Ο χάρτης του bullying στην Ελλάδα

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο του bullying στα ελληνικά σχολεία, καθώς πάνω από 1 στους 10 μαθητές έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, χυδαίων φραστικών επιθέσεων και διαπόμπευσης στο Διαδίκυτο.

Φαρμακερά σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση, άσεμνες χειρονομίες, διάδοση κακόβουλων φημών με σκοπό την διαπόμπευση, αλλά και απειλές μέσω facebook, συνθέτουν το λεγόμενο bullying, θύμα του οποίου έχει πέσει περίπου το 10-15% των Ελλήνων μαθητών, παιδιών και εφήβων, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή.

Μάλιστα, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, αναφέρει πως το 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι υφίσταται εκφοβισμό τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα, ενώ σε ποσοστό 15,8% παραδέχονται ότι είναι θύτες bullying. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, το ποσοστό όσων δήλωναν ότι εκφοβίζουν άλλους δεν ξεπερνούσε το 9,1%.

Από μεγάλη έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού», στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής εκστρατείας, προέκυψε ότι περίπου το 32% των μαθητών έχει πέσει έστω και μία φορά θύμα bullying (34,2% αγόρια, 29,71% κορίτσια), ενώ σε ποσοστό 30,2% έχουν υπάρξει κάποια στιγμή δράστες τέτοιων περιστατικών.

Ποιες είναι οι μορφές του bullying και πως χρησιμοποιούνται:

• Χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων: 60,69%
• Σπρωξίματα και χτυπήματα: 45,39%
• Πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης: 36,3%
• Ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών μέσω Διαδικτύου: 14,26%
• Διάδοση τέτοιων φωτογραφιών μέσω κινητών: 12,82%

Zougla.gr