Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Παπούλιας στον γερμανό ομόλογό του
«Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Απαιτείται άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών» είπε συγκεκριμένα στο γερμανό πρόεδρο ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο γερμανός πρόεδρος δήλωσε καταρχήν αναρμόδιος και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια, για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας».
Αύριο, Παρασκευή, ο γερμανός πρόεδρος θα επισκεφθεί μαζί με τον Κάρολο Παπούλια το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες στο νομό Ιωαννίνων, όπου οι ναζί του ορεινού τάγματος της Βέρμαχτ Εντελβάις εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν κι ένα βρέφος έντεκα μηνών.
Ο γερμανός πρόεδρος αναμένεται να καταθέσει στεφάνι και έχει πολύ ενδιαφέρον η δήλωση που θα κάνει στο χωριό Λιγκιάδες.
Νωρίτερα ο Κάρολος Παπούλιας, απευθυνόμενος στον γερμανό ομόλογό του, τον οποίο υποδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, είναι κοινό μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια.
«Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» υπογράμμισε.
Απαντώντας, ο κ. Γκάουκ ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία.
«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γερμανός πρόεδρος.
«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».
Από την πλευρά του, ο Κ.Παπούλιας ως παράδειγμα εγκάρδιας συνεννόησης των δύο λαών είπε: «Δυόμισι εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10% – 12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της».
Ο κ. Γκάουκ απάντησε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ’ όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας».
Συνάντηση με Μεϊμαράκη
Επισφράγιση των πολύ καλών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και χειρονομία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Αθήνα του Γιόαχιμ Γκάουκ ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Αμέσως μετά το επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του γερμανού προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης τού επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης των αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας.
«Η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, προσβλέπει κατά προτεραιότητα στα θέματα που απασχολούν εξίσου και τις δύο χώρες και σχετίζονται με την ανάπτυξη, την απασχόληση στην Ευρώπη, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή οικονομική εμβάθυνση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.
Έμφαση έδωσε ο κ. Μεϊμαράκης στις επιπτώσεις τής οικονομικής κρίσης και στις σκληρές, όπως είπε, δοκιμασίες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων της κοινωνίας, ενώ τόνισε: «Οι θυσίες των Ελλήνων είναι μεγάλες. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πάρα πολλά. Συνεχίζουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις προσβλέποντας στη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη αλλά και την υποδοχή που είχε, εμφανίστηκε από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα.
«Μου φαίνεται τόσο απόμακρο, αυτήν τη στιγμή, το ερώτημα που διατυπώνεται -συνεχώς και επανειλημμένα- αν πραγματικά υπάρχει κίνδυνος συνοχής, να απολέσει δηλαδή η Ευρώπη τη συνοχή της. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σημερινή μου επίσκεψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάουκ, επικαλούμενος και τα λόγια του προκατόχου του Τέοντορ Χόις, ότι «η Ευρώπη χτίστηκε σε τρεις λόφους, στην Ακρόπολή των Αθηνών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης και τον Γολγοθά» για να σημειώσει ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σήμερα έναν από αυτούς τους λόφους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
φΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ: Από την συνάντηση Παπούλια – Γκάουκ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σχόλια Facebook