Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στην ανεργία
Τα εύσημα του Συμβουλίου της Λισαβόνας δέχεται η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση για την μεγάλη προσαρμογή που πέτυχε εν μέσω σκληρών θυσιών και την κατατάσσουν στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην λίστα του Euro Plus Monitor, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2012, ενώ είναι αισθητά μπροστά από τις Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία που την ακολουθούν.
Αυτό που αναγνωρίζει το ευρωπαϊκό think tank, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» είναι ότι η χώρα κατάφερε να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της περιορίζοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 15 μονάδες από το 2009 έως το 2013 πετυχαίνοντας διπλάσια επίδοση από τις υπόλοιπες χώρες της κρίσης.
Οι Γερμανοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η προσαρμογή που απαιτείται πλέον από την Ελλάδα, για την περίοδο 2013-2020, είναι τρεις μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή αισθητά μικρότερη σε σχέση με αυτά που έγιναν.
Αυτό άλλωστε είναι και το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που χρησιμοποιούν τόσο ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, το γεγονός, δηλαδή, ότι η χώρα θα έχει φέτος υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα τόσο από τη Γερμανία όσο και από το Λουξεμβούργο.
Οι τέσσερις δείκτες προσαρμογής
Το Συμβούλιο της Λισαβόνας εξετάζει κατά πόσο οι ευρωπαϊκές χώρες από την αρχή της κρίσης έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και έχουν αλλάξει τις οικονομίες τους με ορατά αποτελέσματα.
Οι τέσσερις βασικοί δείκτες είναι:
- Η αλλαγή (βελτίωση ή επιδείνωση) της δημοσιονομικής κατάστασης
- Οι εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών
- Η προσαρμογή στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος το οποίο στα τέσσερα χρόνια της κρίσης υποχώρησε σημαντικά και είναι κατά 13% χαμηλότερο
- Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και κυρίως στις αγορές προϊόντων
Με αυτά τα κριτήρια η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση με συνολική επίδοση 8,6 μονάδων για το δείκτη προσαρμογής του 2013 ενώ την ακολούθησαν οι Ιρλανδία με 7,.7 (η οποία σήμερα βγαίνει επισήμως από το Μνημόνιο), η Ισπανία με 6,9 και η Πορτογαλία με 6,7.
Πρωτιά με βαρύ τίμημα την πολύ μεγάλη ανεργία
Στον αντίποδα, πάντως, της δημοσιονομικής επιτυχία και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα κατέχει και τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία με ποσοστό 27% που έχει ξεπεράσει και την Ισπανία.
Η σημαντική αύξηση της ανεργίας, η οποία στους νέους ξεπέρασε το 55%, ποσοστό μη ανεκτό για μια ανεπτυγμένη χώρα, είναι και το βαρύ τίμημα που πληρώνει η χώρα, ιδιαίτερα οι πολίτες για αυτή την ταχύτατη προσαρμογή.
Προς αυτό το ζήτημα, άλλωστε, κατευθύνονται και οι όποιες πολιτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση, για την αδυναμία καταπολέμησης του φαινομένου, αλλά και της αυξανόμενης φτώχειας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζει τις αδυναμίες της κυβέρνησης στην ανάσχεση της ανεργίας και επισημαίνει στην Τρόικα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα λιτότητας.
Σχόλια Facebook