Στο κατώφλι του 2014
ΓΝΩΜΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στο κατώφλι κάθε νέου έτους συνηθίζεται να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Να αναπολούμε γεγονότα, να προσδιορίζουμε λάθη, να σχεδιάζουμε τα μελλοντικά μας βήματα.
Πιστοί στη συνήθεια αυτή, και καθώς τον Φεβρουάριο η ΡΗΡ συμπληρώνει δύο (2) ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφικής ζωής, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας για την ευμενή εκ μέρους σας αποδοχή της προσπάθειά μας και να μοιρασθούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις μας για το παρόν και το μέλλον και της εφημερίδας (σας) και της ομογένειας.
Ακούγεται συχνά από φίλους και αναγνώστες γιατί η Panhellenic Post δεν είναι συνδρομητική ηλεκτρονική εφημερίδα, αλλά η πρόσβαση σ΄αυτήν και σε όλες τις ειδήσεις, είναι παντελώς ελεύθερη για τον καθένα κάτοικο του πλανήτη, είτε είναι ομογενής είτε όχι.
Είναι αλήθεια ότι κάποιες ηλεκτρονικές εφημερίδες -ακόμη και ομογενειακές- το έχουν επιχειρήσει. Ανοίγεις τη σελίδα, βλέπεις κάποιους πρώτους τίτλους και κάποιες φωτογραφίες και, εάν θέλεις να διαβάσεις και το άρθρο, τότε πρέπει να εγγραφείς (εάν δεν είσαι ήδη) συνδρομητής, καταβάλλοντας το σχετικό (ετήσιο τις περισσότερες φορές) κόστος.
Το ερώτημα που κατά τη γνώμη μας εγείρεται είναι τούτο: Βγάζουν με τον τρόπο αυτόν τα έξοδά τους οι ηλεκτρονικές εφημερίδες που έχουν καθιερώσει την συνδρομητική χρήση;
Η απάντηση θυμίζει παλιότερο σλόγκαν, τότε που η κυκλοφορίες των έντυπων εφημερίδων βρίσκονταν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Έλεγαν, τότε, οι επαίοντες: “Νομίζετε ότι οι εφημερίδες κερδίζουν από την κατά φύλλο πώληση; Μπα, αν έλειπαν οι διαφημίσεις όλες μέσα θα έμπαιναν ακόμη και αυτές με τις πολύ υψηλές κυκλοφορίες”…
Βέβαια, τα έσοδα των διαφημίσεων συμπληρώνονταν και από άλλες πηγές εσόδων, κρατικές ή άλλης προέλευσης, θεατές ή και κάποτε αθέατες.
Μία ηλεκτρονική εφημερίδα έχει ασφαλώς πολύ λιγότερα έξοδα από ότι μία έντυπη. Καμμία σύγκριση. Έχει, όμως, και αυτή τα δικά της. Επιπλέον, είναι και η ανάγκη να επιβιώσει η ιδιοκτησία εάν άλλο βιοποριστικό μέσο δεν διαθέτει.
Εάν, επομένως, το αντικείμενο ήταν καθαρά εμπορικό, η απάντηση θα ήταν πρόδηλη. Μιλούμε, όμως, για το αγαθό της ενημέρωσης. Και, ιδιαίτερα, της ενημέρωσης ομογενών. Εδώ τα πράγματα αποκτούν, κατά την άποψή μας, μία άλλη διάσταση. Εκείνη της προσφοράς εθνικού έργου.
Εμείς πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η πληροφόρηση της ομογένειας ανά τον κόσμο είναι πατριωτικό αγαθό. Ως τέτοιο, πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα, και προς όλους. Και δωρεάν. Θα ήταν λογικό αυτήν την παροχή να την διευκόλυνε και το Κράτος, ως προσφορά προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Αλλά τέτοιες ευαισθησίες και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν. Ιδιαίτερα όταν το Μέσον θέλει να είναι αδέσμευτο…
Από την άλλη, η Ομογένεια όταν το επιθυμεί πάντα βρίσκει τρόπους να έρχεται συμπαραστάτης δημοσιογραφικών προσπαθειών που εκτιμά η ίδια ότι στοχεύουν όχι στην τσέπη της, αλλά στην παροχή καλών και χρήσιμων υπηρεσιών και που καθιστούν την καθημερινότητά της πιο εύκολη.
Το εμπορικό κομμάτι της κάθε έκδοσης είναι μία ξεχωριστή υπόθεση. Όταν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ξέρουν και την οδό και τον τρόπο να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους μέσα από μία προσοδοφόρο διαφημιστική καταχώρηση. Το ίδιο και οι χορηγοί. Επιλέγουν και ενισχύουν προβάλλοντας, συγχρόνως, την εταιρία, τους σκοπούς ή και απλώς το πρόσωπό τους. Αυτό είναι θεμιτό.
