Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Νοεμβρίου 2013
Οι προσπάθειες για ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, οι διαφωνίες όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, η αναπομπή του νόμου για τα ενοίκια, η προώθηση του νομοσχεδίου για την αποτέφρωση νεκρών, ο αγώνας των εργαζομένων για υπεράσπιση ενός υποφερτού βιοτικού επιπέδου, και οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Σε ποια χέρια πάει η Ελληνική”, γράφει ότι σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας αφού, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη του στόχου χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε κρατική ενίσχυση, περιπλοκές προκάλεσε η προσπάθεια να παραμείνει σε “κυπριακά χέρια”. Γράφει, επίσης, ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Τραπεζικού Τομέα προτείνει άρση των περιοριστικών μέτρων και κρατική εγγύηση σε όλες τις καταθέσεις για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε στον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε σχέση με την κοινή εναρκτήρια δήλωση για τη νέα διαδικασία στο Κυπριακό.
Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Μάχη να κρατηθεί σε κυπριακά χέρια”, γράφει ότι η Τρόικα απέρριψε χθες αίτημα για παράταση στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από την Ελληνική Τράπεζα, ούτως ώστε να καλυφθεί ο στόχος του προγράμματος για κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, και έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διοίκησή της, τρέχουν να καλύψουν τους στόχους, σύμφωνα με τις πρόνοιες της δανειακής σύμβασης. Γράφει, επίσης, ότι ο εκ των μελών της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το Μέλλον του Τραπεζικού Τομέα Γιώργος Χαραλάμπους τόνισε ότι δεν πρέπει να δίδονται στον κόσμο φρούδες ελπίδες ότι θα λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, γράφει ότι η αναπομπή του νόμου για τη ρύθμιση των ενοικίων προκαλεί αντιπαραθέσεις.
Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τρεις μνηστήρες για Ελληνική”, γράφει ότι σήμερα εκτός απροόπτου θα κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας, με ορατό πλέον το ενδεχόμενοι τρεις νέοι μεγαλομέτοχοι, μαζί με την Εκκλησία, να ελέγχουν την τράπεζα. Γράφει, επίσης, ότι πόλεμο στους πιο δύσκολους καιρούς προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να θέσει προς διαβούλευση μια σειρά από ζητήματα εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, τα βασικότερα εκ των οποίων, όπως η ΑΤΑ, οι αυξήσεις μισθών, ο 14ος μισθός και οι υπερωρίες, έχουν ήδη εκχωρηθεί από τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες εδώ και χρόνια. Επίσης, γράφει ότι αστυνομικός επιδιόρθωσε και έκανε δικό του ένα αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα και κρατείτο στην παλιά Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας.
Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Αλτ στις ιδιωτικοποιήσεις”, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τις όποιες προτάσεις κατατεθούν στη Βουλή και προνοούν ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων. Γράφει, επίσης, ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εργασιακή απορρύθμιση, καθώς και η πρόταση των εργοδοτών για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%. Επίσης, γράφει ότι η παραχώρηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου έναντι της επιστροφής των Βαρωσίων, ακόμα και η έγκριση του ξεχασμένου κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, φαίνεται ότι έχει ήδη καταστεί μέρος της διαφώτισης και της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Ψυχρός αέρας φυσά”, γράφει ότι πιθανόν να διαλύονται οι οποιεσδήποτε ελπίδες για τους Κύπριους που χρειάζονται φθηνότερα ενοίκια, μετά την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για τα ενοίκια, που θεωρήθηκε αντισυνταγματικός, και ότι η Βουλή θα επανεξετάσει το νόμο την ερχόμενη εβδομάδα. Γράφει, επίσης, ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Hermes Airports συνέχισαν χθες τη διαμάχη τους για εκατομμύρια ευρώ που ο διαχειριστής των αεροδρομίων λέει ότι χρωστά ο εθνικός αερομεταφορέας. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με κολυμβητές στο μεσογειακό θέρετρο της Νίκαιας στη Γαλλία, και γράφει ότι η θερμοκρασία στη Γαλλική Ριβιέρα έφθασε χθες τους 23 βαθμούς, αλλά σχολιάζει ότι η Κύπρος είναι θερμότερη.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Η Εκκλησία εμμένει στη θέση της για την αποτέφρωση”, γράφει ότι, παρά τη συνεχιζόμενη εχθρότητα από την Εκκλησία, η Κυβέρνηση και η Βουλή προχωρούν με το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την αποτέφρωση στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι φάρσα για βόμβα οδήγησε στην εκκένωση του Γραφείου Ευημερίας στο Καϊμακλί, και δημοσιεύει φωτογραφία με πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας συνοδευόμενους από σκύλους. Επίσης, γράφει ότι μικρή πόλη στην Ανατολική Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει κινήσει αγωγή στους κατασκευαστές της καυτερής σάλτσας Sriracha, λέγοντας ότι οι μυρωδιές που προέρχονται από το εργοστάσιο επεξεργασίας καυτερών πιπεριών στην πόλη προκαλούν όχληση του κοινού.
Η εβδομαδιαία “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Αντεπίθεση για ανατροπή της αδιέξοδης πολιτικής”, γράφει ότι σε θέση μάχης βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι, περνώντας στην αντεπίθεση για υπεράσπιση ενός υποφερτού έστω βιοτικού επιπέδου, που συρρικνώνεται συνεχώς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των καταστροφικών προνοιών του Μνημονίου Αναστασιάδη-Eurogroup. Γράφει, επίσης, ότι οι αρμόδιοι μπορεί μεν να δηλώνουν πως η αλλαγή των ανακριτών που έχουν διοριστεί για τις υποθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει να κάνει με τα πρώτα ευρήματα των ερευνών, αλλά οι πληροφορίες της εφημερίδας κάνουν εντελώς αντίθετες υπόνοιες. Επίσης, γράφει ότι άρχισαν τα επικοινωνιακά παιγνίδια για να “περάσουν” στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά η “λύση-πακέτο” του Κυπριακού με οικονομία και φυσικό αέριο.
Η εβδομαδιαία “Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Δέσμευση Αναστασιάδη στον Ολάντ για άρση του βέτο”, γράφει ότι στο παιγνίδι της άσκησης πιέσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μπήκε δυστυχώς δυναμικά και η Γαλλία, και κάποιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε το γαλλικό “αίτημα”. Γράφει, επίσης, ότι στο 17,1% του ενεργού πληθυσμού και σε απόλυτους αριθμούς στα 76.000 πρόσωπα, ανήλθε η ανεργία στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο, έναντι 16,9% ή 75.000 άτομα τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Επίσης, γράφει ότι αμερικανική εταιρεία επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον σχετικά με τους σχεδιασμούς για δημιουργία καζίνο στην Κύπρο.
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)
Σχόλια Facebook