Η Βαλκανική περιοδεία του ΥΠΕΞ Ευαγ. Βενιζέλου
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε τη δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και διαβεβαίωσε ότι η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Αλβανία, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, αποτελεί βασική προτεραιότητα της προεδρίας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέφερε υποστήριξη σε επίπεδο τεχνικής συνεργασίας με εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία προσέγγισης της Αλβανίας στην ΕΕ.
Ο Έντι Ράμα ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, κυρίως όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.
ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Μετά το πέρας της συνάντησης το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως οι επαφές του στα Σκόπια έγιναν σε διπλή βάση, καθώς ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ όφειλε να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως έχει υποχρέωση να αποδεχτεί την κοινή θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Και επ’ αυτού επισήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν συνδέονται μόνο με το ανοιχτό ζήτημα του ονόματος, συνδέονται επίσης με τις διμερείς τους σχέσεις με άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία. «Οι σχέσεις καλής γειτονίας παραπέμπουν στο διεθνές δίκαιο, παραπέμπουν στη διεθνή νομιμότητα, παραπέμπουν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το όνομα» υπογράμμισε.
Ο κ.Βενιζέλος πρόσθεσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί η Συμφωνία της Οχρίδας για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες εθνικές κοινότητες της ΠΓΔΜ, ιδίως για το καθεστώς της αλβανικής κοινότητας, όπως και να εφαρμοστεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί την 1η Μαρτίου 2013 μεταξύ των κομμάτων της ΠΓΔΜ, διότι, όπως τόνισε, το πρόβλημα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι πάντα ανοιχτό, πάντα σημαντικό.
Όσον αφορά τη διμερή συνεργασία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με την ηγεσία της ΠΓΔΜ συζήτησε για τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών. Σημείωσε ότι υπάρχει το περιθώριο να γίνουν πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της διασυνοριακής συνεργασίας, αξιοποιώντας κοινοτικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Ακόμη, ο κ.Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η ελληνική Προεδρία θα διοργανώσει, στα τέλη Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.
Γκρούεφσκι: Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για ΕΕ και ονομασία
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι σε αυτήν έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα τρέχοντα θέματα, όπως και για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή τόσο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όσο και στις συνομιλίες σε διμερές πολιτικό επίπεδο, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές.
Τέλος ο κ. Γκρούεφσκι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και της διεύρυνσης του πλαισίου της διμερούς συνεργασίας.
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ
Ο κ. Βενιζέλος, πέραν του Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε την Πέμπτη συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι η χώρα του σημειώνει σταθερή πρόοδο όσον αφορά βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται, όπως είπε, από τις πέντε διαδοχικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Υποστήριξε ότι το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη προόδου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας παραμένει το ζήτημα της ονομασίας και ζήτησε να εφαρμοστεί η πρακτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία για την ονομασία.
Ο κ. Ιβανόφ σχολίασε πως «το να υπεισέρχεται κάποιος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικής ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
Ακόμη, ο Γκιόρκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επαφών και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας την «ανοικτή πρόσκληση» προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
Μικρή διαδήλωση εθνικιστών
Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Βενιζέλου με τον κ. Ιβάνοφ περίπου 50 άτομα, μέλη εθνικιστικής οργάνωσης, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα έναντι της ΠΓΔΜ.
Επαφές στα Σκόπια με τα κόμματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεφ και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.
Ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε οδικώς από τα Σκόπια στην Πρίστινα από όπου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook