Ομογενής ειδικός: «Γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα;»
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από έλληνες επιχειρηματίες της Αυστραλίας να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, η γραφειοκρατία τούς κρατάει πίσω» δηλώνει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης με συνέντευξή του στο capital.gr που έχει ως εξής:
«Υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα επιχειρηματιών, που θέλουν. Αλλά το θέμα είναι τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα», προσθέτει με έμφαση.
Ο κ. Παπαστεργιάδης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και διακεκριμένος δικηγόρος. Το γραφείο του (Moray & Agnew) με προσωπικό άνω των 500 ατόμων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αυστραλίας και Ασίας. Ο ίδιος αναγνωρίστηκε πέρυσι ως ένας από τους 10 κορυφαίους δικηγόρους Αυστραλίας και Ασίας από την έγκριτη νομική επιθεώρηση Australasian Legal Business Review. Δραστηριοποιείται στον τομέα των ασφαλίσεων και των κατασκευών, με πελάτες κορυφαίους έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες, που επενδύουν στην Αυστραλία. Αρκετοί εκ των οποίων έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον και για επενδύσεις στη χώρα μας.
«Προ 10ετίας είχαμε πελάτες, που προχώρησαν στην αγορά ακινήτων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα προβλήματα, που συνάντησαν στην πορεία, τους ανάγκασαν να τα πουλήσουν και να αποχωρήσουν», επισημαίνει στο capital.gr ο κ. Παπαστεργιάδης. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η αναχρονιστική νομοθεσία, οι συχνές αλλαγές σε διατάξεις και κανονισμούς, λειτουργούν απαγορευτικά εξηγεί ο ίδιος.
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια μέσω του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACCI) για να χτίσουμε και πάλι μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι αρκετά πράγματα θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Όλοι, όμως, για να επενδύσουν χρειάζονται πρώτα αποδείξεις. Περιμένουν να δουν εάν πράγματι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και έχουν αποτέλεσμα. Θέλουν να δουν εάν πράγματι αλλάζει το “σύστημα” στη χώρα, περιμένουν πράξεις», υπογραμμίζει ο Β. Παπαστεργιάδης. Πέραν των αλλαγών, το βασικό ερώτημα, που απασχολεί τους πελάτες του είναι εάν και πότε είναι η σωστή χρονική περίοδος για να προχωρήσουν.
«Προς το παρόν, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φαίνεται ότι έχει ισορροπήσει και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει κάποιος σε μια τοποθέτηση με βάθος χρόνου», σημειώνει. Σημαντικό θεωρεί και το προσωπικό, που υπηρετεί στα προξενεία. Φέρνει ως παράδειγμα αυτό στη Μελβούρνη, όπου από τους 18 υπαλλήλους έχουν περιοριστεί σε οχτώ. Ένα πολύ χαμηλό αριθμό, για μια πόλη με 300.000 Έλληνες περίπου. Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, αλλά και ότι θα πρέπει να έχουν σαφείς οδηγίες για να κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους. Όπως, για παράδειγμα, ο διορισμός ενός εμπορικού ακολούθου, που σήμερα δεν υπάρχει. «Να είναι σε θέση να εξηγήσουν με σαφήνεια τι ισχύει για την εφορία και τι προβλέπει η νομοθεσία. Και, κυρίως, να μπορούν να δώσουν μια γρήγορη απάντηση», επισημαίνει.
Ως πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης έθεσε, τις προηγούμενες ημέρες που βρέθηκε στην Ελλάδα, μια σειρά από προβλήματα στις συναντήσεις του με υπουργούς της κυβέρνησης. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά… Ερωτηθείς τι ισχύει στην Αυστραλία, απαντά: «Έχουμε μεγάλους ομογενείς επενδυτές στον τομέα των κατασκευών. Για μεγάλα κτήρια, στη βιομηχανία και σε πετρελαϊκές εταιρείες. Σε ό,τι αφορά τα κτήρια, για κατασκευές από ένα μέγεθος και πάνω, είναι αρμοδιότητα υπουργού. Εντός ενός μηνός από τη στιγμή που θα υποβληθεί ο φάκελος, οφείλει να δώσει απάντηση», αναφέρει ο κ. Παπαστεργιάδης.
Αντίστοιχα, για μικρότερες κατασκευές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους κατά τόπους δήμους. Αν δεν απαντήσουν εντός 60 ημερών, τότε το θέμα οδηγείται σε ένα δικαστήριο, που ασχολείται αποκλειστικά με πολεοδομικά ζητήματα. Και σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση εκδίδεται εντός τριών – τεσσάρων μηνών.
«Για όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την ολοκλήρωση, το έργο ασφαλίζεται. Έτσι ώστε να υπάρχει μια σιγουριά ότι ο επενδυτής δεν θα χάσει τα χρήματά του. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες στη διοίκηση και τα δικαστήρια, που εκδίδουν τις αποφάσεις σε εύλογο χρόνο. Και αυτό γιατί ο παράγοντας χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη των έργων», σημειώνει ο κ. Παπαστεργιάδης. «Τα συμβόλαια είναι λεπτομερή και ξεκάθαρα. Ο καθένας γνωρίζει το δικό του ρόλο σε όλα τα στάδια. Δεν έχει εμπόδια και προβλήματα. Και η όλη προετοιμασία γίνεται σε ένα περιβάλλον επαγγελματισμού», προσθέτει.
Σε περίπτωση, που κάποιος υποπέσει σε «λάθος, για παράδειγμα ο κατασκευαστής, καλείται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και του αφαιρείται η άδεια. Στην Αυστραλία υπάρχει ένα σύγχρονο πλέγμα νομοθεσίας, που διαρκώς εξελίσσεται ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Η Ελλάδα, θα μπορούσε να μάθει πολλά από τη δική μας εμπειρία. Υπάρχουν κορυφαίοι ομογενείς σε αυτούς τους τομείς, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν», όπως αναφέρει. Είναι δυνατή άραγε μια σύγκριση των δύο χωρών; Μάλλον δύσκολο…».
Πηγή: capital.gr- Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook