Μέσω Twitter και στα τουρκικά η απάντηση της ΕΕ στον Ερντογάν- Αντίθετος και ο Γκιούλ!
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ενώ αντέδρασε μέχρι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ στον αποκλεισμό από την τουρκική κυβέρνηση της πρόσβασης των πολιτών στο Twitter, βολές και προειδοποιήσεις δέχεται και από τη διεθνή κοινότητα η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόφασή του πρωθυπουργού να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει «την ισχύ της Τουρκίας».
Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά.
Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή».
Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης: «Οι δημοκρατίες γίνονται ισχυρότερες από την πολυφωνία.
» Η ανεξαρτησία των Μέσω Ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή στις ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες, ενώ αποτελεί παράλληλα και εγγύηση για τη διαφάνεια» δήλωσε η ίδια.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους απλούς χρήστες του Twitter, αφού το μέσο έχει γεμίσει μηνύματα κατά της απόφασης με τα hashtags: #TwitterisblockedinTurkey, #DictatorErdogan #TurkeyBlockedTwitter
Τα σχόλια ποικίλουν: αρκετοί συγκρίνουν την Τουρκία με το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, άλλοι καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει, άλλοι τηρούν πιο χαμηλούς τόνους.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας: «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Το Τwitter είναι από τα κοινωνικά μέσα μέσω των οποίων διαρρέουν εδώ και καιρό ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του. Οι συνομιλίες αφορούν σε οικονομικά σκάνδαλα.
Ο Ερντογάν είχε απειλήσει πως, «εάν χρειαστεί», θα απαγόρευε το YouTube και το Facebook μετά τις εκλογές. Η δήλωση εκείνη είχε προκάλεσει εντύπωση και αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός είχε βάλει στο στόχαστρο το Twitter κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το καλοκαίρι του 2013, λέγοντας πως το δίκτυο -που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι διαδηλωτές- ήταν «μπελάς».
Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN.
Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αποδοκίμασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γιουλ με μηνύματά του στο δημοφιλές διαδικτυακό μέσο, το κλείσιμο του Twitter ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν εγκρίνω το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μέτρα για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, αλλά θα πρέπει να μπλοκάρονται ιστοσελίδες αποκλειστικά με δικαστική απόφαση (…) το να μπλοκάρεις την πρόσβαση σε μια πλατφόρμα (κοινωνικής δικτύωσης) που χρησιμοποιείται ευρέως είναι τεχνικά αδύνατον» δήλωσε χαρακτηριστικά στα μηνύματά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μέτρο δεν θα διαρκέσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Σχόλια Facebook