Διατροφή για μητέρες που θηλάζουν
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δεν επιτρέπεται να ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής πολύ χαμηλών θερμίδων.
Λιγότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα σημαίνει ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συγκριτικά πάντα με τις ποσότητες που χρειάζεται η μητέρα για το θηλασμό.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο έχετε ανάγκη από αυξημένες ποσότητες σε κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, E, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, ενώ θα πρέπει να αυξήσετε και την πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της διατροφής σας για τους πρώτους έξι μήνες του θηλασμού.
(Η πρωτεΐνη μας βοηθάει να αναπτύξουμε τον μυϊκό μας ιστό). Το καθημερινό σας διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων και πλούσια σε διατροφική αξία, όπως φρούτα, λαχανικά, έλαια φυτικής προέλευσης, ψάρι και άπαχα κρέατα.
Καλό είναι να αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες και φτωχές σε διατροφική αξία, όπως γλυκά, αναψυκτικά και πολύ λιπαρά φαγητά.
Για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας είναι καλό να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, περίπου 5-6 γεύματα την ημέρα.
Ενδιάμεσα από το πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό καλό είναι να τρώμε σνακ (ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ). Και πλέον είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τα ωμέγα 3 δεν πρέπει να λείπουν από μια τέλεια και ισορροπημένη διατροφή.
Τα ωμέγα 3 προφυλάσσουν από ασθένειες της καρδιάς, λειτουργούν κατά του καρκίνου, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και φυσικά βοηθούν στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Ειδικά για της γυναίκες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη τα ωμέγα 3 πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, επειδή το έμβρυο από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης απορροφά μεγάλη ποσότητα δοκοσαεξαενοεϊκο οξύ (DHA) για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Με πιο απλά λόγια, η γυναίκα εάν δεν παίρνει σωστή ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη έχει αυξημένες πιθανότητες να πέσει σε επιλόχεια κατάθλιψη.
Πηγή: faysbook.gr
Σχόλια Facebook