Το πρόγραμμά της για ανάπτυξη παρουσιάζει η Ιρλανδία

indexΗ Ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να αποκαλύψει σήμερα το σχέδιό της για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ως το τέλος της δεκαετίας, δύο ημέρες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διεθνούς αρωγής.

“Στο σχέδιο αυτό θα παρουσιαστούν τα μέτρα που λογαριάζουμε να πάρουμε για να κάνουμε την οικονομία μας να αναπτυχθεί από τώρα ως το 2020”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι πριν από την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου που θα γίνει το απόγευμα.

“Συνεχίζοντας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά, μπορούμε να εξαλείψουμε το έλλειμμα ως το 2020 και να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά ένα τέταρτο”, πρόσθεσε ο Έντα Κένι, υπογραμμίζοντας εξάλλου πως ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει “να συνεισφέρει στην οικονομία” και να μην την επιβαρύνει πλέον.

Προχθές, Κυριακή, ο κεντρώος ηγέτης είχε δηλώσει πως αυτό το οικονομικό σχέδιο θα πρέπει “να εγγυηθεί ότι η σταθερότητα της Ιρλανδίας δεν θα απειληθεί ποτέ πια από την κερδοσκοπία και την απληστία”. “Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σ΄ αυτή την κουλτούρα”, επέμεινε.

Ένας από τους κύριους άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα (12,5% το Νοέμβριο).

Η Ιρλανδία έγινε την Κυριακή η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βρισκόταν υπό χρηματοπιστωτική αρωγή και κατάφερε να μην χρειάζεται πλέον τη βοήθεια των εταίρων της, ανακτώντας την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανεξαρτησία της.

Ωστόσο, μολονότι η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη, παραμένει σε δύσκολη θέση, καθώς η ζήτηση των νοικοκυριών, υπονομευμένη από την ανεργία, παραμένει χαμηλή και ο τραπεζικός τομέας, αν και μεταρρυθμίσθηκε, εξακολουθεί να παρουσιάζει κινδύνους.

Στο χείλος του γκρεμού μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και τη διάσωση των τραπεζών της που έκανε να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος της, η πρώην “κελτική τίγρης” είχε υποχρεωθεί στα τέλη του 2010 να καλέσει σε βοήθεια τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Η χώρα είχε τότε επιτύχει ένα τριετές σχέδιο διάσωσης ύψους 85 δισεκ. ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος δρακόντειας λιτότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