Δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό διεκδικούν οι Απόδημοι Κύπριοι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το δικαίωμα ψήφου για τους απόδημους και μάλιστα για εκείνους που εγκατέλειψαν για λόγους επιβίωσης την Κύπρο το 1974, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), όπως το εξέθεσε και στο 13 Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάϊο στην Αθήνα.

Το θέμα επανέρχεται λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών στις οποίες, αν και στήνονται κυπριακές κάλπες στο εξωτερικό, εντούτοις για ¨τεχνικούς¨ λόγους αποκλείονται από αυτές οι πρόσφυγες Κύπριοι. Παράλληλα, η Ο.Κ.Ο.Ε. ζητά την καθιέρωση, βουλευτών Επικρατείας ή Αποδήμων που θα ψηφίζονται από όσους εγγράφονται στα εκλογικά τμήματα Εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, οι Κύπριοι της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός των προσφύγων από το δικαίωμα του ψηφίζειν έχει και ευρύτερες προεκτάσεις ακόμη και στην λύση του Κυπριακού προβλήματος, καθώς, όπως υποστηρίζουν, σε μία νέα ενδεχόμενη πρόταση λύσης του Κυπριακού (σε ένα νέο Δημοψήφισμα) “υπάρχει η ανάγκη έκφρασης γνώμης και κρίσης  από τους πρόσφυγες. Δεν μπορούν να αποφασίζουν άλλοι (και δυστυχώς οι έποικοι) για την τύχη των χωριών και των περιουσιών τους και αυτοί να παραμένουν θεατές”, επισημαίνεται.

Όπως τονίζεται στο Υπόμνημα της Ο.Κ.Ο.Ε., “Στις Ευρωεκλογές δημιουργείται το σενάριο του παραλόγου. Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε. στερούνται το δικαίωμα εγγραφής τους στους Κυπριακούς εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι διαμένουν σε χώρο της Ε.Ε. για 6 μήνες ή περισσότερους μήνες που απαιτούνται.

Επιχειρηματολογώντας αναφέρουν ότι η ίδια η νομοθετική ρύθμιση, διαμονή για 6 μήνες στην Κύπρο, που θέσπισε ο Νομοθέτης, δεν προβλέπεται στο Κυπριακό Σύνταγμα, που καθορίζει κατά τα άλλα την ισότητα των Κυπρίων πολιτών στο δικαίωμα ψήφου, όπως και καθορίζει αναλυτικά τους λόγους αποστέρησης του δικαιώματος αυτού, μη αναφέροντας το κριτήριο της 6μηνης διαμονής.

Και προσθέτουν: “Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το δικαίωμα ψήφου και υποδηλώνει έλλειμμα δημοκρατίας που εκθέτει διεθνώς την Κύπρο. Χαιρετίζουμε το στήσιμο καλπών σε χώρες του εξωτερικού, όπου κατοικεί και σπουδάζει ικανός αριθμός ψηφοφόρων. Είναι αδιανόητο καθόσον στον ίδιο χώρο και στην ίδια οικογένεια, ο ένας να ψηφίζει και ο άλλος να παρατηρεί περίλυπος αδυνατώντας να κατανοήσει τη διάκριση. Να βλέπει γνωστά άτομα από τις παροικίες να είναι υποψήφιοι Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, και εκείνος/η να στερείται κάθε δικαιώματος Η συμπλήρωση της «Υπεύθυνης Δήλωσης» ότι είναι «προσωρινά απόδημος» υποδηλώνει την τάση να κρυφθεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί”.

Τέλος τονίζεται ότι τα όποια αιτήματα για το δικαίωμα ψήφου αφορούν Κυπρίους υπηκόους (που κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο) έχουν αυτό το δικαίωμα, και όχι τους Κυπριακής Καταγωγής ομογενείς.

Το Υπόμνημα της Ο.Κ.Ο.Ε. καταλήγει με τις ακόλουθες προτάσεις προς την Κυπριακή Κυβέρνηση:

“ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1/ Την διευκρίνιση & πλήρη ερμηνεία του όρου «προσωρινά απόδημος». Δηλ. την επέκταση του σε όλους εκείνους που εγκατέλειψαν για λόγους επιβίωσης την Κύπρο το 1974, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι, εκείνους που σπουδάζουν, και εκείνους που για λόγους εργασίας σε παραρτήματα Κυπριακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό βρίσκονται προσωρινά στις χώρες αυτές. Προϋπόθεση να είναι Κύπριοι Υπήκοοι.

2/ Την έναρξη διαλόγου, για την καθιέρωση, βουλευτών Επικρατείας ή Αποδήμων που θα ψηφίζονται από όσους εγγράφονται στα εκλογικά τμήματα Εξωτερικού”.

*Με στοιχεία από την τριμηνιαία έκδοση “Δημοκρατική Άποψη” της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων. (demokratiki@cyprusnet.gr)

ΣΗΜ: Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από το Συνέδριο Νεολαίας τον Μάϊο του 2012.