Οδηγίες της Αυστραλίας σε διπλωμάτες της για Κύπρο, πΓΔΜ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο εγχειρίδιο που απευθύνεται στους Αυστραλούς διπλωμάτες

Στην εφημερίδα «The Australian» δημοσιεύεται το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο «ακολουθώντας τις επιταγές των νόμων για την Ελευθερία της Πρόσβασης στην Πληροφορία (Freedom of Information), το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο εγχειρίδιο που απευθύνεται στους Αυστραλούς διπλωμάτες, οι οποίοι υπηρετούν σε Αρχές του εξωτερικού, με τις κατευθυντήριες γραμμές για το σωστό χειρισμό «ευαίσθητων» θεμάτων, σύμφωνα με την επίσημη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε «ευαίσθητες» γεωστρατηγικά και πολιτικά περιοχές της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής αλλά και των Βαλκανίων».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το άρθρο, εντάσσονται οι οδηγίες για δύο ακόμα περιπτώσεις, της περιοχή των Βαλκανίων αυτή τη φορά, και, πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η Αυστραλία αναγνωρίζει τη Μακεδονία [sic] μόνο ως } «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» [sic], εωσότου επιλυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα». Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην Κύπρο και «συστήνεται προσοχή σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή μελών της αυστραλιανής διπλωματίας με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» [sic], κυρίως παρουσία τρίτων, καθώς η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει επισήμως το τουρκικό βόρειο μέρος του νησιού».

Ειδικότερα στο έγγραφο τονίζεται ότι η Αυστραλία σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την πΓΔΜ και την αναγνωρίζει με αυτό το όνομα, αλλά συγχρόνως η αναγνωρίζει προβλέπει πως η συγκεκριμένη χώρα μπορεί να χρησιμοποιεί μονομερώς το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
«Οι διπλωματικοί μας εκπρόσωποι θα πρέπει να αποφεύγουν χρησιμοποιούν τον όρο Δημοκρατία της Μακεδονίας» τονίζεται, αλλά συμπληρώνεται ότι 130 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος αυτό ως «Μακεδονία».

Για την Κύπρο τονίζεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί να εννοηθεί ότι η χώρα αναγνωρίζει το κατεχόμενο μέρος (ΤRNC).
«Αναγνωρίζουμε μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου για όλο το νησί παρ’ ότι πρακτικά δεν μπορεί να κυβερνήσει στο κατεχόμενο μέρος».

Σημειώνεται ακόμα ότι το αυστραλιανό γραφείο που λειτουργεί στα κατεχόμενα «για προξενικές υποθέσεις» ανήκει στην Αυστραλιανή πρεσβεία της Λευκωσίας.
Στο άρθρο της εφημερίδας «The Australian» αναφέρεται, χαρακτηριστικά, και το παράδειγμα της Ταϊβάν, όπου περιγράφεται το πρωτόκολλο για συζητήσεις, συμμετοχή σε εκδηλώσεις ακόμα και τον τρόπο σύνταξης μίας επιστολής, προκειμένου να μην προκληθεί δυσφορία στην Κίνα, αλλά και οι αντίστοιχες περιπτώσεις της Βορείου Κορέας αλλά και της Ινδονησίας και αφορά σε συναντήσεις και συνομιλίες με οργανώσεις, οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δυνητικά να χαρακτηριστούν και οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ προσοχή συστήνεται και για την περίπτωση της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Στόχος είναι, φυσικά, να μην προκύψουν παρεξηγήσεις, παρανοήσεις ή ένταση των σχέσεων με άλλες κυβερνήσεις ή με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.gr