Η ελληνική ερευνητική κοινότητα στο Mobile World Congress
Ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Mobile World Congress, που ρίχνει «αυλαία» την Πέμπτη στην Βαρκελώνη.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, λαμβάνουν μέρος στην ελληνική αποστολή, με στόχο να αναδείξουν την αξία της ελληνικής έρευνας και τεχνογνωσίας.
«Διυλίζοντας» το εισερχόμενο ρεύμα στα social media
Παρουσία στο ελληνικό περίπτερο έχει φέτος το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Το ΕΚΕΤΑ αποτελεί τον συντονιστή του προγράμματος Social Sensor, που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FP7 και αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Yahoo Ισπανίας, την IBM, την Deutsche Welle, διάφορα δημοφιλή πανεπιστήμια της Ευρώπης και το Athens Technology Center (ATC), το οποίο επίσης μετέχει στην ελληνική αποστολή.
Το Social Sensor αποτελεί ουσιαστικά μια πλατφόρμα μέσω της οποίας συγκεντρώνεται και «διυλίζεται» ο όγκος της πληροφορίας από τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, με στόχο, μεταξύ άλλων, να γίνει sentiment analysis (ανάλυση συναισθήματος), να αποκαλυφθούν οι τάσεις και να αναδειχθούν όσοι επηρεάζουν την διαμόρφωση της γενικής γνώμης επί ενός θέματος (influencers).
Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ανάλυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από επαγγελματίες δημοσιογράφους όσο και στον χώρο του λεγόμενου infotainment. Το ζήτημα είναι ποσό ασφαλής ή αληθής είναι η πληροφορία που αποσπάται μέσω των διαφόρων κοινωνικών δικτύων.
Γι’ αυτό τον λόγο, το Athens Technology Center, το οποίο φτιάχνει εφαρμογές για επιχειρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην διαχείριση περιεχομένου, έχει εντάξει και αναπτύξει ένα «αληθειόμετρο» στην συγκεκριμένη πλατφόρμα που «μετρά» την εγκυρότητα της πηγής άρα και της πληροφορίας. Σημειώνεται ότι, στο Mobile World Congress το Social Sensor συμμετέχει πλέον και ως εταιρία-startup με το όνομα Infalia, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το ΕΚΕΤΑ που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα.
e-Δημοκρατία και διαφύλαξη του πολιτισμού
Δυναμικό παρών φέτος στην έκθεση έχει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το Athens Technology Center σε συνεργασία με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ειδικότερα το εργαστήριο της καθηγήτριας Θεοδώρας Βαρβαρίγου (Distributed Media and Content Lab) έχουν αναπτύξει mobile εφαρμογές τόσο για τον Δήμο Αθηναίων και την ΔΑΕΜ (πρόγραμμα ΒΙΟΠΟΛΙΣ) όσο και για τον Δήμο Αμαρουσίου (πρόγραμμα Περικλής).
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του εν λόγω εργαστηρίου αναπτύσσεται κυρίως software για cloud computing ενώ άλλοι τομείς που εστιάζει την έρευνά του είναι τα κοινωνικά δίκτυα, η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και η ρομποτική.
To πρόγραμμα ΒΙΟΠΟΛΙΣ έχει σχεδιαστεί με στόχο την μακροπρόθεσμη διαφύλαξη περιεχομένου χρηστών, δημιουργώντας μια «χρονομπάρα» φωτογραφιών με θέμα τον πολιτισμό. Το πρόγραμμα ΠΕΡΙΚΛΗΣ αφορά την ανάπτυξη μιας κινητής πλατφόρμας διακυβέρνησης, που επιτρέπει στους χρήστες της (πολίτες και δημόσιες υπηρεσίες) ανάλογα με την τοποθεσία και το περιβάλλον τους να συμμετέχουν σε ζωντανές συνομιλίες, ενθαρρύνοντας έτσι μια νέα μορφή παροχής δημοσίων υπηρεσιών (e-government).
Στο πλαίσιο του φετινού Mobile World Congress και της συμμετοχής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στην ελληνική αποστολή επιδιώκεται η επαφή και ενδεχόμενη συνεργασία με τον Δήμο της Βαρκελώνης για την πραγματοποίηση παρόμοιων έργων, αλλά και επαφές με εν δυνάμει συνεργάτες για την κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους τομείς του cloud computing και των κοινωνικών δικτύων.
Μοντελοποίηση των μεγάλων αγορών
Συμμετοχή φέτος έχει και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας). Το τελευταίο, το οποίο συμμετέχει φέτος στην ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress, έχει αναπτύξει μια αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναλαμβάνοντας ευρωπαϊκά projects σε τομείς όπως αυτοί των data analytics, business intelligence και network economics.
H Μαρία Παπαδοπούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναφέρει ότι στο πλαίσιο του ΙΤΕ, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται και προσανατολίζονται στο να αξιοποιήσουν επιχειρηματικά και εμπορικά το προϊόν της έρευνας τους, αναπτύσσοντας, μεταξύ άλλων, μια δυναμική πλατφόρμα η οποία μοντελοποιεί και αναλύει τις μεγάλες αγορές εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα για τον «παλμό» και τις τάσεις.
Συνεργατική οικονομία
Αξιοπρόσεκτη συμμετοχή, ήδη από πέρυσι, έχει το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μπέττυ Τσακαρέστου. Εδώ και τέσσερα χρόνια το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, έχει σχεδιαστεί κατάλληλα σε στενή συνεργασία με επιχειρήσεις και startups, σε ερευνητικό επίπεδο εκπονείται μια έρευνα με τίτλο «Mobile Generation Next», ενώ πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις με θέμα την νεοφυή επιχειρηματικότητα όπως το Startup Weekend University και το Startup Weekend Education.
Η έρευνα «Mobile Generation Next» επικεντρώνεται στην λεγόμενη συνεργατική- συνδημιουργική κατανάλωση (mobile and collaborative consumption) και την συνεργατική οικονομία (sharing economy). Στην «οικογένεια» των παραπάνω θεματικών πεδίων, συμπεριλαμβάνονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που αναπτύσσουν πλατφόρμες peer-to-peer, o τομέας του gaming, ο «επιχειρηματικός» πολίτης (entrepreneurial citizen) ο κοινωνικός και πολιτικός ακτιβισμός κ.ο.κ.
Σύμφωνα με την Μπέττυ Τσακαρέστου, η συμμετοχή του εργαστηρίου στο Mobile World Congress αποσκοπεί στην αναζήτηση συνεργασιών με άλλα μικτά σχήματα ήτοι τα λεγόμενα clusters καινοτομίας όπου γίνεται όσμωση της έρευνας που πραγματοποιούν τα πανεπιστήμια με τις ανάγκες των επιχειρήσεων με την συμβολή δημοτικών/κρατικών φορέων.
Αποστολή: Ελένη Νάτση
ΠΗΓΗ:In.gr-ΔΟΛ
Σχόλια Facebook