Νέα υπόθεση ομηρίας γυναικών για 30 χρόνια συγκλονίζει την Βρετανία
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κοινή γνώμη στη Βρετανία τις απίστευτες λεπτομέρειες υπόθεσης ομηρίας τριών γυναικών, οι οποίες παρέμειναν φυλακισμένες για 30 ολόκληρα χρόνια μέσα σε σπίτι στο Λονδίνο.
Η μια από τις τρεις γυναίκες χαρακτήρισε τον εαυτό της «σκλάβα» κατά τη διάρκεια των πρώτων δηλώσεών της μετά την απελευθέρωσή της από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, πρόκειται για μια γυναίκα 69 χρόνων από τη Μαλαισία, μια 57χρονη Ιρλανδέζα και μια γυναίκα 30 χρόνων από τη Βρετανία. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Dailymail, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στην οργάνωση «Freedom Charity» τον Οκτώβριο, όπου και υπήρξε και η σχετική καταγγελία. Η συγκεκριμένη οργάνωση μάχεται για την κατάργηση της δουλείας και των υποχρεωτικών γάμων γυναικών και άμεσα εκπρόσωπός της επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές.
Ξεκίνησαν παρακολουθήσεις και η επιχείρηση της αστυνομίας οδήγησε στην αποκάλυψη της απίστευτης ιστορίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα τρία θύματα φέρουν «βαθιά ψυχολογικά τραύματα», ωστόσο πλέον έχουν μεταφερθεί «σε ασφαλές μέρος, προκειμένου να τους παρασχεθεί η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη».
Το τηλεφώνημα που αποκάλυψε το αίσχος
Τα βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το τηλεφώνημα ενός εκ των θυμάτων στην οργάνωση αποτέλεσε την αρχή του τέλους στο μαρτύριο που βίωναν όλα αυτά τα χρόνια.
«Επικροτούμε τις ενέργειες της Freedom Charity και συνεργαζόμαστε μαζί της για να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες που φαίνεται ότι κρατούνταν επί περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής της μονάδας καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, Κέβιν Χάιλαντ.
«Ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με θέμα τους αναγκαστικούς γάμους και το έργο της Freedom Charity φαίνεται πως ήταν ο καταλύτης που ώθησε ένα από τα θύματα να τηλεφωνήσει, ζητώντας βοήθεια και οδήγησε στη διάσωσή τους», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν συλλάβει ως υπόπτους έναν άνδρα και μία γυναίκα, ηλικίας 67 ετών και οι δύο, με κατηγορίες για οικιακή δουλεία και καταναγκαστική εργασία.
Η έφοδος της αστυνομίας
Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, γείτονες δήλωσαν πως δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ έδωσαν έμφαση στην αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών, καθώς κατάφεραν να στήσουν ολόκληρη επιχείρηση χωρίς κανένας να παρατηρήσει οτιδήποτε ύποπτο στην ευρύτερη περιοχή.
«Ήταν ένα συνηθισμένο σπίτι σ΄ έναν συνηθισμένο δρόμο», τόνισε ένας εξ αυτών.
Από την πλευρά της η ιδρύτρια της οργάνωσης, Ανίτα Πρεμ, εξήγησε πως υπήρξε επικοινωνία με τις τρεις γυναίκες, πριν την έφοδο της αστυνομίας.
«Οι γυναίκες είχαν δικά τους δωμάτια, αλλά ήταν εξαιρετικά περιορισμένες σε οτιδήποτε έκαναν. Ξεκινήσαμε να συνομιλούμε μαζί τους, όποτε μπορούσαν. Έπρεπε να προγραμματιστεί. Μας είχαν ενημερώσει για τις ώρες, που είχαν τη δυνατότητα να μας μιλήσουν. Είχαμε κανονίσει να βγουν από το σπίτι και η αστυνομία τις περίμενε. Οι γυναίκες ένιωθαν ότι βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι οι γείτονες γνώριζαν», δήλωσε.
Πηγή:Zougla.gr
Σχόλια Facebook