Το μέλλον της Ομογένειας
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Λάβαμε κάποια μηνύματα στο e-mail σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης Ηπειρωτών κ. Χρυσοστόμου Δήμου, που δημοσιεύεται στην ΡΗΡ, τα οποία είναι ενδεικτικά της απήχησης που είχαν στην ομογένεια, τα όσα σ΄αυτήν υποστηρίζει.
Κοινή συνισταμένη των απόψεων των αναγνωστών της εφημερίδας ότι ο συνεντευξιαζόμενος «φαίνεται δυναμικός και έχει μέλλον».
Δεν είναι η συνέντευξη που ανέδειξε τις ικανότητες του κ. Δήμου, ο οποίος έχει, άλλωστε, από καιρό καθιερωθεί στα διοικητικά και επαγγελματικά. Είναι το γεγονός ότι μέσα από τις απαντήσεις του, αβίαστα προκύπτει ότι είναι ένα από εκείνα τα ομογενειακά στελέχη που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν μία «νέα ομάδα» ηγετών της Ομογένειας.
Δεν είναι ο μόνος νέος στην ηλικία ομογενής που έχει τα κατάλληλα προσόντα. Υπάρχουν ασφαλώς και πολλοί άλλοι. Διάσπαρτοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δόξα τω Θεώ, το ελληνικό πνεύμα αναδεικνύει σε όλες τις ιστορικές περιόδους προσωπικότητες σπουδαίες. Το αρνητικό φαινόμενο της εποχής είναι πως δεν ασχολούνται πλέον όλοι οι προικισμένοι νέοι με τα κοινά. Προτιμούν να αφοσιώνονται και να διαπρέπουν στον επαγγελματικό, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό χώρο.
Αυτό είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος εκείνος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα «συγκινήσουν» τους νέους ομογενείς να ασχοληθούν με τα κοινά. Αυτοί είναι το μέλλον της Ομογένειας και του ελληνισμού. Και όσο παραμένουν παροπλισμένοι πολιτικά αξιόλογοι νέοι άνθρωποι, τόσο ο ελληνισμός παραδέρνει να χτυπιέται σαν το κύμα στην ακροθαλασσιά. Όλοι νομίζουν ότι έρχεται από τον Ωκεανό, αλλά αυτό είναι το ίδιο θαλασσινό νερό που λίγο υποχωρεί από την αμμουδιά και συνεχώς επανέρχεται…
Αλλά και οι νέοι πρέπει να αντλήσουν παραδείγματα από τέτοιες περιπτώσεις και να αντιληφθούν ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι πάντα επιζήμια είτε στην επαγγελματική τους ανέλιξη είτε στις σπουδές τους. Όλα μπορούν να συνταιριασθούν εάν υπάρχει η θέληση, το σχέδιο, ο προγραμματισμός.
Δεν υποστηρίζει κανείς ότι όλοι οι παλιοί ομογενειακοί παράγοντες πρέπει να αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς -το έχουμε ξαναγράψει- έχουν προσφέρει σπουδαίο έργο και ακόμη ορισμένοι διαθέτουν -ασχέτως ηλικίας- ψυχικά αποθέματα να συνεχίσουν την μοναδική τους συνεισφορά στην θαυμαστή πορεία του άρματος της Ομογένειας.
Άλλωστε η μόρφωση όπως και η νεανική ενέργεια δεν αντικαθιστούν πάντα με επιτυχία την εμπειρία. Όταν, όμως, υπάρχει μία αρμονική συνεργασία όλων αυτών των παραμέτρων, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πάντα σπουδαίο, είναι προοδευτικό, είναι πατριωτικό.
Η αρχή πρέπει να γίνει από τους κρατούντες τα ομογενειακά οφίτσια. Να καταστρώσουν σχέδια, προγράμματα και προτάσεις στις οργανώσεις των οποίων προΐστανται, που θα προσελκύσουν τους νέους ανθρώπους. Παράλληλα, πρέπει να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί σε ορισμένες οργανώσεις όλων των βαθμίδων. Διαγκωνισμοί, εγωπάθειες, αρχομανία, είναι μερικά από τα αρνητικά ελαττώματα που καθιστούν βαριά την ατμόσφαιρα σε μια οργάνωση και απομακρύνουν τους ικανούς νέους ανθρώπους από αυτήν.
Πρέπει, λοιπόν, και «τόπο στα νιάτα» να κάνουν, αλλά και τα νιάτα να θελήσουν να συνεργαστούν μαζί τους, αποκομίζοντας ότι θετικότερο από την εμπειρία και τις γνώσεις τους στα διοικητικά. Έτσι θα μπορέσει σιγά-σιγά, χωρίς ακρότητες και δίχως επικίνδυνους κραδασμούς, να δει η Ομογένεια να ξεπετάγιεται μία νέα γενιά ηγετικών παραγόντων, που θα φέρουν τις νέες ιδέες, το καινούργιο πνεύμα και το σύγχρονο όραμα.
Όταν εκεί θα φθάσουμε, θέματα όπως το ΣΑΕ, θα επιλυθούν από μόνα τους…
Σχόλια Facebook