Από την… πίσω πόρτα ξεκίνησαν οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων σήμερα αρχίζει μια πολυεπίπεδη συζήτηση μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, με στόχο όλα τα ανοικτά μέτωπα να έχουν διευθετηθεί μέχρι και τις 10 Μαρτίου.
Ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με «όρους Μνημονίου», οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών («εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ»), οι παρεμβάσεις στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα κρίσιμα πεδία της διαπραγμάτευσης.
Στην συνάντηση που έχει σήμερα ο Γ.Στουρνάρας με τους Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) εξετάζονται τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και ζητήματα σχετικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις αλλαγές που εξετάζονται στο μέτωπο της φορολογίας, των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων.
Αν και στη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει ένα προγραμματισμός της διμερούς ατζέντας, δεν αποκλείεται να εξετασθούν και ζητήματα που σχετίζονται με το Επικαιροποιημένο Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της περιόδου 2014-2017, επί των βασικών σημείων του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα για να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες το βράδυ πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για τον προσδιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013, ο υπολογισμός του οποίου έχει γίνει με τη μεθοδολογία του προγράμματος στήριξης και όχι με τη μεθοδολογία της Eurostat, ήτοι ως νούμερο δεν θα ταυτίζεται με το μέγεθος που θα ανακοινώσει η Στατιστική Υπγηρεσία στις 23 Απριλίου.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ, για το 2015 στο 3% του ΑΕΠ και το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ.
Η τρόικα θεωρεί πως ο στόχος του 2014 θα επιτευχθεί μόνον εάν στο πλεόνασμα του Προϋπολογισμού 2013 προστεθούν και νέα μέτρα.
Ενδεικτικά θεωρεί πως έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε η κυβέρνηση από τον ΦΑΠ 2011 και 2012 και τα οποία εισπράχθηκαν μέσα στο 2013 δεν θα επαναληφθούν, ενώ θεωρεί πως μη επαναλαμβανόμενα είναι και έσοδα 500 εκατ. ευρώ περίπου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Καθώς λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα επαρκεί οριακά για να καλύψει τον στόχο του 2014 ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να μη διανεμηθεί το 70% του πλεονάσματος του 2013 στην κοινωνία, αλλά ένα μικρότερο ποσοστό.
Οι αγορές προϊόντων
Στις 19:00 το απόγευμα και στην συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και Υγείας Αδ.Γεωργιάδης με τους επικεφαλής της τρόικας θα καταδειχθεί το εάν η τριμερής αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που υιοθετούν κατά 80% τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Βάρος θα δοθεί στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να απελευθερωθεί πιλοτικά η τιμή πώλησης τους εντός των φαρμακείων. Αν τελικά η τιμή τους δεν μειωθεί, τότε θα υπάρξει απελευθέρωση της διάθεσής τους και εκτός φαρμακείων.
Για το γάλα θα προταθεί να καταργηθεί η αναγραφή «φρέσκο» και η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ.
Για τα βιβλία αν και ο ΟΟΣΑ πρότεινε την κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει τη διατήρηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση.
Η αγορά εργασίας
Στη συνάντηση που θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξετασθούν θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Ακόμη, τις δύο πλευρές αναμένεται να απασχολήσουν η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η περικοπή των φόρων υπέρ τρίτων και η ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ.
Τα παραπάνω ζητήματα προκαλούν μεγάλες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις και η κυβέρνηση επιθυμεί να πετύχει τη σταδιακή εφαρμογή τους έως το 2016.
Η συνάντηση με Προβόπουλο
Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου την προσεχή Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Η εν λόγω συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διαγνωστική μελέτη της Blackrock και στον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Η τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει οι κεφαλαιακές ανάγκες να υπολογιστούν με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%. Έτσι, το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες της Eurobank.
Τέλος, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα δώσουν μεγάλο βάρος και στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook