Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου για θέματα Αποδήμων
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα το μεσημέρι στη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος. Κατά τη συζήτησή τους, επαναβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων Αθηνών και Λευκωσίας στο Κυπριακό, ενώ εξετάστηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε: «Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη για τη συνάντηση και τη συζήτηση που είχαμε για θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Επαναβεβαιώσαμε την ταύτιση απόψεων πάνω στο Κυπριακό, σε αυτή την κρίσιμη φάση του. Συμφωνήσαμε ακόμα πως Αθήνα και Λευκωσία, παρά την οικονομική κρίση, αυτή τη στιγμή είναι οι μόνοι σταθεροί κρίκοι στην Ανατολική Μεσόγειο και παράγοντες σταθερότητας, κάτι το οποίο ο Ελληνισμός μπορεί να το αξιοποιήσει. Πιστεύω ότι με βάση αυτά μπορούμε να έχουμε καλύτερες προοπτικές για το μέλλον και να δώσουμε στους Έλληνες την ελπίδα, που πραγματικά αυτή την ώρα την έχουν ανάγκη».
Υπογραφή Συμφωνίας
Το κυπριακό ήταν στην ανζτέντα της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Έλληνας αξιωματούχος στην Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Γεροντόπουλο, ιδιαίτερα για τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης να δεχθεί τον Τ/κ διαπραγματευτή στην Αθήνα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της συνάντησης του Ε/κ διαπραγματευτή με εκπροσώπους του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.
Κατά την συνάντηση τους εξέτασαν εκτενώς τη συνεργασία των Υπουργείων σε θέματα αποδήμων και υπέγραψαν Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι κ.κ. Γεροντόπουλος και Κασουλίδης συζήτησαν ακόμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπου υπήρξε ταύτιση απόψεων και τονίστηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν μαζί.
Μετά την συνάντηση και την υπογραφή του προγράμματος για την συνεργασία σε θέματα Αποδήμων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος δήλωσε: “Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Κασουλίδη έδειξε την ταύτιση απόψεων που υπάρχει σε όλους τους τομείς και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τώρα που το Κυπριακό μπαίνει σε μια καινούργια φάση. Το πρώτο θέμα που πρέπει να γίνει είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Μεγαλόνησο, για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει ελεύθερη και ενωμένη, με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε, ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να την διέπουν οι αρχές που ισχύουν για όλες τις χώρες που είναι μέλη της.
Θεωρώ ότι η συμφωνία που υπογράψαμε για την συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα αποδήμων είναι πολύ σημαντική. Σημειολογικά δείχνει ότι προχωρούμε μαζί. Προβλέπεται η ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο την διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Αποδήμων, καθώς και την αξιοποίηση της Ελληνικής Διασποράς, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό γεγονός την πρωτοβουλία που αναλάβαμε και την υπογραφή του συγκεκριμένου προγράμματος. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών και την Κυπριακή Κυβέρνηση για την συνεργασία στα θέματα που αφορούν τους Απόδημους σε όποιο μέρος της Γης και αν βρίσκονται”.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε: “Θέλω να τονίσω ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και η δημιουργία ενός αυτόματου συντονισμού δράσεων σε μια πλειάδα τομέων, με έμφαση στους τομείς της παιδείας, της τέχνης και του πολιτισμού, είναι πολύ σημαντική. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα μας, αλλά και ο Ελληνισμός γενικότερα, ο ρόλος των απανταχού Αποδήμων αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η συμβολή τους στην προώθηση των εθνικών θέσεων καθίσταται σημαντική και αναγκαία. Πιστεύω ότι η υπογραφή αυτού του προγράμματος συνεργασίας θα αποτελέσει την απαρχή μιας ολοκληρωμένης και πιο συστηματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, σε θέματα αποδήμου Ελληνισμού, προς όφελος τόσο των ίδιων, αλλά και των εθνικών μας θεμάτων”.
Με Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο
Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, είχε το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Οκτωβρίου, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την εκκλησία, τους απόδημους αλλά και την Ορθοδοξία στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Μετά την συνάντηση, ο κ. Γεροντόπουλος προέβη στην εξής δήλωση: “Ήρθα να πάρω την ευχή και τις συμβουλές του Μακαριοτάτου, διότι η εμπειρία του είναι μεγάλη και παράλληλα να τον ευχαριστήσω για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία της αγάπης. Ενώνει τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζει.
Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και να συμβάλλουμε, ώστε σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή να ζήσουν ειρηνικά όλοι, ανεξάρτητα πως ονομάζουν τον Θεό. Οι συμβουλές του είναι για μένα πολύ χρήσιμες, γιατί η συνέχεια είναι πολύ πιο δύσκολη και γι’ αυτό θέλω να εκφράσω άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου”.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος δήλωσε: “Με πολύ χαρά δεχθήκαμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών στην Αρχιεπισκοπή και ανταλλάξαμε αρκετές απόψεις για την εκκλησία, την Ορθοδοξία και τους απόδημους μας, θέματα που είναι της αρμοδιότητας του. Σε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, εμείς θα είμαστε έτοιμοι.
Χαίρομαι, γιατί πιστεύω ότι έχει συλλάβει ο κ. Υπουργός το νόημα της σωστής προσφοράς της Ορθοδοξίας στην Μέση Ανατολή. Πρέπει λοιπόν αυτή να παραμείνει, πρέπει να συμβιώσει με τους Μουσουλμάνους εδώ στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως συμβίωσε αιώνες πολλούς. Έχουμε 14 αιώνες συμβίωσης με τους Άραβες και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, για να συνεχιστεί αυτή η όμορφη παράδοση και η συγκατοίκηση στις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής”.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε ακόμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Σε αυτήν επισημάνθηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί και η άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχονται οι δύο χώρες.
Νωρίτερα, ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και κατέθεσε στεφάνι, αποτείνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Σχόλια Facebook