Abbott: “Λυπάμαι την Ελλάδα που σας έχασε και νοιώθω ευλογημένη την Αυστραλία που σας κέρδισε”
Πάνω από 120.000 άτομα εκτιμάται ότι έδωσαν το παρόν στο διήμερο υπαίθριο γλέντι του φεστιβάλ «Αντίποδες» που έγινε στο κέντρο της Μελβούρνης, παρουσία του Αυστραλού πρωθυπουργού, Tony Abbott, και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας, αλλά και της πολιτείας της Βικτώριας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στην ομιλία του, αφού εξύμνησε την Ελλάδα «στην οποία χρωστάμε τα πάντα» πρόσθεσε:«Μερικές φορές λυπάμαι την Ελλάδα που έχασε εσάς. Και νοιώθω ευλογημένη την Αυστραλία που σας κέρδισε».
Όλοι τους, δε, εξύμνησαν την Ελλάδα και τον ελληνισμό της Αυστραλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μελβούρνη ειδικά για το Ελληνικό Φεστιβάλ και επέστρεψε στο Σίδνεϊ λίγες ώρες αργότερα, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, πραγματοποίησε πτήση πέντε ωρών για να βρεθεί με την ομογένεια.
«Θέλαμε να έρθουμε και να τιμήσουμε τον Ελληνισμό της χώρας. Μια κοινότητα που τιμά την Ελλάδα και την Αυστραλία» δήλωσαν και οι δυο τους στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη.
Ιδιαίτερα το Σαββάτο, που έγινε και η επίσημη έναρξη, το θερμόμετρο κτύπησε στην κυριολεξία «κόκκινο», αφού ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.
Αυτό δεν εμπόδισε σε τίποτα δεκάδες χιλιάδες ομογενείς να δημιουργήσουν το αδιαχώρητο στο κέντρο της Μελβούρνης εκεί που κάποτε ήταν η «μικρή Αθήνα» και που τώρα υψώνεται το 15όροφο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο που ήδη έφτασε στον ενδέκατο όροφό του και εντυπωσίαζε όλους.
Παρά τον καύσωνα (η θερμοκρασία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα όλη τη νύχτα), οι δεκάδες χιλιάδες ομογενείς ξεφάντωσαν με τη δωρεάν συναυλία του Κώστα Μακεδόνα και των συνεργατών του, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Πριν την συναυλία, η δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων, Ελένη Κάπαλου, παρουσίασε το επίσημα πρόγραμμα και τους συμπροέδρους του Φεστιβάλ, Τάμμυ Ηλιού και Λεωνίδα Βλαχάκη, οι οποίοι και κάλεσαν στο μικρόφωνο τους επίσημους προσκεκλημένους.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, στάθηκε ιδιαίτερα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο που αναγείρεται και σημείωσε:
«Δίπλα μας βρίσκεται το νέο κτίριό μας των 15 ορόφων για το Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο σε λίγους μήνες. Η σημασία του είναι τόσο αισθητική όσο και φυσική. Είναι ένα σύμβολο επιτυχίας των μεταναστών στην Αυστραλία. Μια θετική αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας.
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου μπορεί να φαίνεται ότι το έργο μας ολοκληρώθηκε. Ένα κτίριο 15 ορόφων, με το δισκοβόλο να κοσμεί την εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου, μαζί με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα στην πρόσοψη του ισογείου, δείχνουν ότι έχει γίνει μια καλή δουλειά.
Ωστόσο, οι καλλιτεχνικές προσπάθειές μας αρχίζουν τώρα και η ανάγκη να εμπνεύσουμε τις επόμενες γενιές είναι το έργο που θα έχουμε μπροστά μας. Αυτό θα είναι ένα κέντρο, όχι μόνο για τους Ελληνοαυστραλούς, αλλά και για όλους τους Αυστραλούς που επιθυμούν να ερευνήσουν την ταυτότητά τους και να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές ανταλλαγές. Ένα κέντρο ασυναγώνιστο στο χώρο της Διασποράς, ένα κέντρο που θα χτίσει γέφυρες σε όλη την παγκόσμια διασπορά».
Στην δική του ομιλία, ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Dennis Napthine, αποκάλυψε ότι έχει Έλληνες συγγενείς, έπλεξε το εγκώμιο του ομογενή υπουργού Πολυπολιτισμού, Νίκου Κότσιρα, που αποχωρεί από την πολιτική, χαρακτηρίζοντάς τον «παράδειγμα προς μίμηση», «γνήσιο τέκνο του πολυπολιτισμού που το υπερασπίζεται με πάθος» και αναφέρθηκε στην πρόσφορά της κυβέρνησής του προς την κοινότητα, αλλά και την ομογένεια γενικότερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξαγγελθούν και συγκεκριμένα μέτρα πριν τις εκλογές που ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν και τους νεοαφιχθέντες Έλληνες.
Ο κ.Napthine υποστήριξε ότι το Φετσιβάλ Αντίποδες είναι το μεγαλύτερο Ελληνικό Φεστιβάλ στον κόσμο.
«Εδώ», είπε, «κτυπά η καρδιά του απόδημου Ελληνισμού».
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στη δική του ομιλία, αφού εξύμνησε την Ελλάδα «στην οποία χρωστάμε τα πάντα» πρόσθεσε:
«Μερικές φορές λυπάμαι την Ελλάδα που έχασε εσάς. Και νοιώθω ευλογημένη την Αυστραλία που σας κέρδισε».
Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Robert Doyle, ήταν το ίδιο εγκωμιαστικός και υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τότε που άνοιξε το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στη Lonsdale Street «και έκτοτε μας δώσατε πολλά. Στον πολυπολιτισμό, το φαγητό, την ζωή, τις επιστήμες, την πολιτική, τον αθλητισμό» είπε.
Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο και καλύτερο υπαίθριο πάρτι στον κόσμο που το οργανώνουν οι Έλληνες της Μελβούρνης» συμπληρώνοντας ότι η ελληνική εθνότητα είναι από τις δημοφιλέστερες του κόσμου».
Σύμφωνα με τον κ. Shorten, οι Έλληνες εφαρμόζουν το δόγμα του Σωκράτη.
«Είναι πολίτες του κόσμου. Υπερήφανοι για την καταγωγή τους αλλά το 97% είναι πολιτογραφημένοι Αυστραλοί» σημείωσε.
Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, Daniel Andrews, είπε ότι το υπό ανέγερση Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο θα εξελιχθεί «σε μια σύγχρονη Ακρόπολη που θα θαυμάζουν όλοι οι Αυστραλοί».
Ο Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, στην ομιλία του συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας και το Συμβούλιο του Φεστιβάλ «Αντίποδες» για το έργο τους και ευχαρίστησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που τίμησαν με την παρουσία τους τον Ελληνισμό, ενώ ζήτησε από τον Κώστα Μακεδόνα να ερμηνεύσει ένα αγαπημένο του τραγούδι από τη Μακεδονία.
Σύντομος και μεστός ο λόγος της γενικής προξένου, κ. Χριστίνας Σημαντηράκη, που σημείωσε πόσο υπερήφανη είναι η Ελλάδα για τα απόδημα τέκνα της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον Κ. Μακεδόνα, στο διήμερο πέρασαν από τις δυο σκηνές του Φεστιβάλ πάνω από 500 ομογενείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
Στη Lonsdale Street υπήρχαν και δεκάδες περίπτερα ελληνικών σχολείων, συλλόγων, της Κοινότητας, αλλά και φιλάθλων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.
Επίσης, υπήρχαν περίπτερα που προωθούσαν ελληνικά προϊόντα.
Πηγή:Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook