Financial Times: «Η οικονομική δημοκρατία από το 2008 και μετά θυμίζει Βικτοριανή εποχή»
Για τον σύγχρονο καπιταλισμό και τις μελλοντικές προοπτικές του γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως καθώς το χάσμα του εισοδήματος στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες γίνεται όλο και πιο βαθύ, η παγκόσμια ανισότητα συρρικνώνεται.
Σε δημοσίευμα τους, οι Financial Times αναφέρουν πως οι καπιταλιστικές δυνάμεις που κάποτε «όργωσαν» τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έβγαλαν εκατομμύρια ανθρώπους από την φτώχεια σε Κίνα και Ινδία. «Εκαναν τις δυτικές οικονομίες πολύ άνισες, την ίδια στιγμή που γυρνούσαν την παγκόσμια ισορροπία προς την ισότητα. Οι νικητές είναι οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια στην Κίνα και την Ινδία, ενώ χαμένη είναι η μεσαία τάξη της Δύσης».
«Οι πιέσεις της ανισότητας χτίζονται σε βιομηχανοποιημένες κοινωνίες για δύο ή παραπάνω δεκαετίας, αλλά ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης του 2008 και των φουσκωμένων περιουσιών της ελίτ, την έχουν ενισχύσει: Η οικονομική δημοκρατία των μέσων του 20ου αιώνα, δίνει τόπο στην αναδιανομή του πλούτου σε μια εποχή που θυμίζει περισσότερο τους καιρούς της Βικτορίας και του Εντουαρτ», αναφέρει το δημοσίευμα των FT.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα τονίζει πως «οι εντάσεις τροφοδοτούνται και από την ανισότητα μεταξύ των γενών. Τα μωρά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, απόλαυσαν περισσότερη ευδαιμονία από τους γονείς τους- σταθερά αυξανόμενα εισοδήματα, δυνατά κοινωνικά κράτη και καθορισμένες συντάξεις.
Αυτοί που γεννήθηκαν το 1970 και το 1980, έχουν λιγότερα προνόμια, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με εισοδήματα τα οποία ”πάγωσαν” στα μέσα της καριέρας τους και πρέπει να δανειστούν περισσότερα για να αγοράσουν ακριβά σπίτια».
Κλείνοντας, οι Financial Times αναφέρονται εκ νέου στην ανισότητα, επισημαίνοντας πως «η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας- δύο φτωχές αλλά πυκνοκατοικημένες χώρες-, έχει κάνει την παγκόσμια ανισότητα να προφέρεται λιγότερο».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Σχόλια Facebook