Αθέμιτο είναι, κατά την άποψή μας, το αντίθετο: Το Μέσο να επιλέγει να προβάλλει ένα πρόσωπο με κριτήριο μόνον το ταμείο του…
Σε κάθε περίπτωση, αναπολώντας τα επιτεύγματα του 2013 που σε λίγες ώρες εκπνέει, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα η Panhellenic post, παρότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα γιορτάσει μόλις τα 2α γενέθλιά της, και μολονότι δεν έχει καθόλου διαφημιστεί, διαβάζεται σε 47 Κράτη και σε 476 Πόλεις της Ελλάδος και του κόσμου ολόκληρου. Αναμφίβολα πρόκειται για την ηλεκτρονική εφημερίδα με την μεγαλύτερη διασπορά αναγνωστών ανά την υφήλιο. Τα στοιχεία δεν είναι αυθαίρετα. Υπάρχουν καταχωρημένα στο Google analytic s και στο SlimStat Επομένως είναι και επαληθεύσιμα.
Τα Κράτη όπου έφθασε η Panhellenic Post μέσα στο 2013 είναι περισσότερα, αλλά για λόγους δεοντολογίας αποφασίσαμε να μην συμπεριλάβουμε χώρες, κάτοικοι των οποίων μία ή δύο μόνον φορές επισκέφθηκαν το Site. Ιδού, λοιπόν, τα είκοσι πρώτα Κράτη όπου διαβάζετε η Panhellenic Post, κατά ποσοστό επισκεπτών: Greece 71,34% – Canada 9,33%- United States 8,00%- Australia 2,15% -Cyprus 2,05% – Germany 1,48% – Egypt 1,22% – United Kingdom 1,04% – European Union 0,42% – Unknown 0,37% -Austria 0,32% – South Africa 0,28% – France 0,25% – Switzerland 0,19% – Belgium 0,18% – Netherlands 0,12% – Spain 0,12% – Sweden 0,12% – Chile 0,11% – Bulgaria 0,09%.
Οι ευχαριστίες μας άπειρες προς όλους τους αναγνώστες μας. Και συνεχίζουμε.
Το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά για την πατρίδα μας. Μα θα είναι και η χρονιά όπου η Ομογένεια πρέπει ανά Ήπειρο να προβληματισθεί σοβαρά για το μέλλον της. Σε επίπεδο ηγεσίας υπάρχει ένα σαφές έλλειμμα. Είναι και γι αυτόν το λόγο όπου κρίσιμα προβλήματα που διηπειρωτικά την απασχολούν, όπως είναι το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό, η επιστολική ψήφος κ.α. δεν βρίσκουν λύση. Απουσιάζει παντελώς η ισχυρή εκπροσώπηση της ομογένειας στην Αθήνα. Η πολιτεία δεν έχει σοβαρό συνομιλητή. Το Μέγαρο Μαξίμου, που άνοιξε τις πόρτες του για να δεχθεί τους εκπροσώπους του Ισραηλινού λόμπυ, δεν έχει αντίστοιχους επισκέπτες από την πλευρά της ελληνικής ομογένειας.
Με μία κουβέντα, δεν υπάρχει ένα Συντονιστικό Όργανο του Απόδημου Ελληνισμού, συγκροτημένο θεσμικά από την ίδια την Ομογένεια. Που θα λειτουργούσε ως εκπρόσωπός της. Που θα καθότανε στο τραπέζι των συσκέψεων στο μέγαρο Μαξίμου. Που θα έθετε τα ομογενειακά ζητήματα, θα υπεδείκνυε λύσεις και θα επέμενε για την διευθέτησή τους.
Όπως επίσης απουσιάζει η συντονισμένη β0ήθεια προς τους δεινοπαθούντες συνΈλληνες. Η αποσπασματική ενίσχυση που προσφέρεται υπό τύπο είτε διανομής τροφίμων, είτε χρημάτων από ορισμένους συλλόγους ή και ιδιώτες, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, όσο ευπρόσδεκτη και εάν είναι, δεν γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή στη γενέτειρα.
Χρειάζεται συντονισμός σε επίπεδο επικράτειας κάθε Κράτους. Ώστε να φθάνει στην Ελλάδα συνολικά σε μέγεθος και ποσότητα που να την καθιστούν αποτελεσματική και σωτήρια.
Αυτό δεν μπορεί να προκύψει αυτόματα. Κάποιος (κάποιοι) πρέπει να λάβουν την πρωτοβουλία…
Greece71,34%
Canada9,33%
United States8,00%
Australia2,15%
Cyprus2,05%
Germany1,48%
Egypt1,22%
United Kingdom1,04%
European Union0,42%
Unknown0,37%
Austria0,32%
South Africa0,28%
France0,25%
Switzerland0,19%
Belgium0,18%
Netherlands0,12%
Spain0,12%
Sweden0,12%
Chile0,11%
Bulgaria0,09%
Σχόλια Facebook