Παρουσίαση βιβλίου για την παγκόσμια Ειρήνη!
Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στις 18/12/2013 στο Μέγαρο Υπατίας το λογοτεχνικό έργο:«2 Ιστοριούλες για την Παγκόσμια Ειρήνη & την Αληθινή αγάπη» της συγγραφέως και Διδάκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννας Μάστορα. Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών Λόγου κι Επιστημών Ελλάδας τέθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το βιβλίο που έχει μεταφραστεί στην αγγλική και γαλλική γλώσσα, αφιερώνεται στα παιδιά όλου του κόσμου και στην Παγκόσμια Ειρήνη και κυκλοφορεί αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Αρναούτη. Την εικονογράφηση έχει κάνει η εικαστική δημιουργός και Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO TLEE κα Νίνα Διακοβασίλη. Πρώτη ομιλήτρια η κα Ντόρα Πάλλη, Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και Μέλος ΔΣ Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας συγκίνησε το ακροατήριο. Τόνισε τη σημασία και βαθειά αξία της Εκεχειρίας ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε κι επιβράβευσε ανάλογες πρωτοβουλίες που έχουν ως βασικό τους στόχο τα παιδιά και τους νέους σε όλον τον κόσμο. Ακολούθως, ο Σπύρος Μερκούρης, Πρόεδρος ΜΚΟ Ορίζοντες Δράσεις, τ. Πρόεδρος Πολιτιστικών Πρωτευουσών Ευρώπης ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις διεθνείς πρωτοβουλίες του κι επίσημα ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη συγγραφέα.
Την ομιλία του χρυσού Ολυμπιονίκη και Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κ. Δημοσθένη Ταμπάκου διάβασε η Γενική Γραμματεύς του ΣΕΟ αργυρή Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης κ Εύη Μωραϊτίδου. «Τα παραμύθια της συγγραφέως μιλούν για την Αλήθεια. Ξεκινώντας από τη «Γλυκειά μας Σελήνη», νιώθουμε όπως γράφει σε τίτλο βιβλίου η Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη, την αλήθεια του παραμυθιού και τον καρπό του Ήλιου. Τον καρπό του Φωτός. Ο στιχουργός Νίκος Γκάτσος, είχε γράψει, «την αλήθεια, ψάξε να τη βρεις μες στα παραμύθια». Η δημιουργική δύναμη της φαντασίας, σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Και η φαντασία αυτή είναι εμφανής στο έργο της συγγραφέως. Ένα έργο που καθιστά τα παιδιά δασκάλους μας. Μια έμπνευση για παιδιά κάθε ηλικίας». Συνεχάρη επίσης την Ιωάννα Μάστορα για την αστείρευτη δημιουργικότητά της, τη Νίνα Διακοβασίλη για την εμπνευσμένη εικονογράφηση κι ευχήθηκε από καρδίας, να παραμείνουν δημιουργικές, εμπνευσμένες και εμπνεύστριες.» Όπως έγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Λίβερης, η συγγραφεύς έχει «την ικανότητα να σμιλεύει ένα status update κατά πρωτογενή τρόπο, πέρα και πάνω από τα παραδοσιακά πρότυπα. Ήδη οι δημιουργίες της έχουν αρχίσει να κοσμούν τη βιβλιοθήκη των Ελλήνων Olympians, ενώ συγχρόνως αποτελούν τον βασικό πυλώνα για τους νέους στο site μας και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που έχουμε αρχίσει να κτίζουμε με στόχο την επόμενη γενιά. Επομένως οι 969 εν ζωή Έλληνες Αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων όπως και αυτοί οι οποίοι ήδη ετοιμάζονται από τώρα για τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Ζανέιρο το 2016, έχουν ακόμη έναν θετικό παράγοντα του πνευματικού φορέα τους».
Η Αννίτα Πατσουρακη, Ιστορικός Τέχνης, Universite de Paris I, Pantheon –
SORBONNE είπε: «Η συγγραφέας συγκινεί, δονεί τα συναισθήματά μας. Με γραφή ουσιαστική, αυθόρμητη, με έννοιες γνωστές και συνυφασμένες με στοιχεία απλά, γίνεται κατανοητή στο μυαλό και στη ψυχή των παιδιών, που εύστοχα, βοηθούν την μνήμη των μεγάλων. Η εικονογραφική πλαισίωση, δημιουργία της Νίνας Διακοβασίλη, με το προσωπικό της εικαστικό αλφάβητο, χρησιμοποιεί κλασικούς τρόπους και μέσα της τέχνης που εφαρμόζει με δεξιότητα. Το σύνολο της εικονογράφησης είναι με χρώματα ζωντανά και φωτεινά που συνδέονται απόλυτα με τον αυθορμητισμό της έκφρασης και τη δύναμη του σχεδίου. Οι φυσιογνωμίες, οι φιγούρες και τα σχήματα είναι αναγνωρίσιμα, χωρίς υπερβολές ή στοιχεία φαντασίας, ώστε εύκολα να εντυπώνονται στην παιδική ματιά. Δεν υπάρχει δυσνόητη ή αμφιλεγόμενη εικόνα και η απουσία σε ιδιότυπα ή σουρεαλιστικά στοιχεία οδηγεί προς την αθωότητα και την ελευθερία. Το καλογραμμένο σχέδιο, το άπλωμα του φωτός στις μορφές, η προσεγμένη και λεπτομερειακή πινελιά δημιουργούν έναν εικονογραφικό εμπλουτισμό με χαριτωμένα μοτίβα. Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο Δρ. Avtandil Mikaberitze, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Τιφλίδας, Διευθυντής Γεωργιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ομίλου UNESCO TLEE, ο Λαυρέντιος Δελλασούδας, Ομότιμος Καθηγητής της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Κωνσταντίνα Παλαμιώτου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφεύς, τ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωπος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, εκπρόσωποι του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, η Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών και σχολικοί σύμβουλοι, προσωπικότητες του αθλητικού κόσμου και δημοσιογράφοι,η Ολυμπιονίκης του τζούντο Μαρία Καραγιαννοπούλου, η Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αμαρουσίου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Η Μέλισσα», ο Διοικητής του Λαϊκού Νοσοκομείου, ο Πρόεδρος των Απανταχού Μαρτιναίων, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, Ολυμπιονίκες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων κα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα: Αρχιμουσικός Πέτρος Πρόκος, σαξόφωνο Κώστας Νούσιας, τραγούδι Νάγια Αγοραστού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μετάφραση και γλωσσική απόδοση έκαναν ο Δρ. Εθνολογίας Στέφανος Βογαζιανός Roy (αγγλικά) και η Ειρήνη Ντούρα Καββαδία Συγκριτική γλωσσολόγος (γαλλικά).
Σχόλια Facebook