Η πολιτική κρίση στην Τουρκία «αγγίζει» και την οικονομία της χώρας
Γράφει ο Θέμης Δαγκλής
Απο το Newpost.gr
Η τουρκική κρίση σοβαρεύει μέρα με την ημέρα. Με την πολιτική αβεβαιότητα να κλιμακώνεται, μέρα με την ημέρα, η Τουρκία διολισθαίνει με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα σε μια συναλλαγματική κρίση. Η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 2,17 έναντι του δολαρίου, ενώ το ευρώ έσπασε το φράγμα των 3 λιρών και κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το Νοέμβριο ακόμα, ένα ευρώ ισοδυναμούσε με διόμισι λίρες.
Ο πανικός είναι εμφανής στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο δείκτης χάνει καθημερινά σχεδόν 4% της αξίας του, οι ξένοι επενδυτές βγαίνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν από τα τουρκικά χαρτιά.
Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, το Χρηματιστήριο υποχώρησε στα προ 17 μηνών επίπεδα, ενώ και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, οι συναλλαγές καταγράφουν μια εντυπωσιακή αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου για τα τουρκικό χρέος στις 253 μονάδες βάσης. Μόλις χθες, τα τουρκικά CDS είχαν κλείσει στις 220 μονάδες ενώ στα μέσα Δεκέμβρη, και πριν ξεσπάσει η τρέχουσα κρίση, κινούνταν κάτω από τις 190 μονάδες.
Οι χρηματαγορές στην Τουρκία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ωστόσο παραμένει αδρανής. Οι φήμες που κυκλοφορούν στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζουν ότι καθημερινά πέφτει στην αγορά μισό δις $ για να στηρίξει την ισοτιμία της λίρας, με πενιχρό πάντως αποτέλεσμα. Οι ξένοι επενδυτές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, προσπαθώντας να μαντέψουν που θα πάει το πράγμα. Αν η απόσυρση κεφαλαίων που παρατηρείται επιταχυνθεί με δραματικούς ρυθμούς, τότε η Τουρκία θα βρεθεί απέναντι σε μια κρίση εφάμιλλη της ελληνικής με άγνωστα αποτελέσματα. Θα βυθιστεί όμως και σε ύφεση, αφού η Τουρκία χρειάζεται τις εισροές των ξένων κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει το τεράστιο έλλειμμα της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Οι οικονομικές προοπτικές δείχνουν να έχουν ανησυχήσει τους πάντες, εκτός του Ερντογάν που συνεχίζει την πολεμική με τους Δικαστές αυτή τη φορά, αλλά και τους ισχυρισμούς περί θεωρίας συνωμοσίας. Οι ανήσυχοι επενδυτές πάντως θα πρέπει να αξιολογήσουν διάφορα πράγματα που γίνονται στο περιθώριο των καθημερινών εκρήξεων του Ερντογάν και της εμφανούς πλέον διάθεσης του, να μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο.
Ακόμα πάντως και αν η Τουρκία καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε το σκάνδαλο διαφθοράς, μεσοπρόθεσμα οι τουρκικές προοπτικές δεν είναι οι καλύτερες. Η Τουρκία δεν θα επιστρέψει στην ηρεμία όσο το πολιτικό σκηνικό εμφανίζει αστάθεια. Αιτία αυτής της αστάθειας είναι ο Ερντογάν, του οποίου διακυβεύται το πολιτικό του μέλλον. Στη ρουτίνα θα επιστρέψει ηρεμία και σταθερότητα μόνον όταν ο Ερντογάν ανοίξει τα χαρτιά του για το πολιτικό του μέλλον.
Σχόλια Facebook