Αντιμέτωπη με κίνδυνο χρεοκοπίας η Ουκρανία, βοήθεια υπόσχεται η Δύση
Η πολιτική κρίση έχει φέρει την Ουκρανία στο χείλος της αβύσσου. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και διαδηλωτών έχει οδηγήσει την οικονομία σε χάος.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ουκρανίας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.
Η βαθμολογία της χώρας έπεσε κατά ένα επίπεδο, στο «CCC», το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική.
Το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ από την έναρξη του έτους.
Ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ευρώπης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, δήλωσε στη Deutsche Welle ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας είναι «απολύτως πιθανό» και τόνισε ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τις στενότερες σχέσεις με την ΕΕ για μία προσέγγιση με τη Ρωσία.
«Εκείνη την περίοδο υπήρχε η απειλή της χρεοκοπίας και η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που μπορούσε να προσφέρει μία βραχυπρόθεσμη λύση» λέει ο Γρηγοριάδης.
«Η Ουκρανία μπορεί μόνο να καλύψει τις εισαγωγές της για λιγότερο από δύο μήνες» δήλωσε στη DW ο Τόμας Μπάπουμαν, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας.
«Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες έξι εβδομάδες το Κίεβο μπορεί να συνεχίσει τις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας» πρόσθεσε.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τόσο η ΕΕ, όσο και η Ρωσία ήθελαν ως σύμμαχο την Ουκρανία. Η χώρα, παρά την οικονομική κρίση, είναι πλούσια σε πρώτες ύλες και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών του κόσμου.
Έτοιμη για «ουσιαστική» οικονομική βοήθεια η ΕΕ
Με την πολιτική συμφωνία στη χώρα να κρέμεται από μία κλωστή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μόλις αυτή αποκτήσει νέα κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παρέχουν «ουσιαστική οικονομική βοήθεια» και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο επίτροπος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Όλι Ρεν. Μετά τη συνάντηση της G-20 στο Σίδνεϊ, ο Ρεν δήλωσε: «Από ευρωπαϊκής άποψης, είναι σημαντικό να προσφέρουμε μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική στον ουκρανικό λαό που έδειξε τη δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές αξίες».
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ουσιαστική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μόλις μία πολιτική λύση, βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές, οριστικοποιηθεί και μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί πραγματικά και σοβαρά με θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Ρεν.
Ερωτηθείς πόσο «ουσιαστική» θα είναι αυτή η οικονομική βοήθεια, ο Ρεν αρκέστηκε να απαντήσει: «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος της πρόκλησης που θέτει αυτή η ιστορική στιγμή» είπε.
Στήριξη και από τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες χώρες, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα.
Ο Λιού συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ και η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών.
«Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ, συνεργαζόμενες με άλλες χώρες -ανάμεσά τους και η Ρωσία- είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις για την επαναφορά της οικονομικής σταθερότητας και την επιστροφή σε δρόμο δημοκρατίας και ανάπτυξης» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.
Η βοήθεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία ακόμα «βράζει», μία λύση στην πολιτική κρίση μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Το πρόβλημα είναι ότι το Κίεβο δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook