Τί προκαλεί την αναιμία;

Συνολικά 17 διαφορετικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, ωστόσο η κυριότερη αιτία της παγκοσμίως είναι η έλλειψη σιδήρου, …
όπως δημοσιεύεται σε μία πρόσφατη έκθεση της επιθεώρησης «Blood».

O σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της κύριας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και η οποία δεσμεύει οξυγόνο κατά τη δίοδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις αρτηρίες των πνευμόνων για να το απελευθερώσει στους ιστούς του σώματος. Παράλληλα, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση DNA σε όλα τα κύτταρα του σώματος, αφού η έλλειψή του αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό τους.

Με ποιες εξετάσεις ανιχνεύεται η αναιμία;

– Γενική αίματος
– Μορφολογική εξέταση των στοιχείων του αίματος (πλακάκι γενικής αίματος)
– Μέτρηση σιδήρου και φερριτίνης
– Λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση προς αναγνώριση πιθανών αιτίων σιδηροπενικής αναιμίας.
– Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης. Γίνεται για να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, που φέρει το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Όσοι φέρουν το στίγμα εμφανίζουν αναιμία και χαμηλό μέσο όγκο ερυθρών (MCV). Αν αυτά συνυπάρχουν με έλλειψη σιδήρου, μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλονται στην σιδηροπενία και να μην γίνει αντιληπτό το στίγμα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Σίδηρος

Άνδρες = 55-160 μg/dl
Γυναίκες = 45-155 μg/dl
Παιδιά = 45-120 μg/dl

Φερριτίνη
Άνδρες: 28-365 μg/L
Γυναίκες: 5-96 μg/L
Γυναίκες: 5-275 μg/L (μετά την εμμηνόπαυση)
Παιδιά: 5-140 μg/L
Αιμοσφαιρίνη
Άνδρες: Πάνω από 14 g/dl
Γυναίκες: Πάνω από 12 g/dl

Τι μπορεί να προκαλέσει η χρόνια σιδηροπενική αναιμία;
– Καρδιολογικά προβλήματα (αρρυθμία, διόγκωση της καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια)
– Προβλήματα στην εγκυμοσύνη (σχετίζεται με πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρούς μωρού, αυξημένη θνησιμότητα μητέρας και βρέφους)
– Αναπτυξιακά προβλήματα (σωματικά και νοητικά, στα νήπια και στα παιδιά)
– Επιρρέπεια στις λοιμώξεις

Τι να τρώω για να αναπληρώσω το σίδηρο;

Ζωικής προελεύσεως τρόφιμα: Συκώτι (των πουλερικών και το μοσχαρίσιο), αρνίσια σπλήνα, μοσχαρίσια μπριζόλα, μπούτι από κοτόπουλο, όστρακα, χτένια, σουπιές, χταπόδι, ξιφίας, τόνος, σολομός, αυγά

Φυτικά τρόφιμα: Φακές, ρεβίθια, αγκινάρες, πιπεριές, σουσάμι, σπανάκι, βρώμη, πράσα, ξηροί καρποί (κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια).

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

– Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο θα πρέπει να καταναλώνονται σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό

– Δεν θα πρέπει αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

Πηγή: onmed.gr