Στην αντεπίθεση οι Γάλλοι για την υποβάθμιση από την S&P
Ο διοικητής της Τραπέζης της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ υποστήριξε σήμερα στο Λονδίνο ότι η ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας, είναι «ημιτελής».
«Προσωπικά βρίσκω ότι η ανάλυση αυτή, όσο μπόρεσα να την διαβάσω, είναι ημιτελής», δήλωσε ο Νουαγιέ, ερωτηθείς κατά την διάρκεια μιας ετήσιας εκδήλωσης του επιμελητηρίου των γαλλικών εμπορικών επιχειρήσεων στη Βρετανίας. «Οφείλω να πω ότι μια άλλη γνώμη, με βάση τα ίδια ακριβώς γεγονότα», θα μπορούσε να καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, ότι δηλαδή «η χώρα είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με τον Νουαγιέ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αυτός δεν «συνυπολόγισε αυτά τα οποία έχουν ήδη γίνει εδώ και πολλά χρόνια (…) σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος»
«Μικρή μνεία γίνεται (…) στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», προσέθεσε ο ίδιος.
Κάτι σαν κεραυνό εν αιθρία θεώρησαν πολλοί την ανακοίνωση του S&P σήμερα ότι υποβαθμίζει το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερα από δύο χρόνια κατά μία βαθμίδα, σε AA — μια απόφαση που η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε άδικη, την ώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες και κλιμακούμενες κοινωνικές εντάσεις λόγω της περιοριστικής της οικονομικής πολιτικής.
Ο S&P ήταν ο πρώτος μεγάλος διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ο οποίος είχε στερήσει από τη Γαλλία το μέγιστο δυνατό αξιόχρεο (AAA) τον Ιανουάριο του 2012, τοποθετώντας την στη βαθμίδα AA+, πριν ακολουθήσουν οι ομόλογοί του Moody’s και Fitch Ratings.
Αντιθέτως ο Νουαγιέ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο οίκος δεν υποβάθμισε καμία από τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες.
Ο ίδιος ο S&P πάντως αντέτεινε, απαντώντας στον Νουαγιέ, ότι η ανάλυσή του «ήταν 100% πλήρης» και ότι «καλύψαμε όλα τα σημεία που δικαιολογούν το αξιόχρεο της Γαλλίας», δια στόματος της εκπροσώπου του Μίριαμ Φερνάντες δε Ερέδια.
«Υπάρχουν δύο μηνύματα-κλειδιά» τα οποία υποστηρίζουν αυτή την μεταβολή, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο οικονομολόγος του S&P αρμόδιος για την Ευρώπη, Ζαν-Μισέλ Σιξ, σκιαγραφώντας το πορτρέτο ενός κράτους σε δημοσιονομική παράλυση.
«Το πρώτο είναι ότι οι δημόσιες αρχές έχουν πολύ περιορισμένο περιθώριο ελιγμών για να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα” και ότι “δεν διείδαμε ένα συνολικό σχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες που θα απελευθέρωνε μια αναπτυξιακή δυναμική».
NewPost.gr
Σχόλια Facebook