«Όλα τα στραβά ψωμιά η νύφη τα πληρώνει»…
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας της Αυστραλίας, «Νέος Κόσμος», η συνέντευξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην συγκεκριμένη εφημερίδα «…προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στην σελίδα της εφημερίδας μας στο Facebook. Δεκάδες αναγνώστες κατέθεσαν με οργή τις απόψεις τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία οι περισσότεροι φέρονται να μην θέλουν να μας χορηγηθεί ψήφος για τις ελληνικές εκλογές! Επιτέθηκαν όμως με σκληρά λόγια κατά της κ. Μπακογιάννη καταφερόμενοι και κατά του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας»…
Δεν αμφισβητούμε την ακρίβεια των γραφομένων της συναδέλφου. Χρήσιμο θα ήταν, όμως, εάν συνοδεύονταν αυτά και από κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Συνήθως τα e-mail είναι επώνυμα. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να είχαμε τον ακριβή αριθμό των «δεκάδων» αναγνωστών. Καθώς και να γνωρίζαμε εάν ανάμεσα στα «δεκάδες» μηνύματα υπάρχουν και πόσες διπλοεγγραφές κλπ.
Διότι το ύφος της γραφής του συντάκτη παραμέμπει σε μία περίπου καθολική άρνηση της ομογένειας της Αυστραλίας να λάβουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές, από εκεί όπου κατοικούν.
Ένα πάγιο αίτημα, δηλαδή, της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομογενών, όπως διαχρονικά έχει καταγραφεί και στις πέντε Ηπείρους, επιχειρείται με μια μονοκονδυλιά να διαγραφεί από την ομογένεια της Ωκεανίας…
Αυτό είναι παράξενο. Γιατί η μέχρι σήμερα πρακτική όλων των ομογενών παραγόντων είναι η πίεση προς το Κέντρο για το εντελώς αντίθετο. Και για τον πρόσθετο λόγο ότι ως νεώτεροι μετανάστες οι ομογενείς της Αυστραλίας είναι βέβαιο ότι αισθάνονται πλησιέστερα στην ελληνική πραγματικότητα και, επομένως, διεκδικούν λόγο και ρόλο στην διαμόρφωσή της.
Αλλά και η συνέχεια του δημοσιεύματος, όπου ο συντάκτης μας πληροφορεί πως «επιτέθηκαν με σκληρά λόγια κατά της κ. Μπακογιάννη καταφερόμενοι κατά του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας», χρήζει κάποιων διευκρινίσεων.
Βέβαια οι ομογενείς της Αυστραλίας έχουν κάποιους λόγους να αισθάνονται δυσαρεστημένοι. Ιδίως διότι καθυστερεί η υπογραφή της τουριστικής Βίζας για νέους με άδεια εργασίας, αλλά και γιατί δεν προχωρεί η σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Αυτά είναι γνωστά και κατανοητά. Αλλά για όλα δεν φταίει εκ προοιμίου η Ελλάδα!
Άλλωστε, η υπογραφή Διακρατικών Συμφωνιών δεν είναι μονομερές ζήτημα. Πρέπει να ενδιαφέρονται γι’ αυτήν και να την επιζητούν εξίσου και τα δύο μέρη…
Έπειτα, χρειάζεται επισταμένη έρευνα από ειδικούς στα επιμέρους προβλήματα. Απαιτείται συνεννόηση και ευθυγράμμιση των νομοθεσιών των δύο χωρών. Κι αυτό επίσης θέλει πολύ χρόνο. Και, τέλος, είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας εξακριβωμένο ότι η πλευρά που καθυστερεί την υπογραφή για τη βίζα νέων δεν είναι η ελληνική…
Μα κι αν ακόμη θεωρήσει κανείς ότι πράγματι ένα μέρος της ομογένειας στην μακρινή Αυστραλία επιζητεί να πάρει αποστάσεις από το μητροπολιτικό κέντρο, πιστεύοντας ότι για όλα φταίει η Αθήνα, αυτό, ως ανορθόδοξο μήνυμα, ως κακή προοπτική και ως επικίνδυνο ενδεχόμενο για τον Ελληνισμό, οφείλει να αποτελέσει πεδίον δόξης λαμπρό για την άσκηση επιχειρηματολογικής πολιτικής αποβλέπουσα στην μεταστροφή του αμφίπλευρα επιζήμιου αυτού πνεύματος.
Κοντολογίς, το «όλα τα στραβά ψωμιά η νύφη τα πληρώνει», είναι πολύ φτηνό για να κατισχύσει στις σχέσεις Ελλάδος και Αποδήμων.
Σχόλια Facebook