Γεροντόπουλος:Δεν απεμπολούμε τίποτα από όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν
των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή, στη συνέχεια, σχετικής γνωμοδότησης.
Να σημειώσω ότι στην Επιτροπή αυτή μετέχουν όλες οι αρμόδιες αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να υπάρξει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, για τον αρμόζοντα νομικό χειρισμό της υπόθεσης. Στις 11.2.2014 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απέστειλε, τελικά, στο Υπουργείο Εξωτερικών εμπιστευτικό πόρισμα της ομάδας εργασίας του, για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Την επομένη, με επείγον έγγραφό του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος ζήτησε, από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αφενός όπως η πρόταση για τον χειρισμό της υπόθεσης διατυπωθεί με τη μορφή γνωμοδότησης από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με το άρθρο 100/Α του Συντάγματος. Αφετέρου δε, ζήτησε, πέραν της γνωμοδότησης, τη συνεργασία των Εισηγητών που θα οριστούν στην Ολομέλεια με την Τράπεζα της Ελλάδος και με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προσδιορισθούν οι τυχόν αξιώσεις. Αυτά κ. συνάδελφε ως προς τις μέχρι τώρα ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών».
Η δευτερολογία
Κατά την δευτερολογία του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Το θέμα λοιπόν που συζητάμε, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους. Ως νομικό ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο προς μελέτη και διευθέτηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της έννομης τάξης. Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της.
Όπως ανεφέρθη κατά την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής (30 Ιουλίου 2013), η Ελλάδα έχει θέσει, εγκαίρως, κατά επανάληψη και επισήμως το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων του κατοχικού δανείου, με ρηματικές διακοινώσεις μετά την κρίσιμη ημερομηνία της επανένωσης των Γερμανιών.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του
Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον τότε Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Guido Westerwelle (3.7.2013). Επίσης, Ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου, στο ζήτημα αυτό, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble (18.7.2013).
Ως προς το ζήτημα της διεκδίκησης τώρα: Αν εμείς θέλουμε όχι απλά να το θέτουμε σε πολιτικό επίπεδο, αλλά να βρούμε την πρακτική και ασφαλή οδό που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα, πρέπει να μας πει το αρμόδιο κρατικό όργανο, δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εάν έχουμε αξιώσεις που είναι ενεργές, αν αυτές προσδιορίζονται, αν είναι δηλαδή ορισμένες και άρα διεκδικήσιμες. Και στη συνέχεια, αφού αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από πλευράς ουσίας, να δούμε αν έχουμε δικονομικό πλαίσιο, προκειμένου να προβάλουμε οποιαδήποτε αξίωση.
Δηλαδή, αν υπάρχει αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο να μπορούσε να επιληφθεί, και αυτό ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης του θέματος. Διότι πέρα από τα ηθικά δικαιώματα και επιχειρήματά μας, πρέπει ως Ελληνική Δημοκρατία να κάνουμε επιλογές διπλωματικές και νομικές που να προστατεύουν τα συμφέροντά μας. Επαναλαμβάνω κλείνοντας, ότι ως Έλληνες δεν απεμπολούμε τίποτε, από όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν. Με οδηγό την ιστορία μας και με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο τα διεκδικούμε».
Σχόλια Facebook