Ο Κυπριακός Τύπος, 26 Ιανουαρίου 2014
Η κάθοδος του κλιμακίου της Τρόικα για την τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι πληροφορίες για κύμα πρόωρων αφυπηρετήσεων από τους εργαζομένους στους Δήμους, οι πληροφορίες για αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια νέας αναλογιστικής μελέτης για το ΓΕΣΥ, καθώς και οι πληροφορίες που φέρουν τις ελληνικές ανακριτικές Αρχές, που εξετάζουν τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα, να ανακάλυψαν διαδρομές μιζών και προς την Κύπρο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.
Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια”, αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην επικείμενη κάθοδο του κλιμακίου της Τρόικα για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, όπου στο “κυρίως μενού” θα βρίσκονται τα χρηματοοικονομικά και οι μεταρρυθμίσεις. Αλλού γράφει ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου δηλώνει αισιόδοξη για στοιχειοθέτηση ποινικών ευθυνών σε πρώην διευθυντικά στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η πληρότητα των φραγμάτων βρισκόταν στις 23 Ιανουαρίου στο 53,92%, ενώ την αντίστοιχη ημέρα πέρσι έφθανε το 87%.
Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Στο παρά πέντε μιας συμφωνίας”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι παρά την απουσία δημόσιων αναφορών, το παρασκήνιο και οι άτυπες διαβουλεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν μέσω της εμπλοκής του Αμερικανού Πρέσβη, οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει αρκετά σε μια διατύπωση, η οποία διασφαλίζει “τα τρία singles” (κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια”. Αλλού αναφέρεται στο τι κέρδισε η Κυπριακή Δημοκρατία και τι οι Βρετανοί από τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Λονδίνο για τις Βρετανικές Βάσεις. Σε άλλο θέμα, ο “Π” γράφει ότι η Επίτροπος Διοικήσεως θέτει θέμα επαγγελματικής επάρκειας στο Γραφείο Ευημερίας.
“Η Σημερινή” στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Κύμα φυγής από τους Δήμους” και γράφει ότι εκατοντάδες είναι οι εθελούσιες αποχωρήσεις εργαζομένων από τους Δήμους, και ότι φεύγουν υπό τον φόβον της δραστικής μείωσης των Δήμων στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για οικονομική εξυγίανση. Αλλού προβάλλει συνέντευξη με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Πήλικο, ο οποίος μεταξύ άλλων λέει πως πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία της νομιμότητας στη δημόσια υπηρεσία. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων δηλώνει στην “Σ” ότι είναι αδικαιολόγητος ο φόβος για τη συμφωνία για τις Βάσεις.
“Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο “Έβαλε πλώρη για ντε γιούρε”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι η περιουσιακή εθνοκάθαρση στις υπό κατοχήν περιοχές και ο έλεγχος των τ/κ περιουσιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές είναι ο διττός στόχος της Τουρκίας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αλλού γράφει ότι ο Διευθυντής του Ταμείου Αναδιάρθρωσης Ισπανικών Τραπεζών Antonio Carrascosa συστήνει την σύσταση ξεχωριστής εταιρείας για μεγάλους προβληματικούς δανειολήπτες. Αλλού γράφει ότι η γονιδιακή θεραπεία κληρονομικών νευροπαθειών είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, το οποίο χρηματοδοτεί αμερικανικός οργανισμός.
Η Χαραυγή υπό τον τίτλο “ΓεΣΥ: Φτου κι` απ` την αρχή” γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Υπουργείο Υγείας κατόπιν εισήγησης της Διυπουργικής Επιτροπής για το ΓεΣΥ προσανατολίζεται σε νέα αναλογιστική μελέτη την ώρα που τα οικονομικά δεδομένα του Συστήματος Υγείας επικαιροποιήθηκαν πριν από μερικούς μήνες. Αλλού γράφει ότι διαφωνούν οι Δήμοι της μείζονος Λεμεσού με τις προτάσεις των Βρετανών για την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απογοητευμένοι έφυγαν από τη χθεσινή συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ οι εκπρόσωποι των συντεχνιών της ΑΤΗΚ αφού από τα τρία αιτήματα τους επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις μόνο το ένα ικανοποιείται από την Κυβέρνηση.
Η εβδομαδιαία “Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Μίζες εξοπλισμών και μέσω Κύπρου”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι από τη συνδρομή που οι κυπριακές Αρχές παρείχαν στην Αθήνα κατόπιν σχετικού αιτήματος των ανακριτών που εξετάζουν το σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, προέκυψαν ύποπτα εμβάσματα από μια εταιρεία με την επωνυμία Zelan Limited την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2003. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Μάθιου Κιντ είπε στην `Κ` ότι αν Κύπρος και Τουρκία θεωρούν πως είναι προς όφελος τους μια συνεργασία πρέπει να αρχίσουν από τώρα το διάλογο, έστω και χωρίς λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης σημειώνει ότι τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν από μόνα τους το κόστος εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Η εβδομαδιαία “Η Μάχη” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Στο κενό πρωτοβουλία των ΗΠΑ” γράφει ότι “πίεσαν την Άγκυρα να δεχθεί τη μία κυριαρχία, αλλά η Τουρκία ζήτησε ως αντάλλαγμα τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ρώσσου Πρεσβευτή στην Κύπρο Stanislav Osadshy στο ΚΥΠΕ, ο οποίος εκφράζει τη στήριξη της Μόσχας στην έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος που να επιβεβαιώνει την μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Αλλού γράφει ότι η διευθέτηση των δανείων μεγαλοεργολάβων είναι το κλειδί για την σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας.
(ΣΣ: η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΡ)
Σχόλια Facebook