Μεσόγειος SOS. Όχι στην καταστροφή των χημικών, στην παγκόσμια θαλάσσια πολιτιστική και περιβαλλοντική κοιτίδα.

Το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, έχει τον τελευταίο καιρό αποκτήσει ιδιαίτερη δημοσιότητα και προβολή. Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η ευαισθητοποίηση πολιτών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη μεγαλόνησο. Το κόστος της αποφυγής της ένοπλης λύσης του ζητήματος των χημικών όπλων της Συρίας, δεν μπορεί να το ”φορτωθεί” η Μεσόγειος θάλασσα. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, η θάλασσα με το καλύτερο κλίμα στον κόσμο και με την μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε χλωρίδα και πανίδα.

Το γεγονός ότι η διαδικασία της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας γίνεται στα διεθνή ύδατα, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι θαλάσσιες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Μεσογείου. Ανάλογα με την εποχή, υπάρχει διαφοροποίηση στην κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, δημιουργούνται θαλάσσια ρεύματα, ώστε σε περίπτωση οποιασδήποτε προβληματικής εφαρμογής της μεθόδου πάνω στο πλοίο ή σε πιθανό περιστατικό διαρροής, εν δυνάμει, μπορεί να μεταφερθούν χημικά απόβλητα ή τοξικά υπολείμματα, ανατολικά. Αποτέλεσμα να μολυνθούν κυρίως οι δυτικές και νότιες ακτές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και παράκτιες περιοχές της βόρειας Αφρικής.

Ο οργανισμός για την “Απαγόρευση των Χημικών Όπλων” και η σχετική σύμβαση, αναφέρει ότι η καταστροφή των χημικών όπλων, δεν επιτρέπεται να βλάψει τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Οι χώρες δε που κατέχουν χημικά όπλα, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ασφαλείς τεχνολογίες για την καταστροφή τους. Πρέπει λοιπόν, η Συρία και κάθε χώρα που διαθέτει επικίνδυνα χημικά όπλα, να αναλάβει και το κόστος της καταστροφής τους. Η διαδικασία της καταστροφής τους να πραγματοποιηθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις στη ξηρά, με τη μέγιστη ασφάλεια για το περιβάλλον.

Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση και απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες, των Ευρωβουλευτών του νότου, με πρωτοπόρους τους Έλληνες και να φέρουν το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Οι πληροφορίες ότι η μέθοδος αυτή της καταστροφής χημικών όπλων, εφαρμόζεται πρώτη φορά εν πλω, δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμό. Δημιουργείται η αίσθηση της πειραματικής εφαρμογής, που πάντα ως πειραματική, εγκυμονεί κινδύνους και αποτυχίες.

Η θάλασσα της Μεσογείου, είναι ήδη επιβαρυμένη με ρυπαντικά φορτία και ”κουβαλάει” ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική ”μνήμη”. Γιατί να ρισκάρει και να θέσει σε κίνδυνο τον τεράστιο πλούτο της σε πανίδα και χλωρίδα;  Ας ξανατεθεί από την αρχή το ζήτημα της καταστροφής των χημικών και να αποφασιστεί: είτε η επιλογή άλλης μεθόδου και χώρου εφαρμογής σε ειδικά κέντρα καταστροφής ή εφόσον επιλεγεί η μέθοδος της υδρόλυσης, ας διασχίσει το εν λόγω σκάφος όλη τη Μεσόγειο, να διαβεί τα στενά του Γιβραλτάρ και να ανοιχτεί στον αχανή Ατλαντικό ωκεανό, για να περιοριστεί και ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας περιβαλλοντικής καταστροφής στη Μεσόγειο!

Πώς αλήθεια θα αντιμετώπιζαν οι Γάλλοι ή οι Βρετανοί πολίτες και οι κυβερνήσεις τους το γεγονός: αυτή η επιχείριση να ελάμβανε χώρα τετρακόσια ναυτικά μίλια δυτικά τους; Προφανώς θα αντιδρούσαν αποφασιστικά και δεν θα δέχονταν αυτή την επιχείριση. Θεωρούμε ότι η Μεσόγειος θάλασσα είναι κατεξοχήν Ευρωπαϊκή θάλασσα και άρα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και τους ”βόρειους” λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα τους πολίτες με οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση. Μην ξεχνούν οι φίλοι μας στην Ευρώπη ότι αυτή η αγαπημένη τους θάλασσα, με τις πανέμορφες και ιδιαίτερου φυσικού κάλους παραλίες και παραθαλάσσιες περιοχές, μπορεί να πληγεί και να μην μπορούν οι ίδιοι στο μέλλον να την απολαμβάνουν όπως σήμερα.

Νίκος Εμμ. Καραταράκης DIC, MSc, MBA

Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος

ΠΗΓΗ:hellenic-affairs-forum