Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλου στην Αυστραλία

 

Ήλθε, μας ανέλυσε δειγματοληπτικά και έφυγε, ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τους απόδημους Έλληνες, κ. Άκης Γεροντόπουλος.
Είμαστε, μας είπε στη συνέντευξη Τύπου, «ο προτελευταίος σταθμός της διαγνωστικής πορείας του στο χώρο της διασποράς -ο τελευταίος είναι η Αμερική- κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφει απόψεις και θέσεις των ομογενών για το ΣΑΕ, την ψήφο αποδήμων κ.ά., – που θα απασχολήσουν τα πολιτικά κόμματα μετά τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Γεροντόπουλος απέφυγε τις γραφικότητες στην περιγραφή του Ελληνισμού της Βικτωρίας. Σχολίασε, όμως, ότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου ήταν συγκινητικός, γεμάτος συναίσθημα, που το εισέπραξε ως συμμετέχων στην εκδήλωση, αλλά και ως ακροατής των επαίνων της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας.
Δεν θα αναμασήσω τα περί «καλυτέρων Ελλήνων, από τους Έλληνες του εσωτερικού» μας πρόλαβε. Θα ειπώ, απλά, ότι ανήκετε στο εκλεκτό κομμάτι των Ελλήνων, τον ελληνισμό της διασποράς που ως επιτυχημένα στελέχη των κοινωνιών που σας φιλοξενούν «αλλάξατε με τη διάκρισή σας σε όλους τους τομείς την κακή εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων, που συνέθεσαν πριν τρία τέσσερα χρόνια τα γνωστά γεγονότα».
«Η επίσκεψή μου στην Αυστραλία και το ακόλουθο ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα με βοηθήσουν να ολοκληρώσω την εικόνα που έχω για την ομογένεια. Ενδέχεται, όμως, να ξανάρθω στην Αυστραλία αν θα χρειαστεί να συζητήσουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα».
Απέφυγε επίσης και την πολιτικολογία, σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπονται τα πολιτικά κηρύγματα εκτός Ελλάδας».

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Ο κ. Γεροντόπουλος εξήγησε, ότι η Ελλάδα «ήταν έτοιμη» να υπογράψει την αμοιβαία συμφωνία παροχής τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας από το περασμένο (ελληνικό) καλοκαίρι, αλλά η υπογραφή αναβλήθηκε λόγω των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία. Τελικά, οι υπογραφές θα μπουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, που θα επισκεφθεί την Αυστραλία η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, για να παραστεί, ενδεχομένως, και στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.
Επειδή το θέμα είναι «τουριστικής φύσης» αποφασίστηκε να υπογραφεί από την υπουργό Τουρισμού, για να επιτευχθεί κατά την εδώ παρουσία της και ο «έτερος κυβερνητικός στόχος, η τουριστική προβολή της Ελλάδας στην Αυστραλία».

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ

Η καλή είδηση, που βγήκε από τη συνέντευξη είναι, ότι η Ελλάδα επαναρχίζει το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, το πλέον ωφέλιμο πρόγραμμα για τους αποδήμους και την Ελλάδα, που διακόπηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Ο κ. Γεροντόπουλος ανακοίνωσε, ότι μελετάται η φιλοξενία Ελληνοπαίδων στις δύο κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας και την Επανωμή Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούσαν, επί πολλά χρόνια, παιδιά ομογενών από όλο τον κόσμο μέσω ειδικών προγραμμάτων για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Η λειτουργία των κατασκηνώσεων αυτών ανεστάλη το 2009 για οικονομικούς λόγους.
Κατά τον υφΥΠΕΞ στο ξεκίνημα «οι αριθμοί θα είναι περιορισμένοι» αλλά θα αυξάνονται βαθμιαία.
Επίσης, η Αθήνα μελετά και «ένα πιλοτικό πρόγραμμα» φιλοξενίας Ελληνοπαίδων ηλικίας 15-17 ετών με «στοχευμένες δραστηριότητες» ετών, όπως επισκέψεις σε πανεπιστήμια, μουσεία, βιβλιοθήκες. κ.ά.

ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΑΕ

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα νέο ΣΑΕ «στο οποίον θα συμμετέχουν μαζικοί φορείς της ομογένειας και τα φυσικά πρόσωπα -έγκριτα, διακεκριμένα μέλη της διασποράς- ώστε «να εκπροσωπείται σύνολος ο Ελληνισμός της διασποράς από το νέο συντονιστικό όργανό του».
Το νέο ΣΑΕ «θα αυτοχρηματοδοτείται», τελεία και παύλα. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει, ούτε ένα σεντ, για τη λειτουργία του ΣΑΕ». τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος. Δεν περισσεύουν άλλωστε.
Η οργανωτική δομή και ο τρόπος χρηματοδότησης θα συζητούνται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τους Απόδημους, ενεργοποιήθηκε μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Εκτιμάται, ότι οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων θα κατατεθούν στη δεύτερη, ίσως και τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εν τω μεταξύ, λέει ο κ. Γεροντόπουλος, «συνεχίζω τις προπαρασκευαστικές επαφές με τους ομογενείς και τα πολιτικά κόμματα».
Ρωτάμε τον κ. Γεροντόπουλο, τι θα αλλάξει, πόσο καινούριο θα είναι το καινούριο ΣΑΕ, αφού η κυβέρνηση και τα πολιτικά διαβουλεύονται με τα ίδια κέντρα του Ελληνισμού της διασποράς.
Ρωτάμε τον υφυπουργό, τι κάνει την ελληνική κυβέρνηση να πιστεύει, ότι η αναδιάρθρωση του ΣΑΕ θα φέρει πρόοδο, αφού από τα ίδια κέντρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις, στους ίδιους ανθρώπους ομιλούν κυβερνητικοί και μη, στα ίδια κέντρα θα δοθούν εξουσίες και στα ίδια κέντρα θα διατεθούν πόροι. Και τι θα γίνει, αν δεν λειτουργήσει το περιβόητο σύστημα αυτοχρηματοδότησης;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΑΕ

Ο κ. Γεροντόπουλος δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση, πόσα, πού και πώς διετέθησαν στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από το Ελληνικό Κράτος κατά την εικοσαετή λειτουργία του και αν έγινε, ποτέ, έλεγχος, σημειώνοντας ότι «οποιοδήποτε σχόλιό του στην παρούσα φάση ενδέχεται να εκληφθεί ως παρέμβαση σε διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί».
Υπενθύμισε, ότι το 2010 «έγινε έλεγχος από λογιστές για τον τρόπο διάθεσης των οικονομικών πόρων του ΣΑΕ το πόρισμα της οποίας έχει κατατεθεί στο γενικός Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή». Διαβεβαίωσε, δε, ότι από το 2010 «πολύ ελάχιστα» χρήματα έχουν διατεθεί για τις ανάγκες του ΣΑΕ.
Κληθείς να εκτιμήσει, αν τα εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, «έπιασαν τόπο», απάντησε ότι «το πόρισμα της έρευνας θα ρίξει φως».

ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Το δικαίωμα ψήφου είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά και Θα τεθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα για διαβούλευση. Το μοντέλο που θα επιλεγεί με την ψήφο της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής των Ελλήνων θα διασφαλίζει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» των αποδήμων και όπως στο θέμα του ΣΑΕ έτσι και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων ο κ. Γεροντόπουλος τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε ρύθμισης που θα προτάσσει το κομματικό συμφέρον στο συμφέρον της ομογένειας.
«Η ομογένεια δεν μπαίνει στα στενά παπούτσια κανενός κόμματος. Η ομογένεια προϋπήρχε των σημερινών κομμάτων και πιθανότατα θα υπάρχει και μετά από τα σημερινά κόμματα, κατά την έννοια ότι τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν μορφή. Οφείλουμε να αφήσουμε την ομογένεια έξω από τους σχεδιασμούς κάθε πολιτικού κόμματος» τονίζει και προσθέτει
«Είμαι από εκείνους που πιστεύουν, ότι η Ελλάδα θα κερδίσει αν οι ομογενείς έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο κ. Γεροντόπουλος και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, επέρριψαν ευθύνες στην Αυστραλία για την μη υπογραφή αμοιβαίας συμφωνίας.
Ο κ. Δαφαράνος, μάλιστα, είπε ότι «από τις συζητήσεις του με τα αρμόδια υπουργεία της αυστραλιανής κυβέρνησης συμπεραίνει, ότι η Αυστραλία δεν ενδιαφέρεται για την υπογραφή συμφωνίας».
Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε και εφαρμόζει φορομπηχτικά μέτρα για τους αποδήμους. Η Αυστραλία –δικαιολογημένα- δεν ενδιαφέρεται, διότι οι Αυστραλοί πολίτες ελληνικής καταγωγής πληρώνουν κανονικά φόρους στην Αυστραλία. Η Ελλάδα θα απαλλάξει -εάν έχει την πρόθεση- τους Έλληνες της διασποράς από τη διπλή φορολογία.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Ο κ. Γεροντόπουλος συμφώνησε με τις παρατηρήσεις μας, ότι τα Γενικά Προξενεία της Ελλάδας στις μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας δεν είναι στελεχωμένα επαρκώς και η εξυπηρέτηση της ομογένειας επαφίεται, πλέον, στη φιλοτιμία του προσωπικού τους.
Διαβεβαίωσε, ότι το ΥΠΕΞ θα εξετάσει θετικά το θέμα της στελέχωσης των προξενικών Αρχών με ικανό αριθμό στελεχών, καθώς και το αίτημα για δημιουργία γραφείου Εμπορικού Ακολούθου στη Μελβούρνη.
Στην υπόδειξή μας, ότι θα πρέπει να γίνει αριθμητική και ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, ώστε να μην έρχονται στην Αυστραλία των 500 χιλιάδων Ελλήνων τουρίστες διπλωμάτες ή διοικητικοί υπάλληλοι περιορισμένων ικανοτήτων.
Για την αύξηση των προξενικών τελών μέχρι 500% ο κ. Γεροντόπουλος σχολιάζει, ότι μετά από πολλά χρόνια έγινε μία αύξηση σε κάποιων τελών. Μου ετέθη το θέμα αυτό από κάποιους, ενώ άλλοι μου δήλωσαν, ότι την περίοδο κρίσης που διανύει η Ελλάδα, η έξτρα επιβάρυνση είναι έμμεση βοήθεια προς τη γενέτειρα.