάθε βήμα είναι πρόοδος για την πόλη».
Τέλος γίνεται αναφορά στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην ανάπτυξη των καφέ και των μπαρ στην ιστορική περιοχή και συνομιλεί και με σερβιτόρα του Tailor Made που αναφέρει πως οι Ελληνες ποτέ δεν θα κόψουν χρήματα από τον καφέ». Δυστυχώς βέβαια, το διαδικτυακό άρθρο δεν συνοδεύεται από εικόνες της Αθήνας που επιστρέφει αλλά κυρίως από φωτογραφίες που παραπέμπουν στην εποχή των ταραχών, μία από το Βρετανικό Μουσείο και βέβαια το εμβληματικό Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook