“Βρυχάται” ο Ερντογάν για τις συλλήψεις γιων υπουργών του για διαφθορά
Πέντε αστυνομικοί διευθυντές που επέβλεψαν τις εφόδους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αποπέμφθηκαν για «κατάχρηση εξουσίας», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προειδοποιώντας πως έπεται συνέχεια.
«Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές συνωμοσίες» διεμήνυσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν είχε γνώση της εισαγγελικής έρευνας που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα και δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές τα ξημερώματα της Τρίτης.
Οι αναλυτές στην Τουρκία «βλέπουν» στις συλλήψεις και τις ακόλουθες «καρατομήσεις» αστυνομικών διευθυντών την κλιμάκωση της ρήξης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του ισχυρού διεθνούς ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το «διαζύγιο» με τον Γκιουλέν, οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ και διαθέτει ευρεία, αν και άτυπη, επιρροή στην αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα, ρίχνει τη σκιά της στο τουρκικό κράτος και στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση την παντοδυναμία του Ερντογάν πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014.
Το ισχυρό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ηγέτη ενός διεθνούς ισλαμικού κινήματος, το οποίο συντονίζει από μια κατάφυτη ιδιόκτητη έκταση στις ΗΠΑ, συνέβαλε ώστε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν να συγκεντρώσει την μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ανάμεσα στους 52 μέχρι στιγμής συλληφθέντες βρίσκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ενώ ο φάκελος φέρεται να αγγίζει και τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς.
«Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές συνωμοσίες» διεμήνυσε την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο […] ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό […] και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας» δήλωσε.
Το περιεχόμενο της εισαγγελικής έρευνας αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημόσιων λειτουργών σε σχέση με κρατικές συμβάσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς δεσμεύτηκε, εν τω μεταξύ, ότι δεν θα γίνουν κινήσεις για να μπλοκαριστεί η έρευνα. «Θα σεβόμαστε πάντα κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε καμία προσπάθεια να μπλοκάρουμε τη διαδικασία» ανέφερε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης». Απέφυγε, όμως, να κατονομάσει αυτούς οι οποίοι κατά την άποψή του διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης.
Η δήλωση έγινε κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα υπό τον Ερντογάν με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης.
Ακολούθως ο Μπουλέντ Αρίντς επανήλθε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του σχετικά με την έρευνα για εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς δεν έχουν στόχο το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Είναι λανθασμένο να γίνεται στις δηλώσεις μου μια ερμηνεία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγκρουση με την κοινότητα», είπε αναφερόμενος στο Χιζμέτ, το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν, το οποίο σύμφωνα με υποστηρικτές του έχει εκατομμύρια μέλη.
Ωστόσο, κοινό σημείο στην Τουρκία είναι πως οι εξελίξεις εντάσσονται στη σύγκρουση μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, «πόλεμος» που δεν φαίνεται πλέον να έχει επιστροφή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Σχόλια Facebook