Ομπάμα: Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε σήμερα ότι έχει διαμορφωθεί συναίνεση σε διεθνές επίπεδο περί του ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, επισήμανε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους (σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες) να εξετάσουν εάν και κατά πόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Ομπάμα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Οι Ρώσοι διέψευσαν το τελεσίγραφο μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε σήμερα ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ διαθέτει μια σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, το Ιντερφάξ είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια πηγή στο υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αργότερα μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός —τον οποίο δεν κατονόμασε— στο αρχηγείο του στόλου είπε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση και πρόσθεσε: «αυτά είναι ανοησίες».

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να εξετάσουν τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε μια ανακοίνωση η οποία συμφωνήθηκε να εκδοθεί στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρεται ότι «ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία». Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται πως η Ένωση «θα εξετάσει πιθανά στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Μόσχας, όπως είπε ο διπλωμάτης αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παρέμβαση στις εξελίξεις από την Κάτω Δούμα

Ο Σεργκέι Ναρίτσκιν, ο πρόεδρος της Δούμας, της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, εκτίμησε σήμερα ότι μία επέμβαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία «δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν».

«Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η ρωσική γερουσία) μας δίνει αυτό το δικαίωμα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν καταστεί απαραίτητο, όμως δεν είναι απαραίτητο προς το παρόν», δήλωσε ο Ναρίτσκιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

Στην ερώτηση που του έθεσε ένας δημοσιογράφος για το αν υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μία λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία μέσω πολιτικού διαλόγου, ο πρόεδρος της Δούμα απάντησε «προφανώς».

«Δεν θέλω, όπως οι συνάδελφοί μου, να προφέρω τη λέξη “πόλεμος”» προσέθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr