Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αδριατική θέλει να εκμεταλλευτεί η Κροατία
Μια επικείμενη πρόσκληση υποβολής προσφορών για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική Θάλασσα παρουσιάστηκε χθες, κατά την πρώτη ημέρα ενός φόρουμ για τις Ενεργειακές Επενδύσεις, που διοργανώνει στο Ζάγκρεμπ η οικονομική εφημερίδα “Poslovni Dnevnik”.
Μιλώντας στη θεματική ενότητα, υπό τον τίτλο “Το κυνήγι για τον χαμένο θησαυρό ξεκινά”, ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας, Ιβάν Βρντόλιακ επεσήμανε ότι η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική αποτελεί ένα πεδίο με τεράστιες δυνατότητες επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η κροατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ΙΝΑ θα πρέπει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα ενεργειακή εταιρεία στην περιοχή.
Ο διευθυντής του τομέα ερευνών κοιτασμάτων της ΙΝΑ, Λίλιτ Κότα σημείωσε, πάντως, ότι η νέα σεισμική απεικόνιση που έγινε από τη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών Spectrum για λογαριασμό της κροατικής κυβέρνησης, έδωσε μία σαφέστερη εικόνα του υπεδάφους, αλλά δεν εγγυάται για τα γόνιμα πεδία.
“Η σεισμική απεικόνιση δεν μπορεί να μας πει ότι υπάρχει πετρέλαιο εκεί κάτω. Είναι σαν να περιμένει κανείς να λάβει διάγνωση και συνταγή από ιατρικό εξοπλισμό” σημείωσε ο κ.Κότα, προσθέτοντας ότι η σεισμική έρευνα θα μπορούσε να εντοπίσει πιθανά κοιτάσματα αερίου, αλλά όχι πετρελαίου, για την εξερεύνηση των οποίων, όπως επεσήμανε, απαιτούνται γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΙΝΑ για τις γεωτρήσεις στη Νότια Αδριατική απαιτούνται εξέδρες βαθέων υδάτων, που είναι αμφίβολο αν οι εγχώριες εταιρείες μπορούν να τις κατασκευάσουν, εκτός αν εμπλακεί η ΙΝΑ.
Η κροατική κυβέρνηση αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική, τον προσεχή Απρίλιο.
Ο κ. Κότα γνωστοποίησε ότι η ΙΝΑ ενδιαφέρεται να υποβάλει προσφορά με δεδομένη την εμπειρία της, προσδοκώντας ότι θα είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο έργο.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας, Γιόσιπ Χάλαμιτς σημείωσε ότι συνήθως στις επενδύσεις εξερεύνησης κοιτασμάτων οι εταιρείες ενδιαφέρονται κατά πρώτον για τους πολιτικούς και κανονιστικούς κινδύνους, μετά για το κλίμα και στο τέλος για τους γεωλογικούς κινδύνους.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Κροατία έχει σταθεί αρκετά καλά στην αξιολόγηση των κριτηρίων αυτών.
Σχόλια Facebook