Απονομή Παρασήμου Ανώτατου Ταξιάρχη στον Υφυπουργό Άκη Γεροντόπουλο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Το Παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη, απένειμε σήμερα το πρωί στον ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκο Γεροντόπουλο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρος Β’. Η απονομή έγινε μετά την Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ι.Ν.του Αγίου Σάββα, επ’ ευκαιρία της Γενεθλίου εορτής του Πατριάρχη. Ο κ.Γεροντόπουλος εμφανώς συγκινημένος αρκέστηκε να τονίσει: “Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει στην ζωή μου, ταράστια για τα ελάχιστα που έχει προσφέρει και ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου τον Μακαριότατο. Εύχομαι, επειδή σήμερα είναι και τα γενέθλια του, να τον έχει ο Θεός καλά, γερό και δυνατό, για να συνεχίσει το τεράστιο έργο του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και σε όλη την Αφρική. Για το καλό του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού”.
Πήρε το κλειδί της πόλης από τον Κυβερνήτη Αλεξάνδρειας
Ο Υφυπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Τάρεκ Μάχντι, ο οποίος του παρέδωσε το κλειδί της ιστορικής πόλης. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, έγινε αναφορά στην συμφωνία η οποία έχει γίνει μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για συνεργασία των λιμανιών του Πειραιά και της Αλεξάνδρειας και αποφασίστηκε να επισπευθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της. Του επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της νέας Κυβέρνησης της Αιγύπτου και εξέφρασαν από κοινού την επιθυμία οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών όχι απλά να παραμείνουν, αλλά η συνεργασία τους να ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο.
Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας ρώτησε τον κ.Γεροντόπουλο από ποιά πόλη κατάγεται και όταν του απάντησε: “Από την Αλεξανδρούπολη της Θράκης”, σχολίασε χαμογελώντας: “Χαίρομαι που το κλειδί της Αλεξάνδρειας δόθηκε σε σας που η ιδιαίτερη πατρίδα σας έχει και αυτή το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου”. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τον κάλεσε μάλιστα να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και τον λΕβρο όποτε θελήσει.
Τέλος, ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Αβερώφειο Γυμνάσιο και Λύκειο στο “Ελληνικό τετράγωνο”, όπου τα παιδιά της ελληνικής παροικίας αλλά από φέτος και αιγυπτιώτες μαθητές, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Συζήτησε τόσο με τους μαθητές όσο και τους καθηγητές, από τους οποίους οι 13 είναι αποσπασμένοι από την Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια για να συμβάλλουν στην προσπάθεια της εκεί Ελληνικής Κοινότητας να διατηρηθεί η ελληνική γλώωσα.
Σχόλια Facebook