Εκεί όπου οι νόμοι εφαρμόζονται…
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αυτό είναι πρόκληση στην νοημοσύνη του Έλληνα. Είναι χλευασμός σε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής. Είναι εμπαιγμός σε κάθε φοιτητή που είδε να χάνεται ένα ολόκληρο εξάμηνο επειδή κάποιοι έπαιξαν με το μέλλον του. Είναι ευτελισμός του θεσμού των δημοσίων ΑΕΙ. Είναι και κοροϊδία σε βάρος όλων των γονέων που εν μέσω της οικονομικής κρίσης επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό πληρώνοντας τζάμπα ενοίκια και έξοδα διαμονής για να μένουν τα παιδιά τους στην Αθήνα των κλειστών Πανεπιστημίων. Είναι, τέλος, ασέβεια μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που χωρίς οι ίδιοι να φταίνε έχασαν τις δουλειές τους και βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη στο δρόμο, ανήμποροι να αντιδράσουν!
Ο λόγος για την ανακοίνωσή του προεδρείου του ΕΚΠΑ που προσπαθεί, αναδρομικά, να ρίξει την …ευθύνη για το χαμένο εξάμηνο στους …φοιτητές και τους καθηγητές, υποστηρίζοντας ότι μπορούσαν “να ασκήσουν τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα” γιατί τάχα κανένας “συνάδελφος διοικητικός δεν παρεμποδίζει την είσοδο σε οποιοδήποτε χώρο του Πανεπιστημίου μας”…
Όχι μόνο ελέγχονται για το ακριβώς αντίθετο, αλλά κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι “ακαδημαϊκά καθήκοντα”, δηλαδή, μαθήματα, ΔΕΝ μπορούν να γίνουν με μη λειτουργούντα τα γραφεία και τις γραμματείες του Πανεπιστημίου! Αυτές που οι οι ίδιοι κρατούν κλειστές, από το Σεπτέμβρη, σε πείσμα κάθε λογικής.
Παίζοντας, μάλιστα, με την ταλαιπωρία των φοιτητών (πολλοί Κύπριοι πρωτοετείς φοιτητές αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για εγγραφή), επιδίδονται στο γνωστό παιδικό παιχνίδι της “κολοκυθιάς” όπου ο μεν πρύτανης -ασκούμενος στην τέχνη του ηθοποιού εις Παρισίους- αρνείται να ανοίξει το Πανεπιστήμιο επικαλούμενος ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον χωρίς τους διοικητικούς, οι δε διοικητικοί, ζητώντας την άρση κάθε μελλοντικής δίωξης (!) κατά του κ. Πελγρίνη λένε σήμερα “η μόνη εγγύηση επαναλειτουργίας του Ιδρύματος παρέχεται από τον ίδιο το θεσμό του Πρύτανη”!!!
Η ζημιά που έχουν επιφέρει στους φοιτητές, αμφότεροι, είναι μεγάλη. Τους κρατούν εκτός Πανεπιστημίου ουσιαστικά από τον Ιούλιο! Τους έχουν μετατρέψει σε αργόσχολους νέους που “σκοτώνουν” την ώρα τους στις καφετέριες και στα καφενεία! Τους έχουν αποσπάσει την προσοχή και το μυαλό από τις σπουδές τους. Και όλα αυτά, γιατί; Για να μην μεταχθούν μερικές δεκάδες διοικητικών υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Δεν θα σχολιάσουμε την πληροφορία ότι στις συναντήσεις με τους συνδικαλιστές του κλάδου, ο υπουργός Παιδείας τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, ότι θα γυρίσουν όλοι στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι υπόλοιπο 25% θα εξασφαλιστεί από πόρους του ιδρύματος. Και πως στους διοικητικούς υπαλλήλους προτάθηκε επίσης να ξαναστείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η μοριοδότησή τους.
Θα παραθέσουμε, απλώς, τι ακριβώς συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν το 1981 η PATCO (Professional Air Traffic Controllers Organization) η Οργάνωση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας των ΗΠΑ ζήτησε από την FAA, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, $10.000 αύξηση ετησίως για κάθε ελεγκτή, τετραήμερη εργασία και πλήρη αφυπηρέτηση μετά από 20 χρόνια. Συνολικό κόστος των αιτημάτων $770εκ για την FAA.
H αντιπρόταση της FAA δεν έγινε δεκτή και οι ελεγκτές, άρχισαν τις προετοιμασίες για απεργία.
*Στις 3 Αυγούστου 1981 στις 7 το πρωί, 13,000 μέλη της PATCO, προχώρησαν σε απεργία κατά παράβαση του Ομοσπονδιακού νόμου. Ο τότε πρόεδρος της Αμερικής, Ρόναλντ Ρίγκαν, δεν μάσησε τα λόγια ούτε φοβήθηκε τυχόν πολιτικές συνέπειες. Με ανακοίνωση-τελεσίγραφο ενημέρωνε τους απεργούς πως είτε επιστρέφουν στα καθήκοντα τους σε 48 ώρες είτε απολύονται.
Ακριβώς 48 ώρες μετά ο πρόεδρος τήρησε αυτό που είχε πει και απέλυσε 11,345 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και παράλληλα τους απαγόρευσε να δουλέψουν ξανά ως ελεγκτές.
Αν και οι ηγέτες της συντεχνίας τον κατηγόρησαν για «βίαιη υπερβολή», ο Ρίγκαν απάντησε πως κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ανεχόταν μία παράνομη απεργία από κρατικούς υπαλλήλους.
Οι πτήσεις στις ΗΠΑ δεν κατέρρευσαν. Οι υπόλοιποι ελεγκτές που δεν απέργησαν μαζί με άτομα από την πολεμική αεροπορία έλεγχαν τις πτήσεις. Τις πρώτες δύο μέρες 60% των πτήσεων διενεργήθηκε κανονικά. Τέσσερις μέρες μετά, το 80% των πτήσεων έγινε κανονικά.
Μερικούς μήνες αργότερα, η κυβέρνηση δεν αναγνώριζε πλέον την PATCO.
Μετά από τη συγκεκριμένη κίνηση του Reagan να αντικαταστήσει εργαζόμενους που ήταν σε απεργία, πολλά πράγματα άλλαξαν σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις στις ΗΠΑ.
Τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας…
*Στοιχεία για την απεργία των ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και αντιγραφή, από το sigmalive.com
Σχόλια Facebook