Το σχέδιο Σαμαρά για στροφή στο δημόσιο λόγο και τη φυσιογνωμία του κόμματος
Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
από
Προεκτάσεις που υπερβαίνουν μία απλή διαχείριση κρίσης φαίνεται ότι έχει η υπόθεση Μπαλτάκου για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Στον απόηχο της αποπομπής του τέως Γ.Γ. από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μοιάζει να επιδιώκει μία γενικότερη στροφή στο δημόσιο λόγο και τη φυσιογνωμία του κόμματος, στρέφοντας το βλέμμα μάλλον στους κεντρώους ψηφοφόρους και λιγότερο στα κοινά που βρίσκονται, λόγω μνημονίου, εκτός των κομματικών τειχών.
Η απόφαση του Μαξίμου να διαμηνύσει στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη ότι δεν θα βρίσκεται στην ευρωλίστα του κόμματος υπήρξε το δεύτερο βήμα, το οποίο έδωσε παράλληλα την ευκαιρία σε μετριοπαθή στελέχη να κάνουν την εμφάνισή τους καταθέτοντας… ιδεολογικές πλατφόρμες.
Αν δεν ήταν εξαιρετικά πρώιμο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι ανατροπές δεν αποκλείονται, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως το “φάντασμα” του “μεσαίου χώρου” που τόσο πολύ πολεμήθηκε από τον κ. Κρανιδιώτη μοιάζει να παίρνει την εκδίκησή του.
Χθες, παράλληλα με την ανακοίνωση της μη υποψηφιότητας από τον κ. Κρανιδιώτη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της επέμεινε ότι το κόμμα θα πρέπει να απευθυνθεί στο κέντρο και να εκφράσει τους πολίτες που κοιτάζουν προς την Ελιά ή το Ποτάμι.
Την Κυριακή, ο Ευάγγελος Αντώναρος είχε επαναλάβει τη φράση του Κώστα Καραμανλή περί μη συνεργασίας με τα άκρα και, παράλληλα, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάσουν στελέχη που δοκίμασαν την τύχη τους σε κομματικούς φορείς. Ο κ. Αντώναρος δεν έκανε ονομαστική αναφορά ούτε στον κ. Κρανιδιώτη, ούτε σε κάποιο άλλο στέλεχος. Ωστόσο είναι σαφές πώς, αν και δεν τίθεται βέτο, οι υποψηφιότητες στελεχών όπως ο κ. Γ. Κύρτσος ή κ. Νίκη Τζαβέλλα δεν είναι αρεστές στο καραμανλικό σύστημα.
Παρά το γεγονός πώς, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για τις πρώτες αντιδράσεις μετά το σοκ Μπαλτάκου, πληροφορίες αναφέρουν πώς το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί να αλλάξει και το μείγμα των προσώπων που αναλαμβάνουν να εκπροσωπούν δημοσίως τη Νέα Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι ουδέν ζήτημα τίθεται για στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο Μάκης Βορίδης, που έχουν και οι δύο διατελέσει υπουργοί συμμαχικών κυβερνήσεων και τους τελευταίους μήνες ανέλαβαν το βάρος του… πολέμου με τη Χρυσή Αυγή, θα επιχειρηθεί η εκπροσώπηση της Ν.Δ. να μην βασίζεται κυρίως στα δύο αυτά στελέχη αλλά, αντιθέτως, θα επιδιωχθεί να βγουν μπροστά στελέχη με πιο μετριοπαθές προφίλ και αναφορές στον κεντρώο χώρο και τη φιλελεύθερη πτέρυγα.
Κίνηση επιβαλλόμενη από τις συνθήκες ή, παρά τη συγκυρία, μέρος της στρατηγικής του Πρωθυπουργού ενόψει της κάλπης και της μετεξέλιξης του πολιτικού σκηνικού; Απαντήσεις, προσεχώς…
Σχόλια Facebook