Bloomberg: Η ύφεση και η ανεργία «κλέβουν» το μέλλον της Ελλάδας
Οι δουλειές σπανίζουν στην Ελλάδα. Ουδέν νεώτερο από το εργασιακό μέτωπο. Εξι χρόνια; βαθιάς ύφεσης, έχει παρασύρει το ένα τέταρτο του ακαθάριστου προϊόντος σε ένα είδος καταστροφής. Σε μια χώρα 11 εκατ. έχουν χαθεί ένα εκατ. θέσεις εργασίας με την ανεργία να φτάνει στο 27%/. Και οι νέοι; Ακόμη χειρότερα.
Το Bloomberg στη στήλη Businessweek καταγράφει με μελανά χρώματα την ανεργία των νέων στην Ελλάδα, τιτλοφορώντας το ρεπορτάζ (υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις νέων που εξηγούν το Γολγοθά τους) με έναν εύγλωττο τίτλο: «Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα: Η μεγάλη ύφεση κλέβει το μέλλον της χώρας».
Οπως σημειώνει τα ποσοστά ανεργίας, μεγαλύτερα ήδη από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ, διογκώνεται σε ότι έχει να κάνει με τους νέους. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο και κάμποσες ιδιωτικές εταιρείες που κλείνουν καθημερινά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η κρίση στον τομέα της εργασίας, σημειώνει ο Bloomberg, ρίχνει ένα μεγάλο βάρος κινδύνου σε οιλόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω ύφεσης στην ΕΕ, ένας στους τέσσερις νέους (κάτω των 25 ετών) είναι άνεργος, ενώ στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, η ανεργία στους νέους φτάνει στο 16,2%.
Ωστόσο η κατάσταση στις χώρες του νότου είναι σαφώς διαφορετική. Τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ισπανία (κατέχει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων), αλλά και στην Ελλάδα, καταγράφεται ένα σημαντικό κενό εργασίας. Από τη μεριά τους οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ έχουν δεσμεύσει περίπου οκτώ δισ. ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια, που δίδονται στις πληγείσες χώρες. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρει περίπου 18 δις. ευρώ για να δανειοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να τις ενθαρρύνει να προσλάβουν νέους ανθρώπους.
Το ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ, πέραν της ανάλυσης, είναι οι συνεντεύξεις που έχουν παραχωρήσει νέοι Ελληνες στις οποίες περιγράφουν το άγχος, το αδιέξοδο και πολλές φορές την απόγνωση που νιώθουν αναζητώντας μια έστω υποτυπώδη εργασία.
Με τους μισθούς να κατρακυλούν, τους απόφοιτους των πανεπιστημίων να λοξοκοιτάζουν προς το εξωτερικό (είναι δεδομένη η… διαρροή των μυαλών εκτός των συνόρων) και τις πόρτες των επιχειρήσεων να παραμένουν κλειστές και οι απαντήσεις -σε αιτήσεις πρόσληψης- να έχουν σχεδόν πάντα, αρνητική χροιά.
Σχόλια Facebook