Σε απόγνωση Κύπριοι και αλλοδαποί φοιτητές από την απεργία των Διοικητικών στα ΑΕΙ
Η πρωτόγνωρη και παρατεταμένη απεργία του διοικητικού προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους Κύπριους, στους αλλοδαπούς, ακόμη και στους ομογενείς σπουδαστές οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον οικονομικά προβλήματα με τα ενοίκια να “τρέχουν”, το κόστος ζωής τους να αυξάνει και από την μη παρακολούθηση μαθημάτων και να βρίσκονται σε αδυναμία να εργαστούν και λόγω της κρίσης, αλλά και εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους αν και ορισμένοι από αυτούς έχουν τελειώσει τις σπουδές τους.
Το θέμα αναδεικνύουν κυπριακές εφημερίδες καθώς το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τους Κυπρίους, που έχουν σημαντικό ο αριθμό φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Γράφει για το όλο ζήτημα η “Σημερινή” Κύπρου, τα ακόλουθα:
Ν’ ανοίξουν οι κλειστές από τις απεργίες πόρτες των πανεπιστημίων στην Αθήνα περιμένουν εδώ και έντεκα εβδομάδες χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές. Κάποιοι από αυτούς, νεοεισερχόμενοι, που μάταια προσπαθούν να διαβούν το κατώφλι των σχολών τους και κάποιοι άλλοι που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και χρειάζονται μόνο μία βεβαίωση για να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή και να εργαστούν. Η απαρχή της αιτίας των κινητοποιήσεων βρίσκεται στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας να απολύσει τους μισούς διοικητικούς λειτουργούς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου.
Αυτή η απόφαση, που διαμηνύουν ότι είναι αμετάκλητη, πυροδότησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα τις κινητοποιήσεις του προσωπικού των δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές, και δη Κύπριοι, μένουν εκτός ακαδημαϊκών αιθουσών, έχει παράπλευρες συνέπειες, κυρίως οικονομικές. Οι φοιτητικές οργανώσεις Πρωτοπορία και Προοδευτική βρίσκονται στο πλάι των Κυπρίων φοιτητών και ζητούν από την κυπριακή πολιτεία να δράσει προκειμένου να προστατευτούν οι συμπατριώτες μας, που υπήρξαν έρμαιο των εξελίξεων.
«Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να δράσει άμεσα»
Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές είναι η οικονομική επιβίωση αφού τα έξοδα ενοικίων τρέχουν, ενώ οι ίδιοι στην ουσία εδώ και έντεκα εβδομάδες βρίσκονται υποχρεωτικά σε… διακοπές. Μιλώντας στη «Σ», ο πρόεδρος της φοιτητικής Κίνησης Αθηνών «Προοδευτική» υπέδειξε ότι μέσα από ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας καλούν ουσιαστικά την κυπριακή πολιτεία να δράσει άμεσα για να «σωθούν» οι Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονται όμηροι των καταστάσεων. Στην ανακοίνωση της οργάνωσης γίνεται λόγος μεταξύ άλλων «για πρωτόγνωρη και παρατεταμένη απεργία του διοικητικού προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που προκαλεί πρόσθετα σημαντικά προβλήματα, πέραν της ίδιας της λειτουργίας των πανεπιστημίων».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Πολλοί Κύπριοι φοιτητές αντιμετωπίζουν σημαντικότατο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των σπουδών τους, είτε από τις χορηγίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών είτε από τα φοιτητικά δάνεια που χορηγούν διάφορα τραπεζικά ιδρύματα. Τόσο στην περίπτωση των φοιτητικών δανείων, όπου εκταμιεύεται μία δόση κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, όσο και στην περίπτωση της υποτροφίας του ΙΚΥΚ στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, απαιτείται επίσημο αποδεικτικό εγγραφής στο τρέχον εξάμηνο από τις γραμματείες των σχολών». Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αδυνατούν να εξασφαλίσουν βεβαίωση εγγραφής στο τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο λόγω της μη λειτουργίας των πανεπιστημίων και της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Ως εκ τούτου πολλοί είναι οι συμφοιτητές μας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα για τη διαβίωσή τους, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προϋπολογιζόμενη υποτροφία ή δόση δανείου».
Διευκόλυνση από τον Φορέα ζητά η «Πρωτοπορία»
Ενέργειες προστασίας των Κυπρίων φοιτητών που πλήττονται από την κατάσταση αυτή έκανε και η φοιτητική Κίνηση Αθηνών «Πρωτοπορία». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της Κίνησης Μάριος Τοουλάκος ανέφερε ότι απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο, ενημερώνοντάς τον ουσιαστικά για την κατάσταση και τα προβλήματα των Κυπρίων φοιτητών.
«Εμείς ζητάμε από την κυπριακή πολιτεία να λάβει τις απαραίτητες ενέργειες, ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα των βεβαιώσεων που ζητά ο Φορέας, για να μπορέσει να δώσει τη χρηματική χορηγία στους φοιτητές που το χρειάζονται». Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πρωτοπορίας παροτρύνει τον Υπουργό Παιδείας να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια λύση προστασίας των φοιτητών. Οι φοιτητικές οργανώσεις ζητούν διευκολύνσεις από το Πανεπίστημιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, τουλάχιστον όσον αφορά στους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές να γίνουν δεκτοί, με ρήτρα την προσκόμιση του πτυχίου τους, σε διάστημα έξι μηνών.
Έτοιμο να βοηθήσει το ΤΕΠΑΚ
Την πεποίθηση ότι τα αρμόδια όργανα του ΤΕΠΑΚ θα δουν με θετικό μάτι την εισήγηση, αρκεί αυτή να υποβληθεί και γραπτώς, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο η Πρύτανις του ΤΕΠΑΚ, Ελπίδα Κεραυνού.
To Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν μπορεί να δεχθεί άλλους φοιτητές
Μιλώντας στη «Σ» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης υπέδειξε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί άλλους φοιτητές, καθώς το Ίδρυμα έχει δυνατότητα για 5.500 φοιτητές και έχει ήδη ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες.
Σχόλια Facebook