Πως να σβήστε την πασχαλινή καούρα

 

Μετά την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ακολουθεί η πασχαλινή κρεπάλη. Από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα άπαντες καταναλώνουν πολλές ποσότητες φαγητού, πολλά γλυκά και πολύ αλκοόλ.
Σύμφωνα με στοιχεία ένας στους δυο ενήλικας θα ταλαιπωρηθεί από πόνους στο στομάχι του και όλα θα του κάτσουν βαριά. από το βράδυ της Ανάστασης και μέχρι να έρθει η Δευτέρα του Πάσχα. 
Οι καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί τέσσερις στους δέκα Έλληνες. 

 

c51ac99cdca2d632e82095288c1fa64a.w600.h340.z1
Για.. καλή χώνεψη
Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αναψυκτικά πριν ή μετά την κατανάλωση των πλούσιων εδεσμάτων.Το αλκοόλ με μέτρο.
Μη φορτώνετε το στομάχι σας.Προτιμήστε  τα μικρά γεύματα μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη.
Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό αφού  διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.
Κάντε μια βόλτα μετά το  γεύμα.
Φοράτε χαλαρά ρούχα
 Ανακούφιση από τα  βότανα
Το φαρμακείο της φύσης έχει προνοήσει πριν από μας για μας.
Η μέντα χάρη στη σπασμολυτική της δράση,χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθά στην ανακούφιση του πόνου.
Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας.
Μασήστε μαστίχα ύστερα από κάθε γεύμα. Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας έτσι προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισο ή το τζίτζερ  ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.
Πότε να πάρω φάρμακο;
Εάν δεν ταλαιπωρείσαι από καούρες συχνά, τότε μπορείς να επιλέξεις τα αντιόξινα ή τα αλγινικά φάρμακα. Τα πρώτα καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και ανακουφίζουν σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ τα αλγινικά, που δρουν εντός 5 λεπτών, είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που παρεμποδίζουν τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο.
Εάν οι καούρες σε ταλαιπωρούν καθημερινά, τότε πιθανόν ο γαστρεντερολόγος να σας συστήσει πιο δραστικά φάρμακα.
Tips για καλή χώνευση
Στην περίπτωση που νηστεύετε, φροντίστε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου να φάτε λαδερό φαγητό
* Το βράδυ της Ανάστασης προτιμήστε να καταναλώσετε μαγειρίτσα, αντί για τηγανητή συκωταριά, διότι η μαγειρίτσα θα βοηθήσει το στομάχι σας να «δεχτεί» πιο εύκολα το κρέας μετά τη νηστεία.

Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, γιατί έχει λιγότερα λιπαρά. Από τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι η «σέλα» και το μπούτι.
 Προσέξτε ιδιαίτερα τι ποσότητα κατανάλωσης λίπους από αυγά, γαρδουμπάκια, τηγανιτά εντόσθια, γλυκά με πολλά λιπαρά, πέτσα και ορατού λίπος του οβελία.
* Να μασάτε πολύ καλά την κάθε σας μπουκιά, για να διευκολύνετε την πέψη.
* Να καταναλώσετε αλκοόλ με μέτρο, διότι αν υπερβείτε τα τρία ποτηράκια μπορεί να επιβαρυνθούν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια, η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και οι κολίτιδες (είναι προβλήματα του παχέος εντέρου).
Αποφύγετε να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
Καταναλώστε σαλάτες ώστε να «κόβετε» την πείνα σας.
Αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.
* Να πίνετε άφθονο νερό.
* Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
* Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στην σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.
* Να αποφύγετε να ξαπλώσετε ή να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
* Το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, φάτε κάτι ελαφρύ (λ.χ. γιαούρτι με φρούτα, σαλάτα με άπαχο κρέας ή άπαχο τυρί, μια καταπραϋντική χορτόσουπα, σαλάτα με δυο αυγά βραστά).
Εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα.
Εάν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσετε.
iatropedia.gr