Οι ομογενείς τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Με λαμπρή δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου γιορτάστηκε την Κυριακή στο Μόντρεαλ η Επέτειος του 1940 χοροστατούντος του ιερατικού προϊσταμένου π. Παναγιώτη Σαλατέλη και με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνου Καφόπουλου, του επιτίμου προξένου της Κύπρου, Μιχάλη Παϊδούση, οργανισμών και συλλόγων της ομογένειας από όλο το φάσμα των κοινοτήτων και των εθνικοτοπικών συλλόγων.
Στην εκκλησία ο γενικός πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Σήμερα περνούμε μία άλλη κρίσιμη φάση στην ιστορία μας. Πολλοί μιλούν για ένα άλλο είδος πολέμου, ο οποίος σταδιακά, με υπομονή και επιμονή, κερδίζεται βήμα – βήμα» για να συνεχίσει: «.Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στην μακραίωνη ιστορία μας ότι μπορούμε στα δύσκολα. Ορμώμενοι από τα κατορθώματα των προγόνων προχωρούμε, γνωρίζοντας ότι το διακύβευμα δεν περιορίζεται στα όρια του Ελληνικού κράτους αλλά αφορά και επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης».
Στη συνέχεια ακολούθησε επετειακό γεύμα στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ, όπου πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές των ημερήσιων σχολείων Σωκράτης και Δημοσθένης της κοινότητας με την ερμηνεία των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και του Καναδά καθώς και ποιημάτων γύρω από το Έπος του 40.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νίκος Παγώνης μίλησε για το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό τονίζοντας τη σημαντικότητα των εθνικών επετείων για την επιβεβαίωση της Ελληνικής ταυτότητας στη νέα γενιά της Διασποράς.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας στον ιερέα Γιώργο Σαλατέλη, ο οποίος δέχθηκε την τιμή από το γερουσιαστή Λεωνίδα Χουσάκο με μεγάλη συγκίνηση αναπολώντας τα πρώτα δύσκολα χρόνια του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ. Επίσης, ένας συμβολικός έπαινος αποδόθηκε από το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Θάνο Καφόπουλο στην σύμβουλο του Δήμου του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος για την πολύχρονη συνεισφορά της στον Ελληνισμό του Μόντρεαλ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων το γεύμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος καθώς και καναδοί πολιτικοί, όπως , ο επαρχιακός βουλευτής των Φιλελευθέρων Τζερρυ Σκλαβούνος, ο υποψήφιος δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελεν Φωτόπουλος και Μαίρη Ντέρος του Δήμου του Μοντρεάλ και άλλοι επίσημοι.
Στο Τορόντο
Πλημμύρισε η λεωφόρος Ντάνφορθ του Τορόντο από την ελληνική παρουσία κατά την παρέλαση της Κυριακής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.
Υπό τσουχτερό κρύο τα παιδιά των ελληνικών σχολείων της Μητροπολιτικής Κοινότητας του Τορόντο, της Μητρόπολης Καναδά καθώς και οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι παρέλασαν με παλμό στην κεντρική λεωφόρο της πόλης τιμώντας το έπος του 40. Οι γαλανόλευκες ανέμιζαν στα χέρια των μαθητών αλλά και όσων παρακολούθησαν την γεμάτη παλμό παρέλαση εις μνήμη των ηρώων του ’40.
Είχε προηγηθεί δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στον καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του βοηθού Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.
Μετά το πέρας της παρέλασης, στεφάνια κατατέθηκαν στο ηρώον του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τιμήν των πεσόντων στο Αλβανικό μέτωπο προκειμένου να αναχαιτισθεί ο ιταλικός στρατός εκείνο το άγριο φθινόπωρο του 40.
Έμπλεος συγκίνησης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτρης Αζεμόπουλος μετά το πέρας της παρέλασης μετέφερε τον παλμό εκείνων που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο μιλώντας στην Παμμακεδονική Ένωση:
«Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το καθήκον, που φλόγιζε τα μεθυσμένα νιάτα μας σαν ξεκινούσαν για το μέτωπο, με το όραμα της νίκης. Πέφταμε, σηκωνόμασταν, ξαναπέφταμε και πάλι σηκωνόμασταν και συνεχίζαμε. Δεν μπορούσαμε να σταθούμε, δεν έπρεπε, ήταν ανάγκη να νικηθεί ο εχθρός. Δεν μας χώριζαν διαφορές, δεν μας δηλητηρίαζαν πολιτικά μίση, δεν μας διαιρούσαν τάξεις, ιδέες, φρονήματα.»
Πολλοί επίσημοι τίμησαν με την παρουσία τους την παρέλαση, όπου παρευρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης του Οντάριο Μάικλ Κοτώ, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζίμ Καρύγιαννης, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Φραγκιαδάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Αντώνης Αρτεμάκης και άλλοι.
Στις ΗΠΑ
Στην Αυστραλία
Μαζικά, αλλά και με λαμπρότητα ο Ελληνισμός της Μελβούρνης τίμησε την Κυριακή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ευτυχώς οι απειλές για εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στις εορταστικές εκδηλώσεις έμειναν μόνο απειλές.
Το ίδιο έγινε και με την αντιφασιστική διαδήλωση που προγραμμάτιζαν κάποιοι προς ανακούφιση της πολιτειακής αστυνομίας που είχε λάβει μέτρα για τυχόν έκτροπα.
Η επέτειος του «Όχι» οργανώθηκαν τιμήθηκε με χωριστές αλλά μαζικές εκδηλώσεις στη Μελβούρνη.
Οι μαζικότερες έγιναν στο Όκλι, όπου είχαν εκφραστεί και φόβοι για την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και στο Νόρθκοτ.
Στο Όκλι η εκδήλωση οργανώθηκε από την εκεί Ελληνική Κοινότητα και το ημερήσιο κολέγιο της Oakleigh Grammar με τη συνεργασία του τοπικού Δήμου Μόνας και την χρηματοδότηση της πολιτειακής κυβέρνησης.
Συμμετείχαν μάλιστα και άλλες εθνικότητες, αφού, παράλληλα με το «Όχι» γιορτάστηκε και η αρμονική συμβίωση όλων των εθνοτήτων μαζί με ανεκτικότητα και χωρίς διακρίσεις.
Η εκδήλωση περιελάμβανε δοξολογία στο ναό των Αγίων Αναργύρων, παρέλαση, κατάθεση στεφάνων και μεγάλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Εξίσου μαζικός ήταν και ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου που οργάνωσε η Ένωση Ενοριών και Κοινοτήτων Μελβούρνης και Βικτωρίας στην Ιερά Μονή «Άξιον Εστί» του Νόρθκοτ με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Εκδηλώσεις, όμως, έγιναν απ’ άκρη σ’ άκρη της Αυστραλίας, όπως στον Άγιο Δημήτριο του Moonee Ponds, στο επαρχιακό Σέπαρτον, με τους απόστρατους, και σε δεκάδες άλλες κοινότητες και ελληνορθόδοξες εκκλησίες.
Χθες (ανήμερα της εθνικής επετείου) το Παράρτημα Ελλήνων Παλαιών Πολεμιστών του RSL τίμησε το «Όχι» με δοξολογία στον Άγιο Ευστάθιο, κατάθεση στεφάνων στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο και δεξίωση στην αίθουσα του.
Σχόλια Facebook