Οι χώρες με τους πιο θανατηφόρους δρόμους του κόσμου
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan συγκέντρωσαν και σύγκριναν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τους θανάτους από αυτοκινητικά δυστυχήματα, νεοπλασματικές ασθένειες, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικές παθήσεις στις 193 χώρες του κόσμου. Και ιδού τα αποτελέσματα.
Στον δρόμο χάνονται κατά μέσο όρο 18 ζωές ανά 100.000 άτομα παγκοσμίως. Τη χειρότερη επίδοση πετυχαίνει η Ναμίμπια με 45 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη με 44, το Ιράν με 38, και το Σουδάν και τη Σουαζιλάνδη με 36.
Οι περισσότερες δυτικές χώρες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο: Στην Αμερική είναι 14 ενώ στη Γαλλία και τη Γερμανία επτά και έξι, αντίστοιχα. Οι ασφαλέστεροι δρόμοι του κόσμου πάντως βρίσκονται όπως φαίνεται στιςΜαλδίβες, με μόλις δύο θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθούν Μάλτα και Τατζικιστάν με τρεις. Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται με κόκκινο οι χειρότερες και με πράσινο οι καλύτερες χώρες σε αυτό τον τομέα.
Σε σχέση με τη θνησιμότητα από άλλα αίτια τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ευθύνονται κατά μέσο όρο για το 2,1% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 1,7%, ενώ τη «μαύρη» πρωτιάεδώ παίρνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 15,9%.
Ενδιαφέρον έχει όμως και η σύγκριση των αυτοκινητικών δυστυχημάτων ως αιτία θανάτου σε σχέση με σοβαρές παθήσεις. Στο Κατάρ ας πούμε οι θάνατοι από αυτοκινητικό δυστύχημα είναι 123,9% και… 523,7% περισσότεροιαπό αυτούς που οφείλονται σε καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις, αντίστοιχα.
Σε 21 χώρες της Αφρικής, από τη Ναμίμπια μέχρι την Τανζανία, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο είναι οι μισοί σε σχέση με όσους χάθηκαν λόγω κάποιας μορφής καρκίνου. Όταν ακόμα και στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. με τις χειρότερες επιδόσεις, τις Η.Π.Α. και τη Ν. Κορέα, τα θύματα της ασφάλτου είναι πάνω από 10 φορές λιγότερααπό αυτά του καρκίνου.
Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Michigan σε αυτό το αρχείο pdf.
[Πηγή: The Atlantic]
Σχόλια Facebook