Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στον ΟΗΕ -Τανκς και στρατιώτες στην Κριμαία
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εν μέσω έντονης ανησυχίας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Η έκκληση έγινε λίγες ώρες μετά την κατάληψη, από στρατιώτες χωρίς διακριτικά, δύο αεροδρομίων στη χερσόνησο: του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης και του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολη.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας έκανε δεκτή την αίτηση και εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει για την ακεραιότητα της χώρας.
Να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας οι μεγάλες δυνάμεις
Συγκεκριμένα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Βάσει του κειμένου του ψηφίσματος οι εγγυήτριες χώρες πρέπει «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν προκειμένου να περιοριστεί η ένταση και η χώρα να αποκτήσει σταθερότητα.
Υπενθυμίζεται πως το οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Παράλληλα το ουκρανικό Κοινοβούλιο κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ειδικότερα, κάλεσε τη Ρωσία «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας (και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».
Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών: Η κατάληψη αεροδρομίων είναι ένοπλη εισβολή
O Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών , Αρσέν Αβάκοφ, έκανε λόγο για κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένοπλη εισβολή και κατοχή.
Μέσω της σελίδας του στο Facebook, είπε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που, κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, ένοπλοι που προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν -αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.
«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», σημείωσε περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο.
Απτόητη η Ρωσία στέλνει πολεμικά ελικόπτερα στη Σεβαστούπολη
Η Ρωσία στέλνει πολεμικά ελικόπτερα στη Σεβαστούπολη, λίγες ώρες αφού ομάδα ενόπλων με στρατιωτικές στολές κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης και Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και υποσχέθηκε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάλεσε τη Ρωσία να αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει και χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος» τυχόν χρήση βίας.
—————————————————————————————————————————————————————————————–
Η Βρετανίδα ανταποκρίτρια της τηλεόρασης Channel 4 News International βρίσκεται στην Κριμαία, που είναι το θέατρο της εισβολής στρατιωτών, χωρίς διακριτικά, και της κατάληψης δύο αεροδρομίων στην Συμφερόπολη και στη Σεβαστούπολη.
Οπως γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η Βρετανίδα δημοσιογράφος Lindsey Hilsum διερωτάται, όπως και όλος ο πλανήτης, αν οι στρατιώτες που εισέβαλαν από το πρωί στην Κριμαία της Ουκρανίας, είναι Ρώσοι ή όχι.
«Τους ρώτησαν αν είναι Ρώσοι αλλά δεν μιλούν, δεν μου απάντησαν ούτε ”νιέτ”» γράφει στο τουίτερ της.
Ωστόσο, follower στο τουίτερ της ανέβασε φωτογραφίες από τις νέες στολές του ρωσικού στρατού που μοιάζουν με αυτές των στρατιωτών που εισέβαλαν στην Κριμαία, την αυτόνομη δημοκρατία της Ουκρανίας.
Οι εισβολείς στην Κριμαία:
Οι στολές του ρωσικού στρατού:
Mε τουίτερ του απαντά Ρώσος δημοσιογράφος της Russia Today τα εξής:
Κι εγώ είδα στο κέντρο του Κιέβου ανθρώπους να φοράνε αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές στολές, αλλά δεν ήταν εισβολή. Πρόκειται για ανθρώπους της Κριμαίας, όχι για Ρώσους
Alexey Yaroshevsky @Yaro_RT 1h
I’ve seen people at Kiev Maidan wearing US and UK military uniforms, didnt think it was invasion. The crimeans wear simple camo, not russian
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook