Ο σάλος για τη Μυρτώ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ο σάλος που σηκώθηκε γύρω από την τύχη των δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που έχουν συγκεντρωθεί, από το περίσσευμα αγάπης και συμπάθειας των ομογενών προς το πρόσωπο της άτυχης Μυρτούς, δίνει τη διάσταση του προβλήματος που συχνά παρατηρείται στην ομογένεια με την ίδρυση διαφόρων «Ταμείων» ή το άνοιγμα «τραπεζικών λογαριασμών», για παροχή βοηθείας προς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας κλπ.
Το δημοσίευμα με τα επικριτικά σχόλια για την ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας, είδε το φως της δημοσιότητας σε ομογενειακή εφημερίδα που επανεκδίδεται –ηλεκτρονικά πλέον- ύστερα από κοντά μια εικοσαετία «σιωπής». Οι τίτλοι ήταν όντως εντυπωσιακοί: “πονηρά οικονομικά παιχνίδια με το δράμα που περνά η Μυρτώ”.
Χθες, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασ. Καυκάς, απαντώντας στο δημοσίευμα (που ταξίδεψε πέραν του Ατλαντικού) διευκρίνισε ότι τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους ομογενείς για την μικρή Μυρτώ, βρίσκονται όλα ασφαλή στον Τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας. Πρόσθεσε δε πως με αυτά «θα πληρωθούν ό,τι λογαριασμοί παρουσιασθούν με τα κατάλληλα παραστατικά, από την μητέρα της ασθενούς, στην Ομοσπονδία».
Αποδείξεις και ονόματα έχει η Ομοσπονδία από τους προσφέροντες ομογενείς. Αποδείξεις και ονόματα ζητάει από την μητέρα της άτυχης κοπέλας, για να αποδώσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν.
Το πραγματικό θέμα που εγείρεται, επομένως, είναι η διαφορά αντιλήψεων μεταξύ της Ομοσπονδίας και των συγγενών της άτυχης μικρής. Με άλλα λόγια, εάν τα χρήματα θα διατεθούν μερίμνη της Ομοσπονδίας, για την θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας της Μυρτούς ή εάν θα αποδοθούν στην μητέρα της η οποία και θα τα διαθέσει όπως και όπου εκείνη νομίζει καλύτερα.
Αν και κανείς δεν δικαιούται να πιστεύει ότι μια μητέρα θα διέθετε τα χρήματα για άλλους σκοπούς από την αποθεραπεία της κόρης της, εντούτοις, βέβαιο είναι πως μετά την απόδοση των χρημάτων ουδείς θα έχει την πρακτική ευχέρεια να μάθει ποτέ εάν αυτά εκπλήρωσαν το σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν.
Είναι ακριβώς ο βασικός λόγος για τον οποίο η παρούσα στήλη έχει κατά καιρούς αρθρογραφήσει κατά της ευκολίας με την οποία ο κάθενας στις ομογενειακές παροικίες ανοίγει έναν τραπεζικό λογαριασμό ή ιδρύει ένα ταμείο (πάντα για καλό σκοπό) και προσκαλεί τους συμπαροίκους του να το ενισχύσουν…
Αυτό πρέπει να σταματήσει. Μόνον θεσμικοί φορείς, σε κλίμακα επικράτειας και με την επιβοηθητική ανάμειξη προσώπων που ασκούν δημόσιο αξίωμα και πάντα κάτω από την ασφαλιστική δικλείδα της δικαστικής συνδρομής είναι δυνατόν να λειτουργούν αποτελεσματικά και με πλήρη διαφάνεια τέτοιες πρακτικές. Σε δε ζητήματα ασθενειών, ο φορέας θα πρέπει να έρχεται σε απευθείας συννενόηση με το συγκεκριμένο νοσοκομείο για την κάλυψη των εξόδων. Αυτό παρά και την όποια μη αμφισβητούμενη καλή προαίρεση όλων.
Επί του προκειμένου, μόνο κριτήριο του δέον γενέσθαι, πιστεύουμε ότι αποτελεί η θέληση όσων πρόσφεραν τον οβολό τους. Εάν τον διέθεσαν για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας της Μυρτούς ή εάν συγκέντρωσαν τα χρήματα για την εν γένει ενίσχυση της οικογένειάς της.
Μην ξεχνάμε ότι οι ομογενείς των ΗΠΑ ακόμη ζητούν (δικαίως) να μάθουν τι απέγιναν τα χρήματα που συγκέντρωσαν και έστειλαν στην Ελλάδα το 2007 για την στέγαση των πυρόπληκτων κατοίκων της Ηλείας και για τα οποία ουδέποτε τους δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.
Οι δε ομογενείς από την Αυστραλία, όταν είδαν ότι η προσφορά τους πήγαινε σε άλλες ανάγκες από αυτές που οι ίδιοι είχαν προσδιορίσει, ζήτησαν και πήραν πίσω τα χρήματά τους.
Νομικά, δε, σε κάθε συμβόλαιο δωρεάς ο δωρητής μπορεί να ορίσει συγκεκριμένους όρους που αν δεν τηρηθούν έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά…
Τούτων δοθέντων, η λύση στο δημιουργηθέν πρόβλημα δεν είναι δύσκολη. Βρίσκεται, όμως, μακράν των εντυπωσιακών δημοσιευμάτων και της εύκολης κριτικής.
Σχόλια Facebook