Ελληνικές διακρίσεις στη Microsoft
Η Microsoft με χαρά ανακοινώνει ότι 4 εκπαιδευτικοί και 1 σχολείο στην Ελλάδα, έχουν διακριθεί στα παγκόσμια Προγράμματα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και Σχολείων αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες και των δύο προγραμμάτων θα αποτελέσουν μέρος της αποκλειστικής ετήσιας πρωτοβουλίας για την αναγνώριση πρωτοπόρων εκπαιδευτικών και σχολείων που χρησιμοποιούν τη τεχνολογία για τη μεταμόρφωση της εκπαίδευσης.
«Το πρόγραμμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και Σχολείων της Microsoft αποτελεί πηγή έμπνευσης για το πώς εκπαιδευτικοί και σχολεία χρησιμοποιούν τη τεχνολογία προκειμένου να προετοιμάσουν τους μαθητές τους για τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Anthony Salcito, Αντιπρόεδρος για την Εκπαίδευση στη Microsoft. «Δεν είναι μόνο ότι πραγματοποιούν καινοτόμο έργο στην τάξη αλλά καθοδηγούν ενεργά και άλλους, φέρνοντας την αλλαγή στο ίδιο τους το εκπαιδευτικό το σύστημα. Θέτουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τους συναδέρφους τους και ελπίζουμε ότι θα επωφεληθούν από την πρόσβαση στην τεχνολογία που λαμβάνουν από το πρόγραμμα της Microsoft.»
Κάθε χρόνο το πρόγραμμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών επιλέγει 250 εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στην αποκλειστική παγκόσμια κοινότητα εκπαιδευτικών ηγετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την εκπαίδευση. Για να επιλεγούν, οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε διαδικασία υποβολής αιτήσεων η οποία περιλαμβάνει online αίτηση με βίντεο σχετικά με τη μαθησιακή δραστηριότητα. Χρειάζεται να δημιουργήσουν μία μαθησιακή δραστηριότητα και ένα ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας 2-3’ το οποίο θα περιγράφει το έργο τους και πως χρησιμοποίησαν την τεχνολογία και τις καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας τους για να επηρεάσουν θετικά τους μαθητές. Οι νικητές επιλέγονται από μία ομάδα παγκόσμιων κριτών η οποία χρησιμοποιεί ευρέα κριτήρια για την αξιολόγηση μεταξύ άλλων, του έργου, της συνεργασίας, της γνώσης και της κριτικής σκέψης.
Οι Πρωτοπόροι Εκπαιδευτικοί και τα Πρωτοπόρα Σχολεία συνεργάζονται στενά με τη Microsoft προκειμένου να φέρουν τη τεχνολογία στην εκπαίδευση, μοιράζονται τις εμπειρίες τους με συναδέρφους και άλλους φορείς σχετικά με την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Επιπλέον, καθοδηγούν άλλους εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους βοηθήσουν με τις τεχνολογίες εκπαίδευσης και τη χρήση προϊόντων και εργαλείων της Microsoft.
Προκειμένου να θεωρηθούν Πρωτοπόροι τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιδείξουν δέσμευση στη καινοτομία και να ξεπεράσουν τα εμπόδια στη προετοιμασία των μαθητών του 21ου αιώνα.
Τα σχολεία επιλέγονται με βάση τη κατάταξη εκπαιδευτικής επιτυχίας και της επιτυχούς διαχείρισης του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγονται με βάση το καινοτόμο έργο τους, τις ηγετικές τους ικανότητες και την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της μάθησης.
Τα οφέλη για τους Πρωτοπόρους Εκπαιδευτικούς και τα Πρωτοπόρα Σχολεία μεταξύ άλλων είναι:
– Πρόσκληση συμμετοχής στο Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Φόρουμ της Microsoft, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014 στη Βαρκελώνη
– Πρόσβαση στις στρατηγικές και τις τεχνολογίες της Microsoft
– Ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και πιστοποιήσεις
Οι Διευθυντές του 26ου και του 29ου ΔΣ Αχαρνών, Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος και Φώτιος Περρής δήλωσαν: «Εκ μέρους της εκπαιδευτικής ομάδας των δύο σχολείων, των μαθητών αλλά και των γονέων τους, εκφράζουμε τη χαρά που νιώθουμε όλοι μας για την διάκριση των σχολείων ως Mentor School στο Πρόγραμμα Συνεργάτες στη Μάθηση της Microsoft. Η εκπαιδευτική ομάδα συνεχίζει να θέτει νέους στόχους, με βαθιά πίστη πως το μέλλον όλων μας μπορεί να γίνει καλύτερο μέσα από την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Τα σχολεία μας διακρίθηκαν ανάμεσα σε σχολεία από όλο τον κόσμο (ιδιωτικά και δημόσια) με εξαιρετικές περγαμηνές. Η επιλογή έγινε από ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τομέα την εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών τεχνολογιών που παρακολούθησαν την πορεία μας ως Pathfinder Schools την προηγούμενη χρονιά και μας επέλεξαν για τις καινοτόμες μαθησιακές διαδικασίες και τις πετυχημένες διδακτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζουμε. Η καινούρια διάκριση μας κάνει ακόμα πιο περήφανους, γιατί μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση ένα μαθησιακό περιβάλλον που στηρίζεται στη δημιουργικότητα, στη συνεργασία και στην εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών πρακτικών με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.»
Οι εκπαιδευτικοί κύριος Περιμένης Κυριάκος και κυρία Σταματίου Δήμητρα δήλωσαν σχετικά με τη διάκριση τους ως Πρωτοπόροι Εκπαιδευτικοί: «Η δραστηριότητα μας είναι μια προσπάθεια να έρθουν οι μαθητές σε μια πρώτη επαφή με την οικουμενικότητα του πνεύματος ενός ανθρώπου με πολυδιάστατο ταλέντο που δεν ήταν μόνο καλλιτέχνης αλλά και μία αναγεννησιακή ιδιοφυΐα που συνδύαζε στο πρόσωπό του την επιστήμη, την τεχνική και την τέχνη, ξεπερνώντας με το έργο του το χώρο και το χρόνο που έζησε και εργάστηκε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Microsoft και το πρόγραμμα συνεργάτες στην μάθηση για την δυνατότητα που μας δίνουν να παρουσιάσουμε την δραστηριότητα μας σε διεθνές επίπεδο, να έρθουμε και εμείς με την σειρά μας σε επαφή με πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και τις δραστηριότητες τους από όλο τον κόσμο και να ζήσουμε την καλύτερη επαγγελματική εμπειρία της καριέρας μας συμμετέχοντας στο παγκόσμιο φόρουμ.»
O εκπαιδευτικός κύριος Βασίλης Οικονόμου από τα εκπαιδευτήρια Δούκα δήλωσε σχετικά με τη διάκρισή του: «Κάτι τέτοιες στιγμές όπως αυτές της βράβευσης μας ως Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργάτες στην Μάθηση της Microsoft, είναι που επιβεβαιώνουν ότι αξίζει η προσπάθεια που άρχισε αρκετά χρόνια πριν, για την όχι απλά εισαγωγή, αλλά την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην όμορφη αυτή διαδρομή διαπίστωσα ότι: υπάρχουν «εργαλεία», υπάρχει υλικό, υπάρχουν γνώσεις, υπάρχουν καινοτόμες ιδέες, υπάρχει όρεξη, υπάρχει μεράκι από πολλούς. Κι ολοένα ο αριθμός αυτός μεγαλώνει. Με το διαγωνισμό αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε το κλίμα, που δημιούργησε η δυναμική των ομάδων των μαθητών που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του έργου «από το μέρος… στο όλον», στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Έτσι δεν γίνεται πάντα; Ξεκινούν λίγοι, γίνονται περισσότεροι και τελικά να ένα όμορφο «όλον». Σαν μεταδοτική «ασθένεια» κι αυτό. Μελετάς, γνωρίζεις κόσμο που έχει το μικρόβιο, δουλεύεις μαζί τους, έστω και διαδικτυακά (τις περισσότερες φορές εκτός ωραρίου βασικής απασχόλησης), κολλάς κι εσύ. Άλλωστε ποτέ δεν πίστεψα προσωπικά σε μικρές μετατοπίσεις προς τη νέα γνώση, αλλά στον επαναπροσδιορισμό και την αλλαγή των θέσεων. Ποτέ δεν ξέχασα ότι από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη. Η θέληση λείπει.»
Ο παγκόσμιος διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών για το τρέχον έτος θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2014. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να γίνετε μέλη στην παγκόσμια κοινότητα εκπαιδευτικών Συνεργάτες στην Μάθηση που αριθμεί πάνω από 4 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς παγκοσμίως στην ιστοσελίδα www.pil-network.com .
Tech-press.gr
Σχόλια Facebook